StoryEditorOCM
Crna kronikaslučaj iz 2021.

Sezonci konobarili na Jadranu pa bocama i šakama napali goste, jednom od pretučenih hitnom intervencijom spašen život

Piše Božana Sviličić
10. ožujka 2023. - 08:22

Sudac Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković izdao je nalog za uhićenje 25-godišnjeg Rajka T. iz Bosne i Hercegovine jer se u četvrtak nije pojavio na suđenju koje se vodi zbog pokušaja ubojstva koja se odigralo 19. kolovoza 2021. na šetnici Jadro gdje je s 25-godišnjim Ivanom M. napao dvojicu braće koji su ljetovali na Viru.

Nakon kraće prepirke, 25-godišnjaci, koji su tada na Viru sezonski radili kao konobari zadali su braći više udaraca šakama u glavu, nakon čega je Ivan M. jednom od njih prišao s leđa i udario ga pivskom bocom u glavu.

U tom mu je napadu zarezao vrat zbog čega je došlo do velikog krvarenja blizu velikih krvnih žila, pa je njegova smrt izbjegnuta samo uz uz hitnu medicinsku intervenciju.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) dvojicu sezonskih radnika iz Pakraca i Donjeg Žabara optužilo je za pokušaj ubojstva i sudjelovanje u tučnjavi. Prvoptuženi Ivan M. tereti se za pokušaj ubojstva, a drugooptuženi Rajko T. za sudjelovanje u tučnjavi.

Obojica se brane se slobode. Iako je već nekoliko puta pozvan na raspravu, Rajko T. se nije pojavio na sudu zbog čega je zastupnica optužbe Marijana Stipić u četvrtak predložila da mu se odredi istražni zatvor.

- Predlažem određivanje zatvora kao mjeru osiguranja jer je prvooptuženi iz zapisnika o prvom ispitivanju 20. kolovoza 2021. jasno upozoren da je dužan priopćiti svaku promjenu adrese, te na posljedice ukoliko to ne učini. Obzirom da nije pristupio na glavnu raspravu, niti je primio poziv na adresama koje su poznate sudu, evidentno je da nije javio adresu u cilju izbjegavanja kaznene odgovornosti za počinjeno kazneno djelo - rekla je Stipić nakon čega je sudac Visković zaključio kako će se nova rasprava zakazati po uhićenju okrivljenika.

- Gdje vam je kompanjon? Vidim da ste zajedno živjeli tu sezonu i sezonu poslije - pitao je sudac drugookrivljenog 25-godišnjaka na što mu je on odgovorio kako ga nije vidio od spornog događaja.

- Ja sam otišao sa Vira prošle godine. Preselio sam u Zadar sa zaručnicom. Ne znam gdje je - rekao je na sudu na što je zastupnica optužbe primijetila kako će se to možda znati ako Rajko T. bude i ove godine zainteresiran za sezonski posao u Hrvatskoj.

Možda će doći ove godine na sezonu pa ćemo vidjeti - rekla je na što je sudac Hrvoje Visković dobacio kako će tada svakako dobiti smještaj u Zadru blizu mora, ali - bez pogleda.

U svom prvom iskazu Rajko T. je ispričao kako je na Viru radio kao konobar, jednako kao i Ivan M., te da su tu večer najprije bili u noćnom klubu gdje su popili dva žestoka pića, a potom na plaži i po jedno pivo.

Kada su prolazili uz kafić mimoilazili su se sa dvojicom mladića, kada je on ramenom zapeo za jednog od njih.

Počeli su se prepirati, nakon čega je započelo guranje, a potom i fizički sukob.

Potvrdio je da je jednog od mladića jedan put udario pivskom bocom u glavu i da je boca pukla, međutim, pojasnio je da je on nakon toga pustio bocu i nastavio udarati mladića šakama, i da je tako nastala tučnjava u kojoj su se međusobno udarali.

Što se tiče porezotina na mladiću to uopće, kako je rekao, nije niti primijetio, ali su mu o tome poslije rekli u policiji, nakon što je tuča prestala.

Ozlijeđeni mladić u svojem iskazu naveo je da je došao na Vir sa svojom obitelji sa namjerom da kod njihovih prijatelja u kući budu tjedan dana na ljetovanju.

Kritične večeri on i brat su bili na šetnici gdje su dvojica mladića u njih ‘provokativno buljili‘. Zbog toga je bratu rekao da se malo povuče prema njemu nakon čega su se obojica pomakli prema lijevoj strani, te ga je tada jedan od mladića u prolazu dosta oštro udario u rame.

On i brat su zastali, a kulminacija je nastala kada im je rekao: ‘‘ej konju, jer ne vidiš kuda prolaziš‘‘. Jedan od mladića ga je tada uhvatio za srebrni lanac i potrgao ga, a potom ga udario šakom u glavu.

Njegov brat je uzvratio i udario jednog šakom u glavu, a on je krenuo prema njima kako bi branio brata koji je tada imao petnaest godina. U tom trenutku viši mladić ga je udario pivskom bocom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:04