StoryEditor
Biznisdokapitalizacija kod nekih izazvala nezadovoljstvo

Šibenik: dioničari jačaju Jadransku banku

Piše PSD.
16. travnja 2008. - 00:15
Jamstveni kapital bio je lani u lipnju 208 milijuna kuna , a uskoro će biti veći od 370 milijuna kuna, a u vlasničkoj strukturi uz postojeće bit će i druge jake šibenske tvrtke dok se smanjuje udjel državnih tvrtki i skrbničkih računa

Nitko ne može imati više od deset posto udjela 
Nikša Stipaničev/ CROPIX
Jadranska banka, jedina hrvatska banka koja je poslije privatizacije ostala u stopostotnom domaćem vlasništvu, financijski osjetno ojačana kapitalom njenih dioničara, spremna je proširiti svoje poslovanje i izvan granica Šibensko–kninske županije.

- Ojačat ćemo svoju poziciju u središtu financijske moći, u Zagrebu, gdje već imamo svoju poslovnicu. Idemo i prema Splitu, te zapadno prema Zadru, pa čak i do Istre, pojašnjava novu poslovnu orijentaciju Jadranske njen direktor Ivo Šinko.

Njezini dioničari su prošle godine ocijenili da su prerasli lokalne međe, te da za opstanak na tržištu trebaju svježeg kapitala. Kako nije dolazilo u obzir da im netko “sa strane” dokapitalizira banku, odlučili su zavući ruke u vlastite džepove i ojačati njen jamstveni kapital.

- Postavljen je cilj dodatnih 70 milijuna kuna. Međutim, čak su i sami dioničari iznenađeni s koliko su novca spremni ojačati banku. U lipnju lani naš jamstveni kapital bio je 208 milijuna kuna, a uskoro će on biti veći od 370 milijuna - kaže Šinko.

Time je Jadranska banka, po snazi jamstvenog kapitala, s 15. došla na deseto mjesto u Hrvatskoj ostavivši iza sebe čak 22 hrvatske banke.

- Nismo išli grlom u jagode. Razrađena je strategija da u dokapitalizaciji ispravimo dosadašnju vlasničku strukturu i potisnemo rizični kapital, te privučemo nove jake šibenske tvrtke. Za nas su rizična državna poduzeća, kao što je, na primjer, Croatia osiguranje, čijom prodajom postoji potencijalna opasnost da u banku, na sporedna vrata, “uđu” za nas nepoželjni, pa čak i rizični vlasnici. Željeli smo “potkresati krila” i skrbničkim bankama gdje ne znamo tko su naši stvarni dioničari. Također, onemogućiti ulazak špekulantskog kapitala - kaže Šinko.

Rezultat je: udio državnih i javnih poduzeća s 24,3 posto palo je na 14, a skrbničkih banaka s 20,7 posto, na 8,4 posto. Skupština će to tek potvrditi potkraj travnja. U međuvremenu su nezadovoljnici poveli pravi mali rat potiv takvog koncepta dokapitalizacije.

Pun kufer novca

- Proradila je zavist. Pojedinci ne mogu prihvatiti, recimo, da će uplatom od deset milijuna kuna ugledni poduzetnik Goran Prgin, vlasnik NCP-a, dobiti 4,1 posto dionica. Na nas su, također, “zapucali” i špekulanti. Mislili su omastiti brke. Imali smo slučajeva da pojedinci na osnovi samo dvije dionice Jadranske banke, donose pun kufer novca želeći se uključiti u dokapitalizaciju. Jedan je, na primjer, donio tri i pol, a drugi čak deset milijuna kuna. Odbijeni su i sada su jalni, te žele naš koncept prokazati kao lopovluk i kriminal

 Pozvali su u pomoć HNB, HANFA-u i druge?

 - S našim konceptom upoznati su i HNB i HANFA. Bez ikakvih primjedbi pustili su nas da dovršimo posao.

Kako su u dokapitalizaciji prošli šibenski poduzetnici?

 - Pokušava se javnosti sugerirati kako je Josip Stojanović Jolly, poslije prodaje svoje tvrtke, pun novca, pa će iskoristiti ovu priliku da preuzme glavni paket dionica. Zaboravlja se da prema našim pravilima, nitko ne može imati više od deset posto. Stojanović će poslije dokapitalizacije sa 4,9 posto pasti na 4,4. Vlado Čović i njegova ZG – Montaža i Vikom skočili su sa 4,7 na 4,9, a ugledna šibenska tvrtka MIAB, uplatom pola milijuna kuna, drži tek 0,22 posto dionica banke.

Tvrde da su dokapitalizacijom nezadovoljni u Croatia osiguranju?

- Kao najveći dioničar, sa 9,8 posto udjela, njihov predstavnik Ante Kulušić, koji je ujedno na čelu Nadzornog odbora, podržao je takav koncept. Croatia je ponudila 14,2 milijuna, a odobreno joj je 8,4 milijuna, te je sada njihov udio u vlasništvu pao na 6,4 posto - kaže Šinko.

CO:  Po zakonu

Što se tiče navodnog nezadovoljstva u Croatia osiguranju, službeni odgovor iz te kompanije je: sve urađeno je sukladno zakonu. Riječ je o poslovnoj odluci koja će unaprijediti poslovanje banke, te smo kao najveći dioničar zadovoljni provednim načinom dokapitalizacije.

#JADRANSKABANKA#GORANPRGIN#JOSIPSTOJANOVIć#IVOšINKO

Izdvojeno