Overlay
‘STUBIŠTE‘

Kriv ili nije kriv, pitanje je sad: ova serija intrigantno sagledava ‘sumnjivu smrt‘ žene poznatog pisca koji tvrdi da je pala, iako sve izgleda kao ubojstvo

Piše Marko Njegić
26. svibnja 2022. - 21:22

Za mnoge serije na sva zvona se ističe da se "najviše očekuju" ili da se "o njima najviše priča". Nerijetko je na snazi pretjerana reklama, ali ne i u slučaju HBO Maxove serije "Stubište" ili "The Staircase", raspoređene na osam jednosatnih epizoda.

"Stubište" je stvarno jedna od najočekivanijih serija prve polovice 2022. i o njoj se uistinu govori. To ne iznenađuje. Posrijedi je istaknuti serijski primjerak tzv. prestižne televizije, iz domene misteriozne trilerske drame, koji kao kreator i redatelj potpisuje "vrući" filmaš Antonio Campos ("The Devil All the Time").

U glavnoj ulozi nastupa oskarovac Colin Firth ("Kraljev govor"), kojeg u kinu upravo gledamo u "Operaciji Mincemeat", a njegova izvedba je krajnje suprotna "firthovskim" likovima iz serije "Ponos i predrasude" i filmova iz serijala "Dnevnik Bridget Jones".

Ostatak glumačke ekipe predvodi, pak, izvrsna Toni Collette ("Šesto čulo", "Naslijeđeno zlo", "Nož u leđa"), nedavno viđena u filmu "Ulica noćnih mora", kojoj serije nisu strane ("Nevjerojatno", "Slagalica").

A u ekipi se nalaze i Juliette Binoche, Michael Stuhlbarg, Dane DeHaan, Rosemarie DeWitt, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Odessa Young, Parker Posey...

K tome, "The Staircase" pripada vječno intrigantnom žanru "true crime" drame i utemeljen je na istinitoj priči o slučaju pisca Michaela Petersona (Firth) i "sumnjivoj smrti" njegove supruge Kathleen (Collette), o kojoj je Jean-Xavier de Lestrade 2004. već snimio dokumentarnu seriju "Suspicions".

Šokantnom smrću Kathleen (puno krvi po zidovima) na dnu stubišta obiteljske kuće serija se i otvara. "Pala je niz stepenice... ne diše... požurite", suprug Michael obavještava 911 i tvrdi da je njezin pad nesreća. Međutim, pomnijom analizom policije i mrtvozornika smrt ne izgleda kao nesreća, već ubojstvo.

Iako Michael govori da je "nevin" i da "ne bi nikad naudio" Kathleen, na njezinu tijelu pronađeno je 35 ogrebotina i modrica, te sedam porezotina na glavi, a na njegovu računalu otkrivene su "gay porn" fotografije zbog kojih je, moguće, nastao sukob među supružnicima s fatalnim ishodom.

"Moguće" je ključna riječ u seriji koja započinje citatom o istini iz Evanđelja po Ivanu. Isus kaže Ponciju Pilatu "Ja sam zato rođen i zato dođoh na svijet, da svjedočim istinu. Tko je god od istine, sluša moj glas." "Što je to istina?", pita Pilat.

Slično pitanje u seriji postavlja i Campos dok kroz nekoliko vremenskih linija rasute kronologije, iz različitih kutova, sagledava što se dogodilo kobne večeri.

Uranjajući u likove i situacije, Campos sveobuhvatno prikazuje događaje koji su prethodili pogibiji nesretne Kathleen (odnosi unutar velike obitelji, Michaelove tajne) i one koji se odvijaju nakon njezine smrti (obiteljska tragedija, suđenje), sve kako bi misterij čitavo vrijeme ostao misteriozan, a istina neuhvatljiv pojam.

Campos dodaje i ekstra meta-sloj u drami o "stvarnom zločinu", uvodeći u priču lik De Lestradea i francusku dokumentarističku ekipu kako priprema dokumentarac o Michaelu.

Prikladno za seriju sa stavom da proglas "kriv" ili "nije kriv" ovisi o dvjema stranama na sudu koje se "natječu da ispričaju bolju priču".

SERIJA: The Staircase; triler; SAD, 2022. KREATORI: Antonio Campos ULOGE: Colin Firth, Toni Collette OCJENA: ****

24. travanj 2024 03:07