Stil Kvadrat po mom

u duhu tradicije

Stoljetnica u centru grada krije šarmantni dom prepun dizajnerskih iznenađenja; Zavirite u atraktivni dvoetažni stan mlade obitelji

u duhu tradicije

Stoljetnica u Kalalargi čiju unutrašnjost omeđuju izvorni, ali pažljivo restaurirani zidovi, jedna je od atraktivnijih ljepotica u strogom centru Makarske.

No, ono što se krije unutra, kad se prođe mjedena kapija i kameno stubište, još je veće dizajnersko iznenađenje.

Kontinuiranim ulaganjem u dvokatnicu vlasnici su od nje načinili mladenački dom u kojem se istovremeno može osjetiti i duh tradicije.

Iznad podruma u kojem je smještena konoba, nalaze se dvije spavaće sobe, logično pozicionirane u zavučenijim prostorijama. Dominantni su u njima vintage detalji, stare fotografije grada u kojem se dom nalazi, zatim antikni predmeti kojima se nekada rukovalo, ali i namještaj novijeg datuma, koji, doduše, izgleda kao starinski. Sve to vratit će vas začas u neku davnu prošlost.

Kreveti, čija su uzglavlja dekorirana prošivenom tkaninom, ili pak, kao što je slučaj u drugoj sobi, željezne ornamentalne konstrukcije, u kontrastu su s poleđinskim kamenim zidinama.

Komfor prije svega

Drvenim stepenicama penje se na kat, a sa svakom skalom sve smo bliže velikoj fotografiji ulice, što zapravo čini zidni tapet preko cijele površine kojom se ide do dnevnog boravka. Kuhinja je nenametljivo uklopljena u cjelinu, ali je i dalje vrlo elegantna, dok za stolom ima mjesta tek za šest osoba, kako se ne bi žrtvovao komfor.

No, nije blagovaonica ono što će vas oduševiti. Kralj i kraljica dnevnog boravka su dva žuta kauča, jedan manji i jedan veći, vrlo elegantnih, mekanih linija. Okrenuti su prema terasi i televizoru te vizualno izdužuju prostoriju, ali joj daju i na živosti. Ovaj raspored namještaja začinjen je simpatičnim detaljima, primjerice ogromnim zidnim satom te crvenim, još uvijek funkcionalnim feralom.

A kad iziđete na terasu, jasno vam je zašto je blagovaonica omanja. Vani se, naime, nalazi stol za desetak ljudi, roštilj, suncobrani, ali i veličanstven pogled na zbivanja u najživljoj gradskoj ulici, gastronomskom i trgovačkom bilu grada.

Za nenadane goste, pak, ili one koji "zaruže" do kasnih sati, uvijek će se naći mjesta u ovom toplom domu jer još jedne drvene stepenice iz open spacea, u kojem se nalaze kuhinja i dnevni boravak, vode na novu etažu. Na galerijskom prostoru smještena su tako dva dodatna kreveta.

Naslovnica Kvadrat po mom