Stil Zdravlje

Neugodni simptomi

Skrivena opasnost iz naših kuhinja: kako znati kada ste pretjerali sa soli?

Neugodni simptomi

Iako se kod kuće trudite 'dozirati' količinu soli koju koristite, opasnost vreba sa svih strana. Prerađena i kupovna 'instant' hrana sadrže ogromnu količinu soli, a ima je i u slasticama i pekarskim proizvodima. 

Pa iako je sol u suštini potrebna našemu organizmu, njen pekomjerni unos jedna je od najgorih stvari koje možemo učiniti. Štetnost prekomjernog unosa soli na organe poput bubrega i jetre može biti iznimno opasna, a tu je i cijeli niz popratnih 'neugoda' koje nam smetaju u svakodnevnom funkcioniranju.

Stručnjaci nikako ne preporučuju unos više od jedne čajne žličice dnevno, što je, kada uzmemo u obzir količinu hrane koju pojedemo, prilično malo. Većina nas prekorači tu dozu na svakodnevnoj bazi, ali kada znati da smo pretjerali s unsom?

Pripazite na pojavu ovih simptoma. Ukoliko ih uočite, vrijeme je da ograničite sol na minimum jer su indikator opasnih promjena u tijelu.

1. Konstantna žeđ

Žeđ je poruka našega tijela da u njemu ima previše natrija, pa mu treba voda kako bi se vratilo u prirodnu ravnotežu. Ako osjećate prekomjernu žeđ, vrlo vjerojatno ste pretjerali s količinom soli.

2. Ubitačne glavobolje

Previše soli također može urokovati glavobolje. Kako? Krvne žile u mozgu se unosom natrija šire što rezultira neugodnim 'pulsiranjem'.

3. Napuhnutost

Jedan od najneugodnijih simptoma pretjerivanja sa soli je upravo napuhnutost. Osjećaj nadutosti nastupa kao posljedica  dehidracije, pa se trudite popiti što više vode ako pretjerate sa zasoljenom hranom.

4. Hrana vam gubi okus

Pretjerana konzumacija soli može utjecati i na naše osjetilo okusa. Zbog stalne izloženosti ovoj namirnici, naši okusni pupoljci slabe, pa nam i hrana gubi okus. Drugim riječima, što više soli jedete, trebate više pljuvačke da biste osjetili isti okus. 

Naslovnica Zdravlje