BiznisNovi poticaji

Nepovratnih 18 milijuna kuna za fotonaponske elektrane u turizmu

Piše Ljubica Vuko

Registriranim iznajmljivačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) na raspolaganju je 18 milijuna kuna koje će im za projekte ugradnje fotonaponskih sustava dodjeljivati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Javni poziv je objavljen u srijedu, 20. studenoga 2019. u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama Fonda www.fzoeu.hr, a zainteresirani mogu zahtjeve za sufinanciranje nove fotonaponske elektrane (FNE) poslati preporučeno poštom ili dostaviti u prijamni ured Fonda.

Uz ugradnje fotonaponskih sustava, Fond će sufinancirati i stručni nadzor nad provedbom projekta uz uvjet da su svi troškovi nastali nakon objave poziva. Javni poziv bit će otvoren do kraja godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava.
Ovisno o lokaciji nekretnine iznajmljivača i OPG-a, za ugradnju ovakvih solarnih sustava moći će se dobiti 40, 60 ili 80 posto nepovratnih sredstava, odnosno do 70.000 kuna s PDV-om za iznajmljivače te do 200.000 kuna s PDV-om za OPG-ove.

-Turisti sve više traže smještaj i usluge koje vode računa o održivom korištenju prirodnih resursa te je ovo, uz sve ekološke benefite, jedna od mogućnosti da naši iznajmljivači svoju ponudu prilagode uvjetima tržišta.

Prilagodba zakonskog okvira omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a konačna namjera je kroz niz mjera omogućiti povećanje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) na nacionalnoj razini - poručuju iz Fonda.

Opravdani troškovi

Na poziv se mogu javiti registrirani iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva registrirana za pružanje ugostiteljskih usluga, a svaki može dostaviti samo jedan zahtjev za sufinanciranje jedne nove fotonaponske elektrane.

Moraju ispuniti i određene uvjete, kao što su posjedovanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u, imati prebivalište na području Republike Hrvatske (iznajmljivači i nositelji OPG-a), trebaju ulagati vlastita sredstva u provedbu projekta za koji se dodjeljuju sredstva Fonda, važno je i da nemaju nepodmirenih i/ili nereguliranih obveza prema Fondu, kao i nepodmirenih obveza javnih davanja prema potvrdi Porezne uprave, da ostvaruju pravo na potporu prema Programu dodjele potpora male vrijednosti (de minimis) u području zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, da nisu poduzetnici u teškoćama.

Vodič za javni poziv

U vodiču za ovaj poziv, navedeno je da su opravdani troškovi za nabavu i ugradnju FNE: fotonaponski pretvarači (moduli) stupnja korisnog djelovanja najmanje 15%, njihovi nosači, pretvarači (inverteri), akumulatori električne energije, oprema fotonaponskog kruga (regulatori punjenja, priključni ormarići, zaštitne sklopke, kabeli, pribor za postavljanje, oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka, i dr.), ostala oprema za pravilan rad sustava (opremanje obračunskog mjernog mjesta…) i pripadajući građevinski radovi za ugradnju prethodno navedene opreme (prodori, betoniranje postolja…), kao i troškovi za stručni nadzor radova.

Korisnici imaju rok od 12 mjeseci za ugradnju sustava i dostavu potpune dokumentacije Fondu za isplatu.

Ovogodišnji pozivi

Na javni poziv Fonda za sufinanciranje ugradnje fotonapona za proizvodnju električne energije u kućanstvima, ukupno je zaprimljeno 568 zahtjeva građana, od kojih je dosad odobreno njih 395. Na raspolaganju po tom pozivu je bilo 20 milijuna kuna.
Što se tiče obnovljivih izvora energije, Fond je ove godine imao i poziv vrijedan 11 milijuna kuna za korištenje obnoviljivih izvora energije za proizvodnju toplinske energije u kućanstvima. Na taj poziv odobrena su 203 projekta.

Iznos poticaja

• za iznajmljivače

Poticaji za iznajmljivače na područjima posebne državne skrbi i u prvoj skupini otoka iznose 80 posto, odnosno do 68.000 kuna za ugradnju fotonaponske elektrane i do 2000 kn za stručni nadzor. Na brdsko planinskim područjima i drugoj skupini otoka radi se o 60 posto nepovratnih sredstava ili do 51.000 kn za ugradnju FNE i do 1500 za stručni nadzor dok se za sva ostala područja može dobiti do 34.000 kn za FNE i do 1000 kn za nadzor, odnosno poticajima se pokriva 40 posto troškova.

• za OPG-ove

OPG-ovi mogu dobiti ukupno do 200.000 kuna poticaja ako se nalaze na područjima posebne državne skrbi i u prvoj skupini otoka (do 196.000 za FNE i do 4000 za nadzor), ako su na brdsko planinskom području i drugoj skupini otoka ukupno mogu dobiti do 150.000 kn (do 147.000 za FNE i do 3000 za nadzor) dok je za sva ostala područja predviđeno do 100.000 kn (do 98.000 kn za FNE i do 2000 kn za nadzor).

Ministar Ćorić: Iznad europskog prosjeka

Hrvatska ima jako dobru energetsku perspektivu, posebice kad je riječ o obnovljivim izvorima energije, u čemu je iznad europskog prosjeka s udjelom od 28 posto proizvodnje iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije. U idućih desetak godina planiramo to znatno povećati raznim poticajima, kazao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike sudjelujući prošlog tjedna na 4. Otočnom forumu za čistu energiju na EU otocima.

#ENERGETIKA