StoryEditor
Vaterpolonek se pjeni

Najopasniji igrač Furije je korčulanski zet, a njegov dvoboj s Jokovićem mogao bi danas odlučiti pobjednika

Piše Tonči Vlašić
24. siječnja 2020. - 15:10
Zagreb, 070120. Bazen na Savi. Vaterpolo utakmica izmedju Hrvatske i Rusije. Na fotografiji: Maro Jokovic.Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Maro Joković i Felipe Perrone mnogo su puta odmjerili snage u bazenu, a njihov bi dvoboj i danas mogao biti ključan u susretu Hrvatske i Španjolske u polufinalu Europskog prvenstva koje se igra u Budimpešti.

MARO JOKOVIĆ

Grci ga hvale, a nakon što ih je potopio u četvrtfinalu, hvale ga još više. I Španjolci u njemu vide ‘vraga’, a on, te kapetan Andro Bušlje, oduševljavaju mnoge jer traju gotovo dva desetljeća. I što su stariji, to su još bolji i, s obzirom kako igraju, bogatiji. Joković je osvojio dvadeset medalja s reprezentacijom na velikim natjecanjima. Samo ih Bušlje ima više – 22 - jer je Joković propustio ljeto 2009. zbog bolesti. Joković je pak bogatiji od Bušlje u klupskim trofejima, a kad zbroji jedno i drugo, 33-godišnji vaterpolist iz Župe dubrovačke je u klubu ‘plus 50’. Joković ima više od 50 trofeja s klubom te medalja s reprezentacijom.

Ubojita lijeva ruka. Mađare je na SP-u u Gwangju ‘ubio’ u pojam. Šest puta je potegao neuhvatljivo za mađarsku obranu i vratare u odluci za broncu. Takvog smo ga gledali i protiv Grčke u srijedu. Još kad je do njega Garcija, e tad Hrvatska ima najopasniju desnu stranu na svijetu.

Svi hvale Jokovića. Nema tko nije rekao kako je najinteligentnija lijeva ruka koja se pojavila u svjetskom vaterpolu u posljednjih 15-ak godina. Hvale ga i Španjolci. Nekako smo stekli dojam kako se njega i najviše boje.

FELIPE PERRONE

Najbolje bi bilo zaključat ga u sobu – u svom stilu je znao Emil Nikolić reći kako zaustaviti najboljeg igrača protivničke momčadi. To bi sad bilo najbolje rješenje kad je u pitanju Felipe Perrone Rocha. Iako nekadašnji igrač Juga nije danas u top formi i dalje je opasan k’o vrag.

Tucak je bio istaknuo kako Španjolske nije bilo nigdje nakon što je Perrone zaigrao za svoju domovinu, Brazil, a kad se vratio pod kapicu Španjolske na EP-u 2018. u Barceloni, odmah su postali doprvci Europe, a godinu poslije i svjetski doprvci.

Sada su izbacili prve favorite Srbe, a Perrone je postigao dva od šest pogodaka, plus bio je siguran realizator peterca. I protiv Mađarske u skupini je Felipe povukao, postigao četiri pogotka i držao u šaci domaćine.

Perrone, korčulanski zet, svaki put kad dođe igrati kontra Juga u Gružu doživi ovacije s tribina. ‘Uvukao’ se svima pod kožu. S Jugom je osvojio sve moguće trofeje – prvak Hrvatske, osvajač kupa, pobjednik Regionalne lige, prvak Europe i pobjednik europskog Super kupa. Sada želi zlato sa Španjolskom.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 11:23