Stil Kvadrat po mom

Najmanji u gradu

Zvuči nemoguće? Stančić od samo 7 metara kvadratnih namješten je svim potrebnim, a jedan trik posebno oduševljava

Najmanji u gradu

Društvenim mrežama proširio se brzinom munje video koji dočarava uređenje 'najmanjega stančića u Rimu'. Površina od samo 7 metara kvadratnih krasi ovaj maleni prostor, ali to nije spriječilo domišljatoga arhitekta i dizajnera interijera Marca Pierazzija da od njega napravi luksuzni prostor za kojim je poludio cijeli svijet.

Iako je Rim poznat po prostaranim palačama i apartmanima, ovaj stančić dokaz je bogate povijesti koju ima taj talijanski grad. Zgrada u kojoj se nalazi izgrađena je davne 1700. godine, a ovaj prostor služio je donedavno kao domarev zahod.

Kako je spretni vlasnik uspio bivši WC pretvoriti u komforan stan jasnije je nakon videa, a njegova rješenja oduševljavaju svojom inovativnošću.

Stan, unatoč sitnoj kvadraturi koja je velika poput prosječne dnevne sobe većine stanova koji bi se smatrali 'malenima', sadrži sve potrebno za život, a neki bi ga, zbog njegova zanimljivog uređenja, nazvali i luksuznim.

Objašnjavajući svoj pothvat, Pierazzi se vratio u doba kada je zgrada izgrađena: 'U to je vrijeme siromašnima jedino bilo važno da imaju krevet, vatru i mjesto za higijenu. Tvrdim da se i danas može slično živjeti', kaže arhitekt.

Njegova glavna ideja bila je iskoristiti visinu kuće koja je omogućavala da se prostor pretvori u potkrovni stan. Tako su se, u sedam kvadrata, smjestili blagovaonica, kuhinja i kupaonica, a spavaća soba izdignuta je na galeriju. Ovim trikom Pierazzi je posebno oduševio korisnike društvenih mreža, koji su poludjeli za preslatkim stančićem.

Naslovnica Kvadrat po mom