StoryEditorOCM
Više od sportakakva družina

Jugoslavija u malom usred Frankfurta, srpski Tempo teško prate Kosovari, a Hrvatima u pomoć stiže Mate Bulić

Piše D. KA.
17. svibnja 2023. - 16:00

U ovoj ligi igraju dva hrvatska kluba, po jedan srpski, kosovski, turski i izraelski. Riječ je, pogodili ste, o ligi u Njemačkoj.

Sedmi rang njemačkog nogometa, imena Kreisoberliga Frankfurt, koji okuplja klubove iz grada i okolice, okupirali su klubovi osnovani od članova dijaspore.

Velik je broj iseljenika s ovih prostora u Njemačkoj, a kratkim pretraživanjem možemo saznati da je hrvatskih državljana samo u Frankfurtu više od 16 tisuća, dok je Srba oko devet tisuća. Iako su stvarne brojke sigurno puno veće, jer možemo samo pogađati koliko ima potomaka Hrvata s njemačkim državljanstvom koji pričaju hrvatski jezik i nose hrvatsku kulturu u sebi.

Među njima je i FC Posavina Frankfurt, klub koji su još 1974. godine osnovali tamošnji Hrvati. Puno su više od nogometnog kluba, očuvanje hrvatske kulture u stranoj zemlji im je, uz nogomet, jedan od najviših prioriteta. Tako svake godine održavaju Posavske večeri koje okupljaju Hrvate i njihove potomke iz grada i okolice.

Nažalost, na nogometnom planu im ne ide toliko dobro, trenutno su na 16. poziciji, predzadnjoj u ligi, te im ozbiljno prijeti relegacija.

I drugi hrvatski klub u ligi, FC Croatia Frankfurt, je u ozbiljnoj borbi za opstanak. Imaju pet bodova više od svojih hrvatskih rivala s kojima i, ako je suditi po objavama na društvenim mrežama, igraju žestoki derbi.

Iako su na nogometnih terenima rivali, izvan njih ipak dobro surađuju, tako su zajednički organizirali i zabavno sportsku večer koja bi se trebala održati 1. srpnja, na njoj bi trebao nastupiti Mate Bulić, a među najavljenim gostima tu su i Zlatko Dalić, Andrej Kramarić, Niko Kovač i Domagoj Duvnjak.

U ligi igra i Tempo Frankfurt, klub kojeg je 1973. osnovala grupa srpskih iseljenika, ime nose po kultnom jugoslavenskom sportskom časopisu iz tog doba, a ove sezone su daleko nadmašili sve svoje rivale. Na vrhu su ljestvice i već su davno osigurali promociju u viši rang.

U ovoj zanimljivoj ligi usred Njemačke igra još i FC Kosova Frankfurt, klub albanskih iseljenika s tog područja. Ide im odlično ove sezone, na šestom su mjestu, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama, među navijačima FC Kosova i Tempa vlada veliki animozitet, iako ništa drugo nije bilo za očekivati.

Nije tu kraj zanimljivim imenima koja se mogu vidjeti promatrajući tablicu frankfurtske Kreisoberlige. Tu je i Makkabi, klub izraelskih iseljenika, te Türkgücü, koji je od izrazite važnosti hrvatskim momčadima, jer će upravo s njim voditi veliku bitku za ostanak.

Klubovi iz država bivše Jugoslavije su tako okupirali lokalnu ligu u Frankfurtu i stvorili jednu pravu malu utvrdu, a do kraja prvenstva se imaju odigrati još tri kola u kojima će se voditi velike borbe za pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:47