StoryEditor
Vaterpoloizvan bazena

Sidrun prvaka Juga i reprezentacije čeka nastavak natjecanja: Bilo bi savršeno sezonu završiti ljeti, na otvorenom

Piše Vedran Babić
6. travnja 2020. - 23:05

Luka Lončar ovih je dana sa suigračima iz Juga trebao biti u jeku priprema za uzbudljivu završnicu sezone i lov na tri trofeja: Regionalnu ligu, Ligu prvaka i domaće prvenstvo. Umjesto toga – izolacija. Kućni treninzi, daleko od bazena, i neizvjesnost. Jer nitko ne može sa sigurnošću reći kada će se pandemija koronavirusa primiriti, a sportaši vratiti na borilišta.

Odmor od 2-3 tjedna dobro je došao, ali to je sad isteklo. Potraje li ovo nekoliko mjeseci kako neki predviđaju, to nije dobro. To je kao kad se oporavljaš od ozljede. Treba ti neko vrijeme da se vratiš. No najvažnije je da se svi pridržavamo mjera i sačuvamo zdravlje – rekao je 32-godišnji sidrun Juga i hrvatske reprezentacije u razgovoru za stranice Hrvatskog vaterpolskog saveza.

U nedostatku pravih, kvalitetnih treninga u bazenu, vaterpolisti posebno moraju pripaziti da se ne zapuste.

- Prvih par dana bilo je malo teže, ali sam počeo tako da za večeru pojedem manje. Pridržavam se svega. Nisam ni dobio ni izgubio kilograme.

Svi se u improviziranim uvjetima koliko-toliko nastoje održati u formi, pa tako i Lončar koji je opisao kako mu izgledaju kućni treninzi.

- Vježbam sat i pol dnevno. Redovito dobivamo naputke iz kluba, ali smo dobili i program od Pere Kuterovca (op.a. kondicijskog trenera reprezentacije). Za zagrijavanje skačem preko vijače 10-15 minuta. Kuterovac nam šalje treninge koji su uglavnom za snagu, to su sklekovi, čučnjevi, razni skokovi i izdržaji, dok nam trener Vjeko Kobešćak šalje boksačke treninge. Kombiniram jedno i drugo.

Ali, nešto mu fali. To „nešto” su bazen, trening u vodi i suigrači.

- Vaterpolo je momčadski sport pa navikneš na zafrkanciju tijekom treninga. Kad postane teško, lakše je raditi u društvu. Sad mi baš to nedostaje. Ali, nema žaljenja. Kako je nama, tako je i svima. Čekamo bolje dane. Ipak, nije sve tako crno.

Zagrepčanin pod kapicom dubrovačkog kluba ističe kako je veliki plus u ovoj izolaciji dodatno vrijeme koje može provesti s obitelji. A što se povratka u bazen tiče, on je još daleko. No jednom kad se uvjeti steknu, a svi vjeruju da će se to uskoro dogoditi, postoji opcija da se vaterpolske utakmice igraju na otvorenom, ljeti. Lončar podržava takvu ideju.

- To bi bilo savršeno! Budući da su sva natjecanja reprezentacije preko ljeta otkazana, to bi nam dobro došlo. Bilo bi dobro i za gledatelje jer ako se situacija popravi, bilo bi zanimljivije i drukčije, pa se može igrati i na otvorenom. Najvažnije je da ovo s koronom prođe, lako ćemo se mi dogovoriti za ostalo.

Za kraj je Lončar prokomentirao i odluku o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za sljedeću godinu. Smatra kako je to bio jedini razumljiv potez.

- Međutim, sad ta odluka poteže neke druge stvari jer su neki sportaši zakinuti. Recimo plivači i atletičari koji su tempirali formu, a bit će godinu stariji, što je u njihovom sportu velika razlika. U vaterpolu možda nije toliko. Ali Bože moj, na to se nije moglo utjecati i mislim da je donesena jedina isprav- na odluka. Da se na jednome mjestu skupi 11.000 sportaša iz svih dijelova svijeta u ovakvoj situaciji ne bi bilo pametno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 06:08