Biznisopasne tvari pronađene u 34 vrste vina koja su na tržištu eu-a

Europska vina puna pesticida

Piše Joomla\CMS\User\User
6. svibanj 2008. - 21:32
rgx time: 4.7922134399414E-5
Među 24 pronađene vrste pesticida, pet ih je na popisu kancerogenih tvari, pokazala je analiza neprofitne organizacije ‘Pesticide Action Network Europe’

NIKŠA STIPANIČEV / CROPIX
Vina koja se kupuju i piju u zemljama EU-a po pravilu sadrže pesticide, utvrdila je neprofitna organizacija “Pesticide Action Network Europe” koja je pregledala 34 vina iz klasične vinogradarske proizvodnje i kod svih su nađeni pesticidi. Rezultate ovih analiza prenijele su češke “Hospodarske noviny”.

U nekim vinima pronađeno je i više raznih vrsta pesticida, u jednom vinu čak 10 vrsta. Pregledana vina, kako se navodi, potječu iz svjetski poznatih vinogradarskih krajeva u sedam zemalja.

Među testiranima bilo je više vina niže cjenovne kategorije, ali i nekoliko skupih, koja su zapadala više od 200 eura po litri. Pregledani uzorci vina koja se prodaju u EU-u bili su iz Francuske i Njemačke, po 10 uzoraka, sedam iz Austrije, tri iz Italije, te po jedan uzorak iz Portugala, Južnoafričke Republike i Čilea.

Među 24 pronađene vrste pesticida, pet ih je u EU-u na popisu kancerogenih tvari s vrlo nepovoljnim djelovanjem na hormonalni sustav i na reproduktivne funkcije.

“Mnogi vinari napuštaju klasičan način borbe protiv štetočina i koriste opasne sintetičke pesticide“, upozorio je Elliot Kanell, ekspert iz ove organizacije. Testirano je također i šest vina iz biopoljoprivrede iz Francuske i Austrije. Samo jedno vino imalo je pesticide u malim količinama.

#VINARSTVO#VINO#PESTICIDI