StoryEditor

Kažnjen zapovjednik talijanske ribarice

Piše PSD.
3. veljače 2010. - 18:07

Senka Acalinović, sutkinja Prekršajnog suda u Visu nakon završenog postupka kaznila je u srijedu zapovjednika talijanske ribarice «DESTRIERO» iz Manfredonie, Carla Potenzu (45), novčanom kaznom od 57.000, 00 kuna, a trojicu preostalih članova posade novčanim kaznama od po 7.000,00 kuna zbog obavljanja gospodarskog ribolova pridnenom mrežom koćom bez propisane povlastice u ribolovnom moru RH, te nezakonitog boravka u Republici Hrvatskoj.

Talijanskim ribarima izrečena je i zaštitna mjera protjerivanja s područja Hrvatske u trajanju od jedne godine.

Na talijanskoj ribarici zatečeno je ukupno 395 kilograma miješane ribe koja će biti prodana poduzeću za trgovinu i transport ribe Conger d.o.o iz Komiže, a novac od prodaje bit će uplaćen u državni proračun.

Temeljem Zakona o morskom ribarstvu i Pravilnika o kriterijima za utvrđivanje šteta počinjenim ribama i drugim morskim organizmima, zapovjednik talijanske ribarice dužan je nadoknaditi štetu za ulovljenu ribu u ukupnom iznosu od 207.540,00 kuna.

Na ribarici je također oduzet i ribarski alat ( pridnena povlačna mreža koća) koji će se po pravomoćnosti presude prodati putem nadležne Porezne uprave-odjela za ovrhe, a ostvareni prihod pripast će državnom proračunu.

Također, talijanski ribari će još na ime troškova prekršajnog postupka morati platiti dodatnih 2.300, 00 kuna.

Podsjećamo, posada policijskog plovila sv.Mihovil zatekla je talijansku ribaricu u koćarenju u ponedjeljak oko 23 i 25 sati 10 NM jugozapadno od otoka Palagruže, odnosno 2 NM unutar teritorijalnog i ribolovnog mora RH.

Bogoljub Mitraković/EPEHA

#RIBARICA

Izdvojeno

29. svibanj 2020 19:45