StoryEditor
Crna kronikazavršeno istražno ročište

Todorić ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bijega; Odvjetnici: Odbili su nam i jamčevinu, ali poduzet ćemo sve da naš klijent izađe

Piše JL, PSD
8. studenog 2018. - 18:54
todoric_zupanijski_suvar

17:54 Sudac istrage Zoran Luburić prihvatio je prijedlog obrane da se ukine pritvor Ivici Todoriću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, smatrajući da zbog jednog preostalog neispitanog svjedoka to ne bi bilo osnovano, ali je istovremeno prihvatio i novi prijedlog tužiteljstva da se Todoriću pritvor odredi zbog opasnosti od bijega.

Odvjetnici Ivice Todorića Jadranka Sloković i Čedo Prodanović novinarima su pred zgradom Županijskog suda izrazili nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije te su najavili žalbu.

- Ponudili smo jamčevinu i sve uvjete koje je gospodin Todorić imao u Engleskoj kada je bio na uvjetnoj slobodi i pridržavao ih se godinu dana, ali nakon svega zaključili smo da naša dva pravosuđa nisu isto, da je kod nas bitno viši standard i da jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118.000 funti, koliko je bilo dovoljno u Engleskoj, ali tamo je standard očito puno niži nego kod nas pa naš prijedlog nije prošao, rekla je ironičnim tonom Sloković.

- Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent izađe, dodala je.

- Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj, rekao je Prodanović.

17:40 - Istražno ročište je završeno, a prema neslužbenim informacijama, Ivica Todorić ostaje u istražnom zatvoru. Još uvijek se čeka službena potvrda ove informacije.

16:37 - Nakon što je kratko boravio u ćeliji u prizemlju Županijskog suda, pravosudni policajci odveli su Ivicu Todorića pred suca istrage. Počelo je istražno ročište.

16:22 - Ivica Todorić je kombijem pravosudne policije dovezen na zagrebački Županijski sud.

14:02 - Danas u 16:30 sati istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu suda odlučit će o prijedlogu obrane Ivica Todorića da ga se pusti iz istražnog zatvora, a Ivica Todorić bit će prisutan na ročištu, piše Jutarnji list.

Prijedlog je podnijela odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković i u njemu se predlaže ukidanje istražnog pritvora zato jer obrana smatra da nemogućnost tužiteljstva da u godinu dana ispita svjedoke ne može ići na štetu okrivljenika.

13: 24 - Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, pred novinarima je dala kratku izjavu u kakvom je stanju njen štićenik i kako mu je u istražnom zatvoru u Remetincu.

- Uvjeti u pritvoru su u redu, u prostoriji je s još jednim okrivljenikom i očekuje što će se dalje događati. Doneseno je rješenje o provođenju istrage pa njegov iskaz nije ključan. Podnijeli smo zahtjev za ukidanje pritvora jer nema više osnove da bude u zatvoru. Ne znam kada će biti ročište, ali nadam se uskoro. Imam informaciju da je DORH da je odustao od jednog svjedoka jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu. Ako je on nedostupan DORH-u, apsolutno je neshvatljivo reći da mi možemo do njega.

Todoriću ne može biti određen istražni zatvor jer on nije u bijegu. Ako bi ipak bio određeno, tražit ćemo jamčevinu. Bijega nije bilo jer se zatekao u Engleskoj. Koristio je pravo koje mu je na raspolaganju, skrivanja nije bilo, kazala je Sloković pa dodala:

- Ivica Todorić iznosit će obranu, u grubim crtama na početku ročišta, kazala je pa priznala kako nema smisla objašnjavati novinarima za što se sve tereti bivši šef Agrokora jer ni njoj stvari nisu baš najjasnije.

- Ni mi kao odvjetnički tim ne shvaćamo sve točke optužnice, jer se neke točke pet puta ponavljaju. Ponavljam, nije bilo nikakvog izvlačenja novca iz Agrokora, zaključila je Jadranka Sloković.

Sloković je u Remetinec stigla zajedno s Vesnom Todorić, a prije nego je ušla u zatvor izjavila je kako Todorić neće podnositi osobnu žalbu, jer postoji žalba obrane koja je prije uložena. Tražit će ukidanje istražnog zatvora, rekla je Sloković ispred Remetinca.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je da su odustali od ispitivanja dva svjedoka 'zbog nepostojanja procesnih pretpostavki , ali da će se zamolbenim putem ispitati jedan svjedok koji se nalazi u inozemstvu'. Turudić je za N1 kazao: "Ne bih to izmislio, otkud mi to,  nisam to izvadio iz malog prsta"

Državno odvjetništvo demantira Turudića: Nismo odustali od ispitivanja svjedoka u slučaju Todorić!; Svjedok se nalazi u Nizozemskoj?

Državno odvjetništvo protiv Todorića ima još jednoga asa u rukavu, obrana će tvrditi da nije bježao...​

Ivica Todorić stigao u Remetinec, evo kako je izgledao dolazak u zatvor i kakav smještaj ga očekuje; U četvrtak će se suočiti s optužbama​

 

#IVICA TODORIĆ#JADRANKA SLOKOVIĆ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 03:21