Sport Vodeni sportovi

JUBILEJ NA ZENTI

Svjetski prvaci dolaze na proslavu 80 godina POŠK-a

JUBILEJ NA ZENTI

 

Za nešto manje od dva mjeseca OVK POŠK proslavit će okrugli 80. rođendan. Veliki jubilej za klub sa splitske Zente. Prilika za osvrt na bogatu prošlost, analizu sadašnjosti i obveza prema izgradnji bolje, uspješnije budućnosti. Priprema se program proslave koji će kulminirati 23. studenoga svečanom sjednicom koja bi se trebala održati u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Uoči toga sprema se nekoliko popratnih događaja od kojih je najveći revijalna utakmica slavljeničkog kluba i hrvatske vaterpolske reprezentacije, aktualnog prvaka svijeta. - Zasad imamo termin 29. listopada, ali on bi se zbog obveza reprezentacije mogao preseliti na 13. ili 14. studenoga. Bila bi to revijalna i humanitarna utakmica - najavio je Žarko Bubalo, predsjednik Organizacijskog odbora proslave, zahvalivši na podršci Slobodnoj Dalmaciji, koncernu Agram te Središnjem državnom uredu za šport čija bi tajnica Janica Kostelić trebala doći na sjednicu, baš kao i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Uz njega, pred novinarima su prilikom ove najave održane u hotelu Park bili i predsjednik vaterpolskog kluba Mladen Mijač, predsjednik plivačkog kluba Jurica Topić, tajnica Org. odbora Maja Pervan-Bužančić, te legende Milivoj Bebić, Neven Kovačević i Deni Lušić. Bebić je u ime HVS-a potvrdio da će reprezentacija doći u Split.

- Sredinom studenog domaćini smo skupine Europskog kupa i potrudit ćemo se to organizirati u Splitu ili barem u Dalmaciji. Nadam se da ćemo dovesti sve igrače. Osim utakmice POŠK-a i reprezentacije, u pripremi je i izložba Feđe Klarića, izrada prigodnog lista o 80 godina koji uređuju Nikica Vukašin i Joško Elezović, kao i posebni film o klubu. U ime vaterpolskog dijela POŠK-a Mijač je nakratko odveo priču u drugi pravac. Naime, 15. rujna isključio se iz rada Organizacijskog odbora proslave, ali će ostati na dispoziciji.

- Bilo je to nakon sjednice Splitskog saveza športova na kojoj je vaterpolski klub isključen iz proslave. Uvrijedilo me što nismo dobili plaketu SSŠ-a. Klub je 2007. bio blokiran, a tri godine kasnije osnovali smo klub koji sad osporavaju. Klub koji je svim fizičkim vjerovnicima isplatio njihova potraživanja, osim dvojici. POŠK je baštinik svega što je proživljavao kroz povijest, od 1937. do danas.

Prvi čovjek plivačkog kluba POŠK Jurica Topić u klubu je aktivan 45 godina.

- Borimo se, ovo ljeto imali smo dobro praćene akcije. Idemo u novih 80 godina. Želimo spojiti prošlost, sadašnjost i budućnost kluba. Duje Draganja je naš najuspješniji plivač, sada nam je dopredsjednik, a i Đurđica Bjedov je tu započela svoj sportski put.

Kovačević: Plivanje u osnovne škole

Nevezano za priču oko proslave, Neven Kovačević otkrio nam je zabrinjavajuće podatke nakon što je ovog ljeta, kao koordinator u radu s mladima u POŠK-u i u Savezu, imao provjere znanja plivača.

- Od prvog do četvrtog razreda osnovne škole preko 70 posto je neplivača! A ta brojka svake godine raste. To je za mediteransku zemlju strašno. Želja nam je ubaciti plivanje u školski kurikulum. Apeliramo na Grad Split da pokrene neke stvari, za sada postoje dobri signali. U zakonu na razini države stoji da su škole obvezne naučiti djecu plivati i voziti bicikl do trećeg razreda osnovne, ali se to ne provodi. Želim da POŠK bude pokretač prema svim osnovnim školama u državi, pa da jednog dana imamo prvenstva osnovnih i srednjih škola, kao nekada.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi