Stil Moda

osvještena moda

Kad u haljini od metana prošetate gradom, mamit ćete uzdahe i čistiti atmosferu

osvještena moda

S raznih strana svijeta pristižu zanimljive novosti o inovacijama vezanim uz pokušaje da se spoje zaštita okoliša i proizvodnja materijala od kojih se izrađuje odjeća, odnosno modna industrija.

Izdvajamo dvije "friške" zanimljivosti: jedna stiže iz SAD-a, iz Kalifornije, gdje je startup "Mango Materials" na nedavno održanoj SynBioBeta konferenciji u San Franciscu predstavio ideju koja bi mogla ispasti revolucionarna: od metana bi, tvrde, mogli naveliko proizvoditi tkanine za izradu odjeće i istovremeno tim poslom - čistiti atmosferu.

U Zemljinoj atmosferi, naime, raste koncentracija metana, vrlo snažnog stakleničkog plina koji se stvara na odlagalištima otpada i na stočnim farmama gdje metan "proizvode" goveda, a velike količine ovoga plina zarobljene su i u permafrostu - koji se polako otapa, oslobađajući tako i metan.

"Mango Materials" svoju ideju upravo ostvaruje u pilot-projektu - koriste određene bakterije koje se hrane metanom, proizvodeći pritom organski spoj PHA (polihidroksialkanoat), biorazgradivu biološku verziju poliesterskih vlakana, pogodnih da ih se isprede u nit i od njih načini odjeću.

Moći će se kompostirati i razgraditi

Nakon što takva odjeća odsluži svoje, moguće ju je ili kompostirati, ili odnijeti na odlagališta, gdje će se razgraditi prirodnim putem – proizvodeći pritom metan, kojim se hrane određene bakterije... I tako u krug.

Iako tvrtka zasad ima samo jedan pilot-pogon, koji se nalazi u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Redwood City u Kaliforniji, u razgovorima su s drugim tvrtkama "proizvođačima metana", prije svega vlasnicima farmi za uzgoj krava.Trenutačno, upozoravaju iz tvrtke "Mango Materials", ne postoji dovoljno dobar način prikupljanja i iskorištavanja otpadnog metana, no kad bi ga bilo, povećala bi se vrijednost ovoga plina, "što bi moglo promijeniti cijelu priču o stakleničikim plinovima".

Na ovaj način mogu se proizvoditi materijali i za druge namjene – tepisi, recimo, ili plastična ambalaža i drugi plastični proizvodi, no tvrtka je za sada usredotočena samo na proizvodnju odjeće.

'Hoodice' od plastičnih boca

Na drugoj strani svijeta, u Australiji, kompanija "Kathmandu", spacijalizirana za prodaju odjeće i opreme za putovanja i avanturu na otvorenom, lansirala je model majice s kapuljačom, popularne "hoodice" (nazvane "Earth Hoodie"), izrađene od recikliranih plastičnih boca i pamuka "etičkog" porijekla, čiju je proizvodnju moguće pratiti od "od polja do šivaonice".

Dizajniranje ovakvoga odjevnog predmeta, nazvanog "najoodrživijim na svijetu", u kompaniji smatraju "revolucijom", otvaranjem vrata održivijoj praksi u industriji. No, "Earth Hoodie" nije posebna samo zbog materijala od kojih je izrađena, nego i zbog primjene novih tehnologija kad su u pitanju boje: tkanine su, naime, obojene sirovim otpadnim materijalima iz uzgoja različitih poljoprivrednih kultura. Dobivene su nijanse plave i maslinasto smeđe boje, te boje ružina drva.

"Kathmandu" najavljuje da će u budućnosti asortiman proširiti i na druge proizvode - čizme, košulje, hlače i opremu, sve izrađeno od recikliranog plastičnih boca i materijala "etičkog" porijekla.

Naslovnica Moda