StoryEditor
Crna kronikaAGRESIVNO GOSTOVANJE

Presuda navijaču Rijeke: godina dana zabrane odlaska na utakmice i 3600 kuna zbog nasrtanja na navijače Hajduka u pijanom stanju kod Dugopolja

18. lipnja 2020. - 12:28

Navijač HNK Rijeka kažnjen je sa 3.600 kuna i godinom dana zabrane odlaska na utakmice jer je pijan krenuo u Split gledati svoj klub kako igra protiv Hajduka. Osim što se alkoholiziran uputio na Poljud, nogama i rukama je u masovnoj tučnjavi mlatio navijače Hajduka te im čupao šalove s automobila kraj naplatnih kućica u Dugopolju.

Postupak protiv 28-godišnjeg Riječanina proveden je na Prekršajnom sudu u Solinu. Protiv njega je optužni prijedlog podnijela Policijska postaja Solin.

Na suđenje u Solinu Riječanin nije došao, ali je poslao pisanu obranu u kojoj je priznao da je u rujnu 2017. godine išao na utakmicu.

- U Dugopolju nas je oko 16 sati zaustavila policija u automobilu kojim je upravljao moj prijatelj. Prije nego što smo došli tamo je bilo neko narušavanje javnog reda i mira koje moji prijatelji i ja nismo ni vidjeli, a kamoli da smo sudjelovali. Nije ni istina da sam bio u tom nekom kombiju koji se spominje.

Priznajem da sam bio pijan jer sam putem popio par piva, ali nisam imao namjeru raditi nerede na utakmici. Utvrđeno mi je alkotestiranjem 1,53 promila u krvi - napisao je mladić.

Kao svjedok je saslušan i interventni policajac PU splitsko-dalmatinske koji je bio taj dan na  naplatnim kućicama i detaljno opisao nasilno ponašanje riječkog navijača.

- Radio sam s kolegama na prihvatu gostujućih navijača HNK Rijeka. U jednom trenutku da je došlo do masovne tučnjave između pripadnika navijačkih skupina Armada i Torcida, a po mojoj gruboj procjeni u toj tučnjavi je sudjelovalo oko 100-tinjak osoba.

Kolege i ja smo dotrčali do kritične mase te smo sve one koji su sudjelovali u toj masovnoj tučnjavi, a u cilju sprječavanja daljnje tučnjave, uz uporabu sredstava prisile ili bez nje polegli na tlo.

Potom smo sve osobe koje su sudjelovale u masovnoj tučnjavi uveli u nekoliko službenih vozila tzv. "marica" i odvezli ih u Policijsku postaju Solin. Kao ispomoć su s nama bili pripadnici Interventne jedinice policije PU zadarske.

Sjećam se da sam sudjelovao u izradi spiska s imenima svih osoba koje su sudjelovali u tučnjavi.

Inače, masovna tučnjava da se sastojala od toga da su navedene osobe čiji spis imena se nalaze na tom spisku fizički napadale navijače HNK "Hajduk“ te druge osobe koje su se nalazile u vozilima splitskih registarskih oznaka udarajućih nogama i rukama po cijelom tijelu te trgajući navijačke šalove s njihovih vozila.

Sjećam se da su neke od osoba koje su bile napadnute u ovoj tučnjavi zadobile i tjelesne ozljede zbog kojih im je pružena i liječnička pomoć. U postaji smo sve privedene alkotestirali - kazao je policajac.

Potom je sutkinja u dokazne svrhe pregledala spisak sa 74 imena osoba privedenih u Solin taj dan među kojima je bio naveden i mladi Riječanin.

Pregledan je i izvadak iz njegovog dosjea u kojem je navedeno da je već prekršajno kažnjavan zbog izazivanja nereda na športskim natjecanjima.

Nakon toga je proglašen krivim i kažnjen novčanim kaznama. Za odlazak na utakmicu pijan kažnjen je prema Zakonu o sprječavanju nereda na športski natjecanjima sa 2.300 kuna.

Za sudjelovanje u tučnjavi je kažnjen prema Zakonu o remećenju javnog reda i mira sa 1.300 kuna.

Nadalje je sutkinja odredila ga godinu dana ne smije ići ni na jednu utakmicu HNK Rijeka ili nogometne reprezentacije na području Hrvatske, već se obvezno mora javiti u policiju u vrijeme svake od tih utakmica. Riječanin je dužan platiti i 500 kuna sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 13:58