StoryEditorOCM
Crna kronikastali im na kraj

Policajci ‘u fušu‘ zaustavljali aute, zbog fatalne greške upleo se i USKOK: ‘Dajte vi nama broj mobitela pa ćemo...‘

Piše Marin Dešković/JL
24. srpnja 2024. - 13:33

USKOK je podignuo optužnicu protiv dvojice prometnih policajaca iz Jastrebarskog zbog sumnje da su u kolovozu prošle godine "u fušu" zaustavljali vozila kod Vrbovca, no imali su nesreću jer su zaustavili automobil pun USKOK-ovaca. Policajci su, kako je priopćio upravo USKOK, najprije optužili USKOK-ovu vozačicu da je prebrzo vozila, a zatim, kad su shvatili koga su zaustavili, odnosno da su lažnu kaznu pokušali uručiti čitavom vrhu USKOK-a, nisu tražili naplatu prekršaja, već su od vozačice tražili da im da broj mobitela, rekavši joj kako će ju kasnije kontaktirati, nakon čega su ušli u svoj auto te se odvezli.

U automobilu su se, kako smo neslužbeno doznaje Jutarnji list, među ostalima nalazili tadašnja vršiteljica dužnosti ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak i tadašnji šef odjela tužitelja USKOK-a, a sadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja, Sven Mišković. Tužitelji su ubrzo nakon događaja sve prijavili policiji te su pokrenute provjere pokazale kako su dvojica policajaca toga dana bili potpuno izvan područja koje su trebali nadzirati i u nepripadajućem vozilu, dok su u službenom izvješću za taj dan neistinito naveli da su se nalazili na potpuno drugoj lokaciji. Policajci su optuženi zbog zloporabe položaja i ovlasti, a o podizanju optužnice USKOK je izvijestio na svojim web stranicama.

"Optužnicom se I. i II. okrivljeni terete da su 30. kolovoza 2023., oko 13,30 sati, na području Zagrebačke županije, ovlasti policijskih službenika I. postaje prometne policije PU zagrebačke, raspoređenih na poslove auto-ophodnje na području Policijske postaje Jastrebarsko, koristili kako bi ostvarili nepripadnu materijalnu dobit. Naime, postupajući u toj nakani, neovlašteno su napustili područje PP Jastrebarsko na kojem su bili raspoređeni, a potom su u I. postaji prometne policije PU zagrebačke službeno vozilo s oznakama policije koje je toga dana za obavljanje službe zadužio II. okrivljeni zamijenili službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka koje je u zaduženju imao I. okrivljeni te su se njime odvezli na državnu cestu D-10 na kojoj se u to vrijeme kroz službene evidencije zaduženja nisu mogli locirati.

Zatim su okrivljenici na navedenoj cesti, kod izlaza za Vrbovec, u namjeri da se nepripadno materijalno okoriste naplatom novca od sudionika u prometu po osnovi počinjenih prekršaja, zaustavili službeno vozilo kojim se koristi USKOK te su od vozačice USKOK-a zatražili prometnu i vozačku dozvolu i priopćili joj da je vozilom upravljala brzinom većom od dozvoljene. Međutim, kad su utvrdili da su zaustavili službeno vozilo USKOK-a te da se u vozilu nalaze državnoodvjetnički dužnosnici, nisu od nje tražili plaćanje navodnog prekršaja, već su zatražili broj njezinog mobilnog telefona poručivši joj da će ju kontaktirati, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja. Prilikom navodnog službenog postupanja vozačici nisu izdali dokument o počinjenom prekršaju niti su isti stvarno utvrdili.

Opisane aktivnosti okrivljenika pobudile su sumnju u zakonitost njihovog postupanja o čemu je USKOK odmah obavijestio policiju. Okrivljenici su, radi prikrivanja nezakonitog postupanja u kojem su zatečeni, svojim potpisima ovjerili izvješće o obavljanju službe u kojem je bilo navedeno da su toga dana nadzirali brzinu kretanja vozila u mjestima Jastrebarsko, Donji Desinec i Klinča Sela te podaci vozača prema kojima su postupali, što nije odgovaralo istini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:56