StoryEditor
Crna kronikalažni zapisnici

Referentice iz Omiša nakon 16 godina osuđene zbog krivotvorenja isprava: 'muljale' su s rješenjima za kategorizaciju

17. svibnja 2019. - 11:52

Na Općinskom sudu u Splitu, na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine osuđena je nepravomoćno Ana Marija K., bivša samostalna upravna referentica za turizam u omiškoj ispostavi Ureda državne uprave, dok su po šest mjeseci s istim rokom kušnje kažnjene Milena A., bivša samostalna upravna referentica za gospodarstvo u istoj ispostavi Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije te Marija R.

Presuda je donesena čak 16 godina od počinjenja (ne) djela i 12 godina od podizanja optužnice ODO-a u Makarskoj, a dvije državne službenice osuđene su zbog krivotvorenja službene isprave, dok je treća okrivljena osuđena zbog poticanja na krivotvorenje.

Prvookrivljenoj državnoj službenici u kaznu je uračunato i vrijeme koje je provela u istražnom zatvoru od 29. travnja do 18. svibnja 2005. godine.

Ana Marija K. i Milena A. su osuđene jer su, prva u 11 navrata, od čega četiri puta na traženje i nagovor Marije R., a druga jednom, također na njezino traženje, izradile zapisnike o očevidu i rješenja o minimalnim uvjetima i kategorizaciji u koja su upisivale lažne podatke o obavljenim očevidima, smještajnim jedinicama i ispunjavanju uvjeta po Pravilniku o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Radile su to, po presudi, znajući da podaci nisu istiniti i da objekti ne udovoljavaju kriterijima te su neosnovano donosile rješenja u kojima se odobrava iznajmljivanje privatnim osobama. Vlasnicima kuća za iznajmljivanje ta su rješenja trebala kako bi dobili turističke kredite.

Objekti koji su, po presudi, nezakonito dobili rješenja u razdoblju od 23. siječnja do 1. rujna 2003. godine bili su na području Omiša, u Sumpetru, Jesenicama, Dućama, Pisku, Dugom Ratu i Marušićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 11:13