Sport Vodeni sportovi

vaterpolo klasik

U Nišu će danas snage odmjeriti dvije najbolje reprezentacije svijeta, Hrvatska traži jubilarnu stotu pobjedu u Svjetskoj ligi

vaterpolo klasik

Hvali Dejan Savić, srpski izbornik Hrvatsku. Kako i ne bi, ističe, kad su svjetski prvaci.
tonči vlašić

- Pobijedili su nas u prošle godine u polufinalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti. U zadnje četiri godine često igramo ili finala, ili polufinala – podsjetio je Savić, izbornik aktualnih olimpijskih pobjednika i europskih prvaka.

Prvo je ostvario prije dvije godine u Riju, i to je u finalu Olimpijskih igara dobio baš Hrvatsku, koja je branila zlato iz Londona. Drugo je ostvario ovo ljeto u Barceloni. U polufinalu Europskog prvenstva bolji od Hrvatske, a potom u finalu od Španjolske na peterce. Hrvatska je i u Barceloni bila na pobjedničkom postolju. Dobila je Italiju za broncu na EP-u. Kad se tome doda kako je Hrvatska pobjednik Europa kupa – 2:2 (Mađarska je vlasnik zlata iz Svjetskog kupa, a Crna Gora aktualni pobjednik Svjetske lige).

Svečanost vaterpola

- Hrvatska i Srbija su dvije najbolje reprezentacije svijeta, te nema dileme kako je naš međusobni ogled u Nišu svečanost vaterpola – naglasio je Savić.

U utorak, dan prije ogleda u Nišu između vaterpolskih reprezentacija Srbije i Hrvatske, glavna sportska tema u Srbiji bila je nogomet, ogled Crvene zvezde i PSG-a na Marakani. Ali, unatoč tome što su sve oči bile uprte u Brazilce Neymara, Thiaga Silvu, Dani Alvesa, zatim Urugvajca Edinsona Cavanija, Francuza Kyliana Mbappea, Talijana Gianluigija Buffona, glavnog francuskog aduta u nogometnoj Ligi prvaka, naravno, želju domaćih za novim uspjehom u skupini, dosta prostora je sportski tisak u Srbiji posvetio i ogledu dvije najbolje vaterpolske reprezentacije.

Inače, nogometna utakmica je razlog zbog čega je vaterpolska poslastica s utorka prebačena za srijedu. Iako je jasno tko će iz skupine dalje, Rumunjska, treći sudionik skupine, nema izgleda proći pokraj Srbije i Hrvatske. Potvrđuju to prva dva kola. Hrvatska je u Šibeniku nadigrala Rumunjsku iako Ivica Tucak nije pozvao najjači sastav. Isto je uspjela i Srbija. Ona je Rumunje pregazila kao gost u Oradei.

Jubilej u domu rivala

- To što nije od velikog rezultatskog značaja, to zaboravite – to se može iščitati kroz izjave srpskog izbornika i igrača. Našima je pak utakmica u Nišu 150. utakmica u Svjetskoj ligi. U proteklih 149. utakmica ostvarili su devedeset i devetu pobjedu. Još jedna nedostaje za stotu, a ostvariti stotu u domu najvećeg rivala, neprocjenjivo.

Savić je pozvao najjači sastav. Tucak je ostao bez Marka Bijača zbog loma prsta, a Ivan Buljubašić još nije sto posto spreman. Međutim, svi ostali su tu. Bazen na Čairu, koji se nalazi odmah do nogometnog stadiona, najavljuju srpski mediji bit će ispunjen do posljednjeg mjesta. Niš je dom Naisa, regionalnog drugoligaša. Unatrag 15 godina tu se igrala europska Liga prvaka.

Međutim, taj Niš, koji je tada složio jaku momčad i borio se za trofeje u Srbiji, upao je poslije u probleme, te je pritisnut dugovima ugašen nakon čega je osnovan Nais.

Ogled u Nišu između Srbije i Hrvatske počinje u 17.30 sati. Prva dva mjesta u skupini vode u daljnje natjecanje, ali ne i na završni turnir 18. izdanja Svjetske lige, već prvo na završni turnir drugog izdanja Europa kupa, natjecanja u kojem Hrvatske brani naslov pobjednika. Naime, ove godine su se udružila dva natjecanja. Nadalje, prva četiri na završnom turniru Europa kupa otići će na završni turnir Svjetske lige (Beograd se kandidirao za domaćina), a tko tu bude najuspješniji - bit će prva reprezentacija koja će se plasirati na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi