StoryEditor
Crna kronikaSTAV STRUKE

Vještaci na suđenju trostrukom ubojici: Zavadlav je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv, pa ne treba na liječenje

2. listopada 2020. - 16:44

Na suđenju Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko ubojstvo u splitskom Varošu u siječnju ove godine, pojavio se četveročlani forenzički tim s Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je u ožujku ove godine i vještačio Zavadlava.

U sudnici su bili pročelnica tamošnjeg Forenzičkog zavoda za psihijatriju dr. sc. Nadica Buzina, njezini kolege psihijatri dr. sc. Aleksandar Haid i dr. sc. Goran Arbanas te psiholog Romel Krajačić, sve odreda doktori znanosti i eminentni stručnjaci. U ime tima je pred sudskim vijećem govorio psihijatar dr. sc. Goran Arbanas i psiholog Romel Krajačić, koji su odgovarali i na niz pitanja odvjetnika Branka Šerića, koji brani optuženoga.

Forenzički tim je ostao u potpunosti pri svom vještvu u kojem konstatiraju da je u vrijeme počinjenja djela Zavadlav bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv.

Vještaci su i dalje ostali pri tvrdnji da Zavadlav u trenutku učina nije imao akutni psihotični poremećaj, nego samo akutnu reakciju na stres, koji je kulminirao događajima prije ubojstva kao što su nespavanje, gubljenje težine, nesuvisao govor, površan pristup okolini i problemima, dezorijentiranost u vremenu i prostoru i slično.

– On je imao poremećaj prilagodbe i mješoviti poremećaj ličnosti, što nas je nagnalo da ga proglasimo smanjeno ubrojivim, ali sve ovo nabrojeno ne spada pod neubrojivost. Čak mislimo da on nije u stanju ponoviti djelo te mu se nije izrekla ni mjera obveznog pohađanja psihosocijalnog tretmana, a kamoli psihijatrijskog liječenja – rekao je Arbanas.

Nesanica nije bolest

Njegov kolega Krajačić je rekao da ne postoji čovjek koji ne spava petnaest dana zaredom, kao što je govorio Zavadlav, nego je to osobni dojam čovjeka kojeg muči nesanica.

– Nesanica spada u sferu anksioznosti, a ne psihičke bolesti – rekao je psiholog Krajačić, kod kojeg je na psihološko vještačenje Zavadlav dolazio čak pet puta jer je "uvijek nešto nadopunjavo i mijenjao i nikada ne bi baš bilo sve u potpunosti isto kao u prethodnom iskazu".

Vještaci su rekli da im je Zavadlav govorio o svojoj i obiteljskoj socijalnoj i psihološkoj anamnezi, ali je, dodali su, decidirano odbijao govoriti o samom ubojstvu i motivima ubojstva.

Odvjetnik Šerić je pitao Arbanasa kako komentira nalaze splitskih psihijatrica dr. Silvane Krnić i doktorice Dolores Britvić, kod kojih je Zavadlav doveden nakon ubojstva. Arbanas je na to kazao da kolegice nisu ni tada tvrdile da je izvor u psihotičnom stanju.

image
Jakov Prkić/Cropix– Kada je Zavadlav zaprimljen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, stajalo mu je u kartonu da ima akutni psihološki poremećaj ličnosti – konstatirao je Šerić, na što je vještak rekao da je to bila jedna od mogućih dijagnoza dok nisu obavili sva potrebna vještačenja i dokazali da ipak nije bio neubrojiv.

Nakon njihova svjedočenja odvjetnik Šerić je rekao da će Filip Zavadlav možda ipak iznijeti svoju obranu te da bi u tom slučaju vještaci mogli biti ispitani još jednom, s obzirom da su oni u vještačenju upoznati s događanjima oko Zavadlava prije ubojstva, ali ne i za vrijeme ubojstva.

Nastavak 25. studenoga

– Nisu upoznati ni s iskazima svjedoka, pa čak ni onih od strane članova obitelji ubijenih, danih na dosadašnjem suđenju koji govore da je Zavadlav ubio ovu trojicu mladića bez ikakva valjanog razloga te da je neke od njih čak i zamijenio za druge osobe.
Ako ih je pak ubio bez motiva, onda je logično da čovjek nije ubrojiv – stara je Šerićeva teza.

Nezadovoljan njihovim općenitim odgovorima, Šerić je, rekavši kako je on samo "glupi pravnik", upitao vještake:

– Moj klijent ne može i ne zna zašto je napravio sve ovo što je napravio, pa vas pitam imate li vi kao stručnjaci nakon svih ovih vještačenja odgovor na pitanje zašto je čovjek pucao i ubio troje ljudi.

Na prijedlog tužitelja Žarka Štrpca da se na iduću raspravu, koja će se održati 25. studenoga, opet pozove svih četvero vještaka kako bi čuli Zavadlavovu obranu, Šerić je rekao:

– A zašto pozivati ljude ako se možda moj klijent predomisli i ne iznese svoju obranu.

Ta je izjava u skladu sa Šerićevim prethodnim izjavama o Zavadlavovim "žutim minutama" tijekom kojih se ništa ne sjeća pa zapravo o tome ne može ni govoriti.

Neubrojivost bi značila liječenje i kaznu do pet godina


Optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti Zavadlava da je 11. siječnja ove godine u Varošu, s 37 metaka iz automatske puške, ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Osim za trostruko teško ubojstvo, tereti ga se za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju. Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina. Ako Zavadlava proglase neubrojivim, onda ne ide u zatvor, nego može dobiti psihijatrijsko liječenje u ustanovi zatvorenog tipa ne dulje od pet godina.

image
Branko Šerić uporno tvrdi da je njegov klijent bio neubrojiv u trenutku počinjenja trostrukog ubojstva
Tom Dubravec/Cropix
‘Da je tražio pomoć psihijatra, ne bi mogao na brod‘


Čitanjem iskaza sedam svjedoka koji nisu do sada pristupili raspravi lako se može zaključiti kakvo je bilo stanje Filipa Zavadlava prije nego što je počinio trostruko ubojstvo. Filip je očekivao drugi ukrcaj na brod, mislio je polagati vozački ispit i upisati Višu pomorsku školu.
– Da je zatražio pomoć psihijatra, ne bi se mogao ukrcati na brod, pa je izričito odbijao bilo kakvu stručnu pomoć. Pio je tablete normabel od 10 miligrama i s više osoba je govorio o svojoj nesanici i o napadu na njega, i to od strane nekih osoba koje su ga udarile šakom iza desnog uha tako da mu je od tog dana zujalo u ušima – rekli su svjedoci.

‘Četiri dana prije ubojstva bio je kod časne sestre‘...


Potresno je svjedočanstvo časne sesre Marije Kusture koja je Zavadlavu pomogla naći podstanarski stan u Šenoinoj ulici i kod koje je četiri dana prije počinjenog zločina Filip bio u samostanu na Lovretu i govorio joj o svojim problemima. Slične probleme je Filip iznosio i svojoj prijateljici I. A.... Obje žene su bile šokirane onim što je Filip učinio, no o tome što misli učiniti nikada im, kažu, nije govorio.

image
Filip Zavadlav u sudnici splitskoga Županijskog suda
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 18:17