Stil Zdravlje

knjiga dr. urlića i dr. russo

Priče iz ordinacije privukle brojne Splićane: Kako se nositi s kroničnom bolešću? Može se živjeti kvalitetno i nakon dijagnoze

knjiga dr. urlića i dr. russo

"Živjeti s kroničnom bolešću" naziv je knjige autora dr. Ivana Urlića i dr. Andree Russo, predstavljene u prepunoj dvorani palače Milesi. S velikom pažnjom, publika je pratila i riječi uglednih gostiju o važnosti knjige.

Marina Titlić, predstojnica Klinike za neurologiju, istaknula je da su i doktori suočeni s problematikom psihičkog stanja oboljelih od kroničnih bolesti.

– Važno je educirati zajednicu kako da prihvati oboljele. Mi možemo pomoći medikamentozno i terapeutski, ali često je potrebna i lijepa riječ okoline – kazala je neurologinja Titlić.

Dolores Bitlić, pročelnica Katedre za psihološku medicinu, naglasila je kako moramo biti svjesni da stanovništvo ubrzano stari.

– Demografski pokazatelji kažu da ćemo sve više raditi sa starijim osobama, a ovakve bolesti okosnica su njihova života. Mlade liječnike zato senzibiliziramo i učimo kako pristupiti bolesniku – istaknula je Bitlić, dodavši da knjiga nosi opraštanje "slike o sebi" kakvu smo voljeli, a donosi nužno prihvaćanje ograničenja.

S rečenim se složila i Maja Radman, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti splitskog KBC-a.

– Sam naslov potaknuo je moju radoznalost, jer možda i ne razmišljamo kako se osjeća bolesnik kad ostane sam. Ponijela su me razmišljanja, jezik je čitatelju razumljiv i osjećate želju autora da podare nadu i snagu za prilagodbu – kazala je Radman.

Specijalist neuropsihijatar Urlić istaknuo je napredak medicine kao važan faktor u ljudskim životima.

– Činjenica je da su danas 60-godišnjaci vitalne osobe i ne vidite razliku deset generacija unaprijed i unatrag. Životni vijek se produžio, ne morate živjeti na Kavkazu i jesti jogurt da bi doživjeli visoku starost, možete biti u Splitu i jesti bilo što – a ako nam se nešto dogodi, promijenit će nam bubreg ili srce – kazao je Urlić, dodavši kako samo fizičko zdravlje, ipak nije dovoljno.

– No, jesmo li psihički spremni na takve izazove? Marie Curie kaže da se ničega ne treba bojati, važno je tek razumjeti. A kad shvatimo, onda imamo dijalog s prijetnjom našoj "slici o sebi". Saveznici su nam liječnici, medicina, ali i uvelike naša okolina, obitelj, prijatelji i hobiji – istaknuo je Urlić, dodavši kako su čitateljima uputili razmišljanja proizišla iz njihovih iskustava.

Andrea Russo, docentica na Pomorskom fakultetu i čelnica Udruge "Zdravi grad", naglasila je da je djelo namijenjeno i laicima i stručnjacima.

– Svako poglavlje nosi priču iz ordinacije, pozitivne poruke i misli. Knjiga je i za ljude koji ne vole čitati jer nemaju dobru koncentraciju, mogu je otvoriti na bilo kojoj stranici – naglasila je koautorica, i istaknula o čemu nas djelo uči.

– Ako smo se razboljeli, onda trebamo stati na loptu i vidjeti što možemo promijeniti jer nešto od naših navika dovelo nas je u to stanje. Treba se potruditi, a to obuhvaća sve segmente života – od prehrane, okoline, vidjeti što je s radnim mjestom, krećemo li se, kakve su nam misli i riječi. Ulažemo u automobile, no ne održavamo sami sebe, ne "servisiramo se".

Zbor splitskih liječnika pjesmom je uveličao predstavljanje i potpisivanje knjiga, inače, u izdanju Slobodne Dalmacije, koje su se u tren oka rasprodale, a mogu se kupiti na kioscima i u pošti.

Naslovnica Zdravlje