StoryEditorOCM

ŠESTO ČULO Heroj s onoga svijeta

18. rujna 2019. - 11:29
Sesto-culo1

Preokret svih preokreta razotkrivao se prije točno 20 godina, na kraju psihološkog horor trilera "Šesto čulo" (1999.), kinosenzacije redatelja i scenarista M. Night Shyamalana. "The Sixth Sense" je krenuo u kina 6. kolovoza i nalazio se punih mjesec-i-nešto-dana pri samom vrhu box-officea, zaradivši u konačnici 293 milijuna dolara u američkoj kinodistribuciji, odnosno ukupno 672 u svjetskoj.

Film koji je stigao u kina pomalo ispod radara - unatoč imenu nikad popularnijeg Brucea Willisa na plakatu, friškog od blockbustera "Umri muški 3" i "Armagedon" - postao je najveći hit godine iza "Fantomske prijetnje", veći od "Priče o igračkama 2", "Austina Powersa 2", "Matrixa", "Mumije"...

Usmena predaja o Shyamalanovu "twistu" je napravila svoje i mnogi su pohitali u kino s poraslim apetitom za iznenađenje, a kako su internet i internetski trolovi tada bili u pelenama, to 'đence je uspjelo ostati sačuvano od "spoilera" za individualno otkrivanje i do dolaska filma u hrvatska kina.

Uspjehu filma pomogle su i ponovljena gledanja ljudi koji su htjeli vidjeti kako ih je Shyamalan nasamario i stvorio misterij. Nije "The Sixth Sense" bio prvi film sa "spoiler" preokretom i nenadano povukao tepih pod nogama gledatelja da padnu na nos. Preduhitrili su ga, recimo, "Plačljiva igra" Neila Jordana (ona ima penis) i "Privedite osumnjičene" Bryana Singera (Keyser Sose nam je cijelo vrijeme bio pred očima).

Hitoidnost filma zacementirala je Shyamalana kao kralja obrata ("Neslomljivi", "Zaselak"...) i pretvorila ga u redateljsku zvijezdu  ("Misteriozni znakovi") uspoređivanu sa Spielbergom i Hitchcockom. Njegov utjecaj vidljiv je danas i u modernim hororima, recimo onima s potpisom Jordana Peelea, koji imaju odlike žanra, ali nisu klasični filmovi strave i užasa.

"Šesto čulo" je posjedovalo više ili manje jezive hororske sekvencije ("Večera nije spremna!", šator-scena) kad se prikaze pokojnika iznenada manifestiraju u kadru i otkrivaju kako su skončale život (rana od metka u glavi, povraćanje od trovanja...), no bilo je jasno da je posrijedi drukčija, netipičnija priča o duhovima od npr. "Progonjenih" Jana De Bonta, prethodnog horor hita iz ljeta 1999. godine.

Ovaj film je intuitivan, a ne agresivan, on nježno šap(u)će horor, umjesto da vrišti stravu, a njegovi duhovi nisu ubojiti, već usamljeni, žalosni, željni da spokojni napuste zemaljski svijet i (do)žive zagrobni život godinama nakon smrti, baš poput samog filma koji je nastavio živjeti kao moderni klasik.

No, Shyamalanov megahit je ponajprije inicirao mnoštvo "twist&shout" filmova - mahom psiho-horora/trilera - s neočekivanim krajevima na prijelazu milenija ("Ispod površine", "Uljezi", "Identitet", "Igra skrivača", "Slagalica strave"...) kakvi se još uvijek snimaju ("Spokoj").

Novim gledateljima je danas, 20 godina poslije, sigurno lakše detektirati Shyamalanov "twist", među ostalim i zato što znaju da ih čeka, jednako kao što znaju za citiranu rečenicu "I see dead people" koju izgovara mali Cole Sear (Haley Joel Osment u ponajboljoj dječjoj ulozi u povijesti).

Makar, Shyamalan je posijao tragove, obrasce, (vizualne) motive, nagovještaje i migove koji na novo gledanje evidentno i prirodno vode do "twista", ali ih i vješto maskirao ili skretao pozornost, slično kao David Fincher u "Klubu boraca", još jednom filmu iz 1999. s "čovjekom kojeg nije bilo", puštenom u kina dva mjeseca kasnije.

Kamera drži likove u odrazu ostakljenog okvira na zidu ili srebrne kvake na vratima simbolizirajući dvojakost gledanja filma, ovjekovječuje otisak/trag dlana ruke na stolu koji nestaje... "Katkad čovjek ostavi na stolu nešto što želi da se pronađe", znakovito će dječji psiholog Malcolm Crowe (Willis).

Dr. Crowe na početku filma, na užas supruge Anne (Olivia Williams), popije metak u stomak od bivšeg pacijenta Vincenta Graya (Donnie Wahlberg) koji smatra da ga je iznevjerio. Iduće jeseni Crowe pokušava pomoći Coleu, klincu koji skriva tajnu od svijeta i majke (izvanredna i nikad ljepša Toni Collette), a ima dijagnozu na tragu Vincentove.

Ne bi li se iskupio za prijašnji propust, Crowe provodi dosta vremena s Coleom i govori mu o pisanju "slobodnim asocijacijama". "Uzmeš olovku, prisloniš je na papir i počneš pisati. Samo pomičeš ruku. Ako dovoljno dugo pišeš, ispisat ćeš misli za koje nisi znao da ih imaš", priča Crowe kao da otkriva Shyamalanov proces pisanja scenarija za "The Sixth Sense" kojim će subvertirati žanr horora i trilera.

Scenarij je iz izvornog "serial killer" filma morfirao u emotivnu nadnaravnu dramu jasno pozicioniranih odnosa na mostu između ovog i onog svijeta, normalnog i paranormalnog, a skrivenu ispod površine nadnaravnog horora i psihološkog trilera, efektno stopljenih u jedno u sceni kad crveni balon (nalik Pennywiseovu) poleti do vrha spiralnih, zavojitih stuba (simbolika vijugavosti ljudske psihe).

Zasigurno, Shyamalanu se upalila žarulja za preokret, poput one u podrumu u uvodnoj sceni njegove priče prije spavanja/bajke za (ne baš) laku noć. U jednoj sceni Crowe pokušava ispričati takvu priču Coleu, ali mu ne ide. "Niste nikad pričali priče prije spavanja, morate dati neke obrate", Cole savjetuje Crowea prije nego što mu otkrije svoju tajnu, posredno - oprez: "spoiler" onima koji još nisu gledali film – otkrivajući i tajnu "Šestog čula".

"Vidim mrtve ljude. Hodaju unaokolo kao živi ljudi. Ne znaju da su mrtvi. Ne vide jedni druge. Vide samo što žele vidjeti...". Tad potvrdu dobivaju sve prethodno viđene sumnje. Nitko nema jasnu verbalnu i fizičku interakciju s Croweom osim Colea, ne razgovara s njim, niti ga gleda u oči.

Naime, Crowe je i sam mrtav, duh, a da to ne zna, tj. tek će shvatiti na kraju. Žanrovski obrat je još subverzivniji budući da Crowea glumi "die hardovski" akcijaš Willis, dramski senzitivniji i tiši nego ikad prije u filmu koji, dakle, nije "Umri muški" s duhovima. "Spoiler alert": akcijski heroj je mrtav. Willis je dramski heroj s onoga svijeta.

U nekom drugom filmu rana od metka bi bila samo "površinska" za Willisa, da citiramo "Last Action Hero", ali ne i ovdje. Shyamalan je pokazao "šesto čulo" za predviđanje početka kraja zlatnog doba akcije i (tjelesne) smrti akcijskih junaka na prijelazu milenija, otkako ih je ranio digitalni "The Matrix". Nakon Willisa na početku "Sixth Sensea" stradao je i Schwarzenegger na kraju "End Of Days". Ups!

Šest nominacija za Oscara

"Šesto čulo" je bilo nominirano za šest Oscara, uključujući one za naj-film, režiju, originalni scenarij te sporedne uloge 10-godišnjeg Osmenta i Collette. Shyamalan se nakon niza podbačaja ("Žena iz vode", "Posljednji airbender", "Zemlja: Novi početak") vratio u formu s "Posjetom", "Podvojenim" i "Glassom". Film se "obljetničarski" prikazuje ove nedjelje 22. rujna na Doma TV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 21:57