StoryEditorOCM
Biznisu industriji samo 242.600 radnika

Broj zaposlenih u travnju pao za 8 posto

Piše PSD.
15. lipnja 2010. - 23:25

U hrvatskoj industriji u travnju je radilo 242.600 osoba, što je najniža razina zaposlenosti u industriji otkad su podaci dostupni. Taj broj zaposlenih na mjesečnoj je razini pao 0,4 posto, a na godišnjoj osam posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Analitičari Raiffeisenbank ukazuju da je glavni generator smanjivanja broja radnika prerađivačka industrija koja zapošljava gotovo 90 posto svih industrijskih radnika, a u njoj je ovogodišnjeg travnja radilo 8,6 posto manje ljudi nego u istom lanjskom mjesecu.

Najveće smanjenje broja zaposlenih od 9,9 posto statistika je zabilježila u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju, a u svim ostalim granama na godišnjoj je razini u travnju padao broj zaposlenih, ali po nižim stopama. Dok se smanjuje broj zaposlenih, pet mjeseci zaredom raste proizvodnost rada u industriji, što nije čudno jer je to pokazatelj odnosa fizičkog obujma industrijske proizvodnje i broja zaposlenih.

Od siječnja do kraja travnja ove godine, proizvodnost rada u industriji je porasla za sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. No, tom rastu nije kumovao nikakav preokret u industriji već činjenica da je u prva četiri mjeseca prošle godine proizvodnost konstantno bilježila snažan pad na godišnjoj razini.

S.S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 15:33