Sport Vodeni sportovi

Tri Hrvata postaju gruzijski vaterpolo reprezentativci

Tri hrvatska vaterpolista u budućnost će igrati za Gruziju! Već neko vrijeme spekuliralo se da Gruzijci vabe trojicu Hrvata, a to je sad i službeno potvrđeno. Riječ je o Marku Elezu, Marku Jelači i Marinu Franičeviću. Navedeni trojac od Hrvatskog vaterpolskog saveza je dobio ispisnicu. Uvjet za ispisnicu je da igrač u zadnje dvije godine nije nastupao za nacionalnu vrstu, a s obzirom da Elez, Jelača i Franičević taj kriterij ispunjavaju, prepreka nije bilo.

- U ovom trenutku je to puno ozbiljnije nego kada su me prvi put nazvali. Zatražili smo dozvolu od Saveza, a krajem prošlog ljeta pozvani smo u Gruziju gdje smo jako srdačno dočekani - rekao nam je jedan od trojice “Gruzijaca” Marko Elez.
Gruzija, koja je vaterpolu dala jednog od najboljih svjetskih vaterpolista Revaza Čomakidzea (igrao je za Rusiju op.a.), ima namjeru okupiti što jaču reprezentaciju, a krajnji cilj je nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Upravo je preko Čomakidzea, bivšeg igrača Mladosti, i uspostavljen prvi kontakt.
- Nakon što je Čomakidze prestao igrati, sada je jedan od najvažnijih u tamošnjem savezu. On sada vuče sve konce, ima brojna poznanstva i želi napraviti što jaču reprezentaciju.

Prvo je bilo smiješno...

Kako je ste na početku reagirali na ponudu Gruzije?
Na početku mi je sve bilo malo smiješno, ali, kako je vrijeme odmicalo, shvatio sam da to i nije baš za šalu. Osim nas trojice Hrvata, trebao bi zaigrati i Crnogorac Kordić te Srbin Marković. Kažu da imaju i dobre domaće igrače, jedan igra u drugoj talijanskoj ligi, a nekoliko ih je i u Njemačkoj - objašnjava Elez.

Koji su motivi prihvaćanja državljanstva i nastupanja za njihovu reprezentaciju?
- Bilo bi glupo govoriti da je to neka ljubav prema Gruziji. Sigurno je da je novac igrao važnu ulogu, ali isto tako i izazov igranja sa najjačim reprezentacijama svijeta - kaže Elez.

Premuš odbio

Iako Gruzija još uvijek nema domaću ligu, ozbiljno su prionuli poslu osnivanja lige po uzoru na Jadransku. Ideja je da u ligi zajedno sa Gruzijcima igraju i klubovi iz Ukrajine i Rusije.
- Istina je, rade na osnivanju zajedničke lige koja bi unaprijedila klupski vaterpolo i podigla kvalitetu domaćih igrača.

Elez je dobio gruzijsku osobnu iskaznicu i putovnicu. Znači li to da je sada možda Elezidze?
- Ne, ostavio sam svoje ime i prezime - kroz smijeh će igrač Jadrana iz Herceg Novog.

Debi bi trebao uslijediti u svibnju kada Gruzijci namjeravaju organizirati turnir na kojem bi, prema najavama, mogla sudjelovati i Hrvatska.
- Nikakvih prepreka nema, plan je da zaigramo na tom turniru - zaključio je Elez. Gruzijci su, osim Eleza, Jelače i Franičevića, istu mogućnost ponudili i Danijelu Premušu, no igrač Pro Recca ih je odbio.

DINO FIORENTINI

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi