StoryEditorOCM
Crna kronikaoštetio ga

Ovo mora biti upozorenje svima: mladić izgubio osobnu iskaznicu, a pronalazač mu zagorčavao život koristivši njegove podatke

Piše PSD
17. veljače 2021. - 08:37

Čakovečka policija zaprimila je kaznenu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka na štetu mladića, piše vecernji.hr.

Iz zaprimljene prijave te dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem proizlazi kako je početkom ove godine nepoznati počinitelj nezakonito iskoristio njegove osobne podatke, a do kojih je došao pronašavši njegovu izgubljenu osobnu iskaznicu.

Pomoću protupravno prikupljenih osobnih podataka, počinitelj je s nekoliko teleoperatera sklopio pretplatničke ugovore te time 28-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna. 

Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti ovog opisanog kaznenog djela te otkrio počinitelj.

Nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, podnijet će se kaznena prijava. Jedan od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka su prijevare prilikom kojih počinitelji sklapaju lažne ugovore s teleoperaterom na ime žrtve od koje prethodno protupravno prikupili osobne podatke.

Policija je stoga ponovno upozorila građane da s osobnim podacima postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te da ih ne ustupaju nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta.

Građanima savjetuju da osobne dokumente i dr. podatke ne daju nikome prije nego se uvjere da se radi o službenoj ili dr. nadležnoj osobi, primjerice djelatnicima HEP-a, dimnjačarima, policajcima…

Savjetuju da u svakom slučaju zatraže na uvid službene iskaznice ili neki drugi dokument radi usporedbe podataka te da telefonom kod nadležne službe provjere jesu li te osobe njihovi zaposlenici.

Također, savjetuju građanima da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj te da prije bacanja starih dokumenata, računa i drugih materijala s osobnim podacima te podatke učine nečitljivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 23:20