StoryEditor

Ozaljski ubojica ne osjeća se krivim za krvoproliće

Piše PSD.
2. veljače 2010. - 14:21

Dvostruki ozaljski ubojica Mirko Mihičinac (53) ne osjaća se krivim što je pištoljem oduzeo život svojoj supruzi Anici i njezinoj kćeri Ivani Lešković, što je pokušao usmrtiti Ivanina supruga Danijela Leškovića, te pucnjavom u centru Ozlja, pedesetak metara od tamošnje policijske postaje, ugrozio troje Ivanina i Danijelove maloljetne djece starosti od 5 do 11 godina.

Na pitanje suca Ante Ujevića koji predsjeda Vijećem na Županijskom sudu u Karlovcu, gdje mu je u utorak započelo suđenje, je li oženjen, Mihičinac je također rekao: "Ne", i to nakon kraćeg razmišljanja.

Ispitano je desetak svjedoka, a svakako najpotresniji iskaz dao je Danijel Lešković, preživjeli iz krvoprolića koje je počinio ozaljski krvnik. Ispričao je kako je Mihičinca supruga Anica odlučila napustiti jer ju je psihički maltretirao godinama, ilustrirajući to podatkom da ju je zaključavao u kuću kada bi odlazio na posao.

- Toga 6. srpnja dovezao sam punicu, a sa mnom u autu je bila supruga i troje djece, u središte Ozlja, kako bi ona preuzela dokumente i stvari od Mirko, s kojim više nije željela živjeti, već se doselila kod nas u Kutinu.

Čekali smo ga 10, 15 minuta. Došao je, izišao iz auta i rekao Anici da si dođe po stvari na stražnje sjedalo. Došla je do vratiju, sagnula je glavu, a on joj je pucao u potiljak. Moja supruga je povikala:" Mama, mama".

Uperio je pištolj u nju i zapucao. Krenuo sam joj pomoći, ali sam vidio da joj je krv krenula na usta. Vidio sam da je bila gotova. Povikao sam djeci da bježe, a i sam sam počeo trčati prema policijskoj postaji, on je počeo pucati pema meni. Jedan metak završio je u tenisici mojeg desetogodišnjeg sina - ispričao je Danijel Lešković pitajući sud: "Zašto je morao ubiti i nju (Ivanu op.a.), kada je ubio punicu", dodajući kako svaki dan pati.

- To ćemo njega pitati - pokušao ga je umiriti sudac Ujević.

U svojim svjedočenjima petorica djelatnika PP Ozalj koji su svatko na svoj način svjedočili pucnjavi, Ivica Kranjčec, Antun Biličić, Petar Loknar, Damir Ciprijanović i Bruno Kenđer ispričali su kako su vidjeli Mihičinca da trči s pištoljem u ruci i puca prema Leškoviću.

Na njihove zapovijedi da baci pištolj, stao je, nekoliko sekundi razmišljao što će učiniti, te konačno bacio pištolj i kleknuo. Damir Ciprijanović izjavio je da je kroz prozor vidio kako okrivljeni puca u žensku osobu od koje je kojih metar, metar i pol stajalo dijete.

Trenutak tog drugog ubojstva vidjela je i djelatnica obližnje trgovine Alenka Ivanišević, a djelatnica Centra za socijalnu skrb Ozalj Katarina Fember iz svojeg ureda krenula je nakon što je čula pucnjeve i dječje zapomaganje: Tata, tata, ubio je mamu!

Psihijatrijska vještakinja dr. Ivana Peko Čović rekla je da je okrivljeni ima pasivno ovisan poremećaj ličnosti, s visokom uvredljivošću, bio je duboko senzibiliziran prema supruzi i njezinoj kćeri smatrajući da one rade protiv njega. Gomilao je taj naboj, a kritičnog dana, kada je shvatio da mu se suruga više nikada neće vratiti došlo je do popuštanja obrambenog mehanizma i počinio je kazneno djelo.

Koliko je bio odlučan izvršiti, kako piše u optužnici, podmuklu i bezobzirnu osvetu, govori podatak da je ispalio pet hitaca, šesti je bio u cijevi, dva u spremniku pištolja, a još osam u džepu. Kod njega je pronađen i nož oštrice 18 cm.

Odlučio se braniti šutnjom, iako će ipak na kraju postupka iznijeti obranu. Tada će Danijel Lešković možda dobiti odgovor na svoje pitanje.

Mario Pušić / EPeha

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:42