StoryEditorOCM
BiznisIZ SPLITSKE ŽUPANIJE

Započela StartIT@PICS akademija, odabrano 15 timova koji će stjecati znanja za pokretanje startup-ova i boriti se za nagradni fond od 35 tisuća kuna

26. listopada 2020. - 13:37
StartIT@PICS je program poduzetničke edukacije namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu.  ICT županija

Na adresu ICT županije stiglo je čak 26 prijava timova za drugo izdanje StartIT startup akademije, a protekle subote odabrano je njih 15 koji će kroz osmotjednu akademiju steći ne samo poslovna znanja, već i iskustva koja će im prenijeti uspješni tehnološki mentori, kako bi se nosili sa svim izazovima na tržištu.

U ponedjeljak, 26. listopada već je započela intenzivna edukacija koja traje do petka, nakon čega počinje samostalni razvoj projekata uz mentorsku podršku.

Ovaj program poduzetničke edukacije, namijenjen pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu, pod nazivom StartIT@PICS organizira Splitsko-dalmatinska županija, u sklopu projekta ICT Županija, a provodi se u predinkubacijskom i coworking prostoru PICS na FESB-u, kao i u Tehnološkom parku Spinut.

Protekle subote timovi i pojedinci prezentirali su svoje ideje i projekte ispred mentora, a oni koji nisu mogli fizički prisustvovati događaju svoje su odradili videokonferencijski, preko Zoom-a.

Mentori su: Miro Hegedić i Filip Stipančić iz tvrtke Lean startup Croatia, Vedran Jukić, osnivač MarineEyea i Codeanywherea, te Mario Čubelić osnivač Cezar.hr, pokretač TNT konferencije i Slaven Damjanović CEO eAgrara.

U ovoj startup akademiji značajan je doprinos i drugih mentora iz lokalne tehnološke zajednice, koji su svi redom dokazani uspješni IT poduzetnici s uspješnim projektima i tvrtkama, a koji će se priključivati tijekom slijedećih tjedana i pružati povratne informacije i savjete polaznicima.

To su: Ante Dagelić (GetbyBus), Luka Sučić (AeternityVentures), Ivan Burazin (Codeanywhere i Shift), Đulijano Nola (CrnoJaje, Gamma Chef), Dario Boras (Parklio), Armando Matijević (SplitX), Antonio Perić-Mažar (Locastic), Nino Mijač (HotelsTouch) i Nikola Balić, voditelj odjela za znanost i inovacije Sveučilišta u Splitu.

- Iznimno sam zadovoljan što su se prijavili raznovrsni projekti iz skoro svih sfera života, a koji rješavaju neke od najaktualnijih društvenih problema; od korona situacija, preko ekologije pa do raznih kreativnih društveno korisnih. Sve ideje intenzivno koriste IT i nove tehnologije, a posebno raduje i upotreba umjetne inteligencije i računalnog vida za rješavanje problema u nekim od projekata -kazao je voditelj projekta ICT Županije Damir Brčić.

Dodao je i kako je lijepo vidjeti da je IT i dalje itekako živ na ovim prostorima, a nedavno otvaranje Tehnološkog parka na Spinutu i njegovo partnerstvo sa ICT Županijom samo će biti dodatni vjetar u leđa svim postojećim ali i novim IT projektima.

- Moja je poruka, stoga, ne bojte se odvažiti i zamisliti nekakav bolji svijet kojem i sami možete doprinijeti, a Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt ICT županija će vam pomoći u realizaciji te ideje – istaknuo je Damir Brčić.

ICT Županija, koja od početka jeseni intenzivno provodi svoju strategiju razvoja poduzetničkog ekosustava ali i poticanja poduzetničkog mindseta, tako će startup timove spojiti sa svim potrebnim akterima kako bi im pomogla u lansiranju vlastitog poslovanja.

image
ICT županija

Stječući nova znanja i razvijajući projekte, polaznici ove akademije će se boriti za nagradni fond od 35 tisuća kuna. Najboljima ide 20, drugom mjestu pripada 10 dok će trećeplasirani projekt i ideja osvojiti pet tisuća kuna, koji će im biti ona prva i najbitnija financijska injekcija za početak razvoja vlastitog projekta.

Intenzivnu edukaciju u prvom tjednu provođenja programa držat će tvrtka Lean startup Croatia i mentori: Miro Hegedić i Filip Stipančić s višegodišnjim međunarodnim iskustvom i brojnim startup edukacijama u Hrvatskoj (Zicer,...) i svijetu.

Nakon intenzivne edukacija slijedi mjesec dana samostalnog rada, tijekom kojeg će svi mentori biti na raspolaganju polaznicima kao pomoć prilikom provedbe i izrade njihovih projekata.

Iz ICT županije informiraju i kako je subotnjem događaju nazočio voditelj novog Tehnološkog parka Spinut profesor Sven Gotovac, koji je oduševljen brojem prijavljenih timova, ali i kvalitetom prijavljenih ideja i projekata, te je izrazio želju da se neke od osmotjednih aktivnosti StartIT IT startup akademije održe i u novootvorenom Tehnološkom parku.

Prenijeli su nam i zadovoljstvo mentora pristiglim prijavama.

- Iznenadio nas je širok spektar projekata i kao velik odziv istih. Drago nam je što ćemo provesti sljedećih tjedan u edukaciji ovako kreativnih timova i ljudi – kazao je Filip Staničić iz Lean startup Croatie

Vedran Jukić također je istaknuo kako ima stvarno kvalitetnih prezentacija i ideja.

- Na nama je da ih sada vodimo i pokušamo izvući maksimum iz njih. Nekada moramo biti i kritični, ali to je potrebno u ovom svijetu – kazao je Jukić.

Polaznici akademije


Projekti koji su prošli selekciju i sudjeluju u ovogodišnjoj StartIT@PICS akademiji su:
Personalizirana prehrana bazirana na mikrobiotskom profilu crijeva - Ena Melvan
SplitDrive- Baldo Samaržija
dotyourspot - softver za ugostiteljstvo - Mario Azinović
Sustav za nadzor košnica - Nediljko Ivišić
"Turbulence Forecast" aplikacija za Android - Hrvoje Mihovilovć
home coach - Toni Perkušić
Školske zamjene - Marko Mihael Maras
CBRO - kolektor mikroplastike - Antonija Buzov
WindWard - Nikola Tandara
Prepoznavanje nošenja maske - Josip Romac
Flossome - Domagoj Puljić
hit.market - Dražen Barić
Plaja - Dejan Grepo
Sceduly.com - Tomislav Seser
Animator Design - Dino BružaPrimjeri projekata


Dejan Grepo se na StartIT@PICS akademiju prijavio s projektom „Plaja“, odnosno – Plaža.
- Preko 15 godina se bavim turizmom i upoznat sam s problematikom i pitanjima gosta, mogu vam reći da 99 posto njih prvo pita – gdje je plaža. Moja aplikacija im odgovara upravo na to pitanje. S tim da postoje razni filteri, kakav tip plaže, udaljenost... Aplikacija radi i offline, te se ujedno i sama ažurira – izjavio je Grepo.

Projekt koji je prezentirala Ena Melvan kombinira biologiju i tehnologiju. Kako nas informiraju u ICT županija, radi se o personaliziranoj prehrani gdje autorica uz pomoć strojnog učenja analizira uzorke stolice i svojim klijentima potom izbacuje posebne jelovnike prilagođene baš za njihovu crijevnu floru. Uz to, autorica planira izbaciti i aplikaciju koja bi cijeli proces objedinila na jednom mjestu.

image

 
ICT županija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 04:19