StoryEditorOCM
Biznistrezveni potez

Kao odgovor na carine na električne automobile, Kina opalila po europskim žesticama, u strahu i njemačka autoindustrija

Piše hina
8. listopada 2024. - 12:56
Kina tvrdi kako je udruga domaćih proizvođača jakih alkoholnih pića podastrla ‘relevantne dokaze‘ da su europske prodajne cijene niže od troškova proizvodnje (ilustracija)    Afp

Kina je u utorak uvela privremene carine na uvoz žestokih pića iz EU-a, zaključivši da bi njihove nerealno niske prodajne cijene mogle naškoditi domaćim proizvođačima.

Početkom godine Kina je otvorila istragu o mogućem dampingu žestica iz Europske unije, zaključivši da je udruga domaćih proizvođača podastrla "relevantne dokaze" da su njihove prodajne cijene niže od troškova proizvodnje.

Istraga je obuhvatila razdoblje od listopada 2022. do rujna 2023. i štetu u kineskom sektoru proizvodnje žestica u razdoblju od 2019. do 2023.

Europske destilerije prodavale su žestoka pića uz popust od 30,6 do 39 posto, objavilo je ministarstvo.

 Udruga proizvođača konjaka BNIC ustvrdila je pak u siječnju da je popust iznosio 15,88 posto i da je "posebno skroman u usporedbi s onim što je opće prihvaćeno kao osnova za antidampinšku istragu".

U srpnju tvrtke koje stoje iza brendova Martell, vlasništva Pernod Ricarda, te Remy Martina, poslovanja Remy Cointreaua, i Hennessyja, u vlasništvu LVMH-a, dobile su, prema navodima neimenovanog izvora, poziv da sudjeluju u istrazi. 

‘značajna šteta‘ kineskim proizvođačima

Proizvođači su tražili da se čuje i njihov glas i otići će na sastanak, rekao je tada putem elektronske pošte glasnogovornik udruge BNIC, dodavši da planiraju surađivati i u budućnosti.

Odluka o našoj sudbini bit će na koncu konca donesena u političkim pregovorima, rekao je tada neimenovani izvor, dodajući da su proizvođači konjaka "oprezno optimistični" pred razgovore dužnosnika Pekinga i Bruxellesa o trgovinskim sporovima.

image

Kineski električni automobili BYD za  izvoz u luci u Yantaiju. EU carine nisu im dobro sjele

Str/Afp

EU je u međuvremenu uveo dodatne carine na kineske električne automobile, a kinesko ministarstvo trgovine najavilo je u utorak preliminarne carine na uvoz europskih žestica.

Preliminarni je zaključak istrage da bi dampinške cijene europskih žestica mogle nanijeti "značajnu štetu" kineskim proizvođačima, izvijestili su, dodavši da će od 11. listopada uvoznici europskih žestica morati uplaćivati polog u rasponu od 34,8 do 39 posto vrijednosti uvoza, dodali su.

Trenutno nije jasno hoće li im novac biti vraćen.

 različite stope pologa

Kompanije koje su surađivale u istrazi moraju položiti iznos od 34,8 posto vrijednosti uvezenih žestica. Najniža stopa određena je francuskom Martellu, od 30,6 posto.

Najviše stope izrečene su pak Hennessyju i Remy Martinu, od 39 odnosno 38,1 posto.

image

Hennessyju je izrečena najviša stopa, 39 posto

Kazuhiro Nogi/Afp

Udruga proizvođača konjaka BNIC poručila je u utorak da EU mora poduzeti maksimalne napore kako bi se izbjeglo uvođenje carina.

Pernod Ricard i Remy Cointreau nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju odluku kineskih vlasti.

Kinesko ministarstvo podsjetilo je da trenutno provodi istragu i o mogućim dampinškim cijenama europskih proizvoda od svinjskog mesa, naglasivši da će odluka koju će donijeti nakon istrage biti "objektivna i poštena".

Dodali su i da razmatraju povećanje carina na uvoz europskih vozila s motorima velike zapremnine. Eventualna odluka zadala bi najteži udarac njemačkim izvoznicima koji su lani kineskim kupcima isporučili vozila s motorima zapremnine veće od 2,5 litara u vrijednosti 1,2 milijarde dolara.

image

Kina razmatra povećanje carina na uvoz europskih vozila s motorima velike zapremnine. To bi bio najteži udarac njemačkim izvoznicima. Mercedes u Šangaju

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 12:56