StoryEditorOCM
Biznis ‘DAN KARIJERA’ O mogućnostiMA ZAPOŠLJAVANJA u regiji

Mobilnost: selidba radi posla najteža Istranima i Dalmatincima

Piše PSD.
7. svibnja 2009. - 21:00

U Hrvatskoj je migracija radi posla unutar zemlje nešto izraženija, dok je promjena adrese izvan granica rjeđa, a na to je spremno 66 posto ljudi

Mobilnost radne snage u zemljama regije, ali i između njih, još uvijek je jako slaba. Rečeno je, među ostalim, tijekom okruglog stola o temi „Mobilnost radne snage“ održanog u četvrtak u sklopu sajma zapošljavanja „Dan karijera“ koji organizira Grupa Selectio.

Cilj rasprave bio je informirati studentsku populaciju o mogućnostima zapošljavanja unutar regije, zatim istražiti utjecaje recesije na zapošljavanje i mobilnost te steći uvid u promjenu percepcije mobilnosti kod posloprimca.

Hrvati u BiH uglavnom - menadžeri

Prema riječima Davora Odobašića, izvršnog direktora internetskog portala posao.ba, puno više radnika odlazi u Hrvatsku iz BiH nego obrnuto te su Hrvati na poslu u BiH uglavnom menadžeri čije su matične tvrtke otvorile podružnice u BiH ili tamo obavile neku akviziciju.

Olja Šećerov s beogradskog poslovi.infostud.com portala kaže kako neke njihove ankete i istraživanja pokazuju da je čak 72 posto nezaposlenih u Srbiji spremno preseliti se radi zaposlenja, no to se jako rijetko događa. Njihov portal, kako je kazala, mjesečno zaprimi samo pet posto oglasa za poslove u zemljama regije.

Što se Hrvatske tiče, najčešće se nude poslovi za IT stručnjake i građevinske inženjere. U Hrvatskoj je migracija radi posla unutar zemlje nešto izraženija, dok je promjena adrese izvan granica Hrvatske rjeđi slučaj.

Prema istraživanju portala Moj Posao na 550 ispitanika, oko 66 posto ispitanih spremno je promijeniti prebivalište radi zaposlenja, a u 2005. na to je bilo spremno čak 79 posto Hrvata.

Istraživanje je pokazalo da su za preseljenje radi posla, prvog ili boljeg, najspremniji stanovnici središnje i istočne Hrvatske, nešto manje sjeverna Hrvatska i grad Zagreb, dok su najmanje spremni na mijenjanje prebavlališta Istra i Kvarner te Dalmacija.

Jednim dijelom, smatra Tanja Prekodravac, specijalistica za upravljanje ljudskim resursima u “Selectiu”, razlog se može kriti u kreditima i recesiji jer se dosta ljudi proteklih godina zadužilo, pa raditi u jednoj zemlji, a plaćati kredit u drugoj mnogima nije primamljivo. Kriza može, smatra, psihološki utjecati na takvu odluku – zašto ću odlaziti kad je kriza svuda.

Promjena u glavama

Voditelj poslovanja na portalu Moj Posao Marko Oltean ipak smatra da mora doći do promjene „u glavama ljudi“.

– Savjetujem svima da prihvate posao čak i ako je mjesto rada izvan mjesta prebivališta. Negdje se mora početi s radom što se kod nas dosta odugovlači, a svaki posao dobro dođe kao dodatak životopisu za neko novo zaposlenje.

Pravila ponašanja

Dan karijera, ovom prilikom posvećen zapošljavanju mlađih osoba s invaliditetom, okupio je oko 35 poslodavaca te studente sa sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu i Osijeku koji su imali priliku predstaviti se potencijalnim poslodavcima.

Istovremeno posloprimci su imali priliku čuti kako se ponašati na intervjuu za posao, kako sastaviti životopis te kako pronaći prvo ili bolje zaposlenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 21:32