StoryEditor
Crna kronikasmrtonosni prah

Heroin se vratio na splitske ulice, od početka godine zaplijenjeno četiri puta više droge! Iskusni policajac tvrdi: Bila je namijenjena baš ovom tržištu i to novim korisnicima

Piše Katarina Marić Banje
24. kolovoza 2019. - 17:33
heroin_31012019-1y

Od početka godine na splitskom području zaplijenjeno je četiri puta više heroina i dva i pol puta više kokaina nego u istom razdoblju prošle godine.

Očito je ponovno povećanje ponude dviju droga koje su krajem 90-ih izgubile primat navalom sintetičkih preparata. Koliko navedeni podaci ukazuju na promjenu na uličnom tržištu narkotika, pojašnjava nam Dušan Jenjić, voditelj Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

Na području navedene policijske uprave, od početka siječnja do kraja srpnja ove godine zaplijenjeno je 8,4 kilograma heroina, dok je u istom razdoblju prošle godine zaplijenjeno 1,9 kilograma.

Brza reakcija

– Primijetili smo trend da se na području EU-a već par godina povećava ponuda heroina pa smo odmah reagirali i usmjerili se na suzbijanje te droge. Upravo je stoga određeni broj kriminalističkih istraživanja dao navedene rezultate. Pri tome je važno napomenuti da se nije radilo o prekinutim krijumčarskim lancima narkotika koji su bili u tranzitu. To su bile ciljane zapljene droge koja je bila namijenjena baš za ovo tržište.

Mi smo kontinuirano usmjereni na organizirane skupine, uličnu redukciju i krijumčarske lance. Uličnom redukcijom sprječavamo stvaranje otvorenih narkoscena, mjesta gdje se okupljaju prodavači droge. Ujedno nadzorom uličnih zbivanja dolazimo do podataka kao što su dostupnost, cijena i čistoća droge.

Operativnim radom na terenu od strane policijskih službenika ove službe, kao i drugih ustrojstvenih jedinica ove policijske uprave, zamjetno je kako se u posljednje četiri godine heroin češće pojavljuje nego u prethodnom razdoblju. Osim dugogodišnjih konzumenata heroina koji su otprije poznati policiji, primjetan je porast konzumiranja te droge među novom, mladom populacijom koja ne spada u registrirane konzumente. Međutim, iako je istina da je pojačana ponuda heroina, amfetamina i drugih sintetičkih ilegalnih preparata ima dosta kao i do sada – razložio nam je voditelj Službe.

Čistoća

Osim razlike u količini, heroin je sve kvalitetniji pa je s udjela od 5 do 10 posto u masi u razdoblju od 2011. godine sada došao na 15 do 20 posto čistoće u ponudi na ulici. Cijena mu je pri tome ostala ista. Od većih zapljena heroina u siječnju je nađeno 1,5 kilograma kod bračnog para iz Trebinja na autocestu kraj Šestanovca.

U travnju je u Splitu "palo" 4,6 kilograma kod jednog od vodećih osoba iz organiziranih skupina koje se bave zlouporabom droga. Nešto više od 600 grama zaplijenjeno je u garaži na splitskom Pazdigradu u lipnju kod poznatog korčulanskog dilera koji je proširio posao na splitsko područje. Još pola kilograma heroina nađeno je u siječnju kod prodavačice iz trgovačkog centra koja je u stanu u Kaštelima imala "boks" u kojem je držala i 5771 tabletu ecstasyja mase 2,3 kilograma.

Zajedno s tom zapljenom u prvih sedam mjeseci ove godine nađeno je ukupno 3,3 kilograma MDMA i ecstasyja te 4,5 kilograma amfetamina, što potvrđuje da su sintetičke droge i dalje popularne.

Globalni trendovi

Kako na splitskom području pratimo globalni trend povećanja potrošnje heroina, slijedimo ih i kod konzumiranja kokaina.

– Tržište Europe je suprotno od američkog. Kod nas je još uvijek tržište nezasićeno i cijena je viša nego u SAD-u. Međutim, slaba je penalna politika i to nam je realan problem. Za kokain je zabilježeno povećanje ponude u zadnjih 10 do 15 godina, također u skladu s EU kretanjima. Na to je utjecala liberalizacija graničnog prometa, te turistička ii pomorska orijentiranost – pojasnio nam je Dušan Jenjić.

Veliki dio kokaina u EU-u dovoze pripadnici Balkanskog kartela u kojem su Crnogorci, Srbi i Hrvati. Hrvatska nije na toj krijumčarskoj ruti, nego kokain dolazi u Nizozemsku i Španjolsku te odatle kod nas.

– Mi kao uprava imamo na razini države najveći broj slučajeva zapljene droge. Od početka godine do kraja srpnja imali smo ukupno 1150 zapljena, od čega ih je 500 bilo u srpnju. Na taj povećan broj u sedmom mjesecu je utjecala Ultra tijekom koje je bilo 336 zapljena. U sedam mjeseci smo prijavili 100 kaznenih djela proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge – navodi nam Dušan Jenjić.

Zanimljivo je kako su od navedenog broja kaznenih djela, samo četiri osobe prijavljene za njih – žene. Kako se sustavnim radom policije dolazi do pozitivnih promjena, najbolje pokazuje podatak da je Splitsko-dalmatinska županija po broju liječenih ovisnika iza većine dalmatinskih i primorskih županija. Od nekada najgoreg, prvog mjesta na listi, sada je na petome mjestu.

#ZAPLJENA#HEROIN

Izdvojeno

06. srpanj 2020 14:50