Stil Kvadrat po mom

evo kako

Probuđena raskoš minulih vremena: neovictorian stil uređenja interijera pretvorit će vaš dom u nadahnjujući prostor za sanjarenje

evo kako

Želja da domu damo svoj pečat, nešto što će ga odvojiti od izloga trgovina namještajem, sve se više očituje u suvremenim interijerima. Oni se polako ali sigurno odmiču od jednostavnih linija i čistih ploha u isključivoj paleti neutralnih boja, živahno koketirajući s trendovima na suprotnoj strani dizajnerske skale.

Želite li prostor za sanjarenje koji vas nadahnjuje, raduje i motivira, zaboravite na strogi red minimalizma i zaplovite u probuđenu raskoš minulih vremena. Na tragu tradicionalnog britanskog naslijeđa budi se romantičan neoviktorian stil uređenja interijera, kojeg odlikuju akcentni antikviteti i zasićene boje, kao i bogatstvo tekstura uz nezaobilazne floralne motive i detalje moderne estetike. Dom koji će u vama probuditi osjećaj pripadanja, zavest će vas vintage kožnim sofama i naslonjačima od baršuna, te masivnim stolovima i finim komodama, pažljivo razmještenim u visokim prostorima, čije stropove krase štukature.

Jednaka je pažnja posvećena stolariji, u pravilu drvenoj, tradicionalnih linija, kao i prozorima, koje često nalazimo sastavljene od više manjih okvira složenih u rešetku. U najboljem slučaju okna će biti visoka i uokvirena predimenzioniranom debelom zavjesom, bogato nabranom na podu, a osjećaj nježnog obilja nastavit će se uz fine tepihe i raskošne zidne tapete.

Floralni motivi

U tom smislu, prostorima uređenima u duhu aktualne britanske škole dominiraju floralni motivi, koji osim na podovima i zidovima svoje mjesto nalaze i na drugim, kako tekstilnim, tako i ostalim dekorativnim elementima, poput porculana, kulminirajući u vješto osmišljenom živom buketu na centralnoj poziciji. Štoviše, u idealnim neoviktorian domovima iz dnevnih se boravaka izlazi na cvijećem i zelenilom bogate balkone, terase ili vrtove, koji su upravo za vrijeme kraljice Victorije u Velikoj Britaniji doživjeli pravi procvat.Budući da je u isto doba procvjetala i industrija, u ovom suvremenom hommageu tadašnjem ukusu prisutni su i mnogi elementi koji to potvrđuju. U svim prostorijama, a pogotovo u tipičnim kupaonicama, elegantne metalne cijevi ostaju eksponirane, dok fokus odnose emajlirani umivaonici s vintage slavinama i samostojeće kade na vješto iskovanim nogicama, za kojima smo i danas jednako ludi. Uz grafički razrađene pločice ili tapete, i ovdje će zidove krasiti slike u pažljivo izrezbarenim okvirima, te jednako uokvirena zaobljena ogledala, dok nosivi drveni elementi uživaju veću stilsku slobodu.

Klasici u drvu

Kuhinje, s druge strane, bolje prepoznaju komociju suvremenog čovjeka pa dozvoljavaju najviše odstupanja od tradicije, poštujući praktičnost aktualnih trendova izvedbe. Najbolje tako prolaze klasici u drvu, na koje se nadovezuju blagovaonice stilski bliže ciljanom dojmu. Iako izbor stolova i stolica nije strogo određen materijalom, oblikom ni bojom, najbolje prolaze prozračni drveni modeli vitičasto izrezbarenih nogu i naslona, mada će se jednako dobro uklopiti i midcentury kombinacije plastike i čelika, evocirajući uvijek dobrodošlu nostalgiju.Gotovo u pravilu svaka će prostorija, od kuhinje i kupaonice do spavaće i dnevne sobe, a pogotovo blagovaonica, biti osvijetljena velikim i bogatim lusterom koji slavi dizajnerske uspjehe rane industrije i moderne. Upravo kombinirajući rasvjetna tijela imamo najbolju priliku pokazati vlastiti stilski afinitet, budući da će se jednako dobro uklopiti i suvremeniji primjerci. U tom smislu najbolji ćemo uspjeh postići birajući ih po ključu - što veličanstvenije to bolje, jer ništa kao doza drame ne dočarava epohu koju zamišljamo čitajući Jane Austen.
 

Važni detalji

Svome domu možete dati pečat neoviktorian stila i bez većih investicija ili muka oko preuređenja. Kao prvi izbor nameće se komplet šalica za čaj oslikan cvjetnim motivom, a isti uzorak u interijere jeftino možete unijeti korištenjem stolnjaka koji u predimezioniranoj veličini odaje prepoznatljivi dojam viktorijanske romantike.

Elementi od čelika ili pak pletene šibe jednako uspješno djeluju u tom smislu, stoga posegnite za vintage slavinom, ili pletenom škrinjom, kako biste potaknuli nostalgično sanjarenje. Na zid izložite omiljeno ulje na platnu ili široko dostupne replike tadašnjih velikana poput, primjerice, Bukovca, uokvirene izrezbarenim drvenim okvirom, zavodljive ornamentike, ili ga ukrasite okruglim ogledalom mjedenog okvira.

Naslovnica Kvadrat po mom