StoryEditor
TenisAna Konjuh

Ozljede su je zaustavile na putu prema vrhu: ‘Nakon više od godinu dana od zadnje operacije još uvijek ne znam hoće li sve biti u redu‘

Piše Pero Smolčić
5. travnja 2020. - 12:53
Ronald Goršić/HANZA MEDIA

Ana Konjuh bila je 20. tenisačica svijeta 31. srpnja 2017 godine. Bila je predodređena za velike stvari, a svojim je rezultatima to i potvrdila. Ipak, zaustavile su je ne protivnice, već ozljede.

Kao juniorka je bila prva igračica svijeta, a 2013. je osvojila Australian Open u obje juniorske konkurencije. Otisnula se potom u seniorske vode i rezultati su vrlo brzo počeli dolaziti. Igrala je 2016. u četvrtfinalu US Opena. No, lakat joj je stvarao ogromne probleme, Ana se u veljači 2019. podvrgla četvrtoj operaciji lakta koja je na neko vrijeme odgodila nastavak njenih velikih teniskih uspjeha.

- Još uvijek se oporavljam, nažalost po četvrti put. Najteže i najviše frustrirajuće je neznanje hoće li uspjeti, hoću li napokon biti bez boli. Evo dan danas nakon više od godinu dana od zadnje operacije još uvijek ne znam hoće li sve biti u redu kad se vratim na turnire i je li operacija uspjela i je li napokon to bio problem. Jedino mi je preostalo čekati, nadati se i vidjeti jesam li napokon riješila problem - govori Ana i dodaje:

Ključno je obrazovanje

- Vrlo je važno imati obrazovanje u životu bez obzira kojim putem vas život odveo to je ipak nekakva osnova i nešto na čemu uvijek možemo graditi dalje. Sve u svemu mislim da ćemo sada, nakon ove pandemije i vremena kada smo bili izolirani, puno više cijeniti “obične stvari” u životu i shvatiti koliko smo puno toga uzimali zdravo za gotovo.

Još uvijek mlada dubrovačka tenisačica, tek su joj 22 godine, posljednje tjedne provodi na zagrebačkoj adresi. Poput većine i Ana je ostala doma i posvetila se nekim skrivenim zadovoljstvima kao što su kuhanje, ali i treniranje.

- Nemamo nažalost previše opcija gdje biti u ovo vrijeme i nadam se da smo svi doma i da se pazimo. Vrijeme provodim trenirajući doma koliko mogu, spavam malo više nego inače sada kada imam priliku haha, a drugo vrijeme kuham, čistim, preslažem ormare i ustvari sve ono za što inače nikad nemamo vremena. Sve u svemu malo mi se usporio život kao i svima. Iskoristimo ovo vrijeme najbolje što možemo – rekla je  Ana.

Otkrila je i što kuha.

- Tijekom ove karantene više vremena provodim u kuhinji tako da kuham svaki dan. Inače kad imam dosta treninga više pripremam neka jednostavnija i brza jela. Najradije pripremam rižu, špinat i piletinu, mislim da mi to nikada neće dosaditi haha.

Ani ovih dana najviše nedostaje njena sloboda.

- Dosta sam aktivna osoba i sada nam je dosta toga zabranjeno, nedostaje mi druženje s obitelji i prijateljima.

Prozor u svijet u ovim teškim trenucima su i Ani društvene mreže, rado komunicira s brojnim fanovim iz cijelog svijeta. S njima je i podijelila sjećanja na najveće uspjehe svoje dosadašnje karijere. 

Australija kao ‘okidač’

- Najveći uspjeh je bilo osvajanje juniorskog Australian Opena i u pojedinačnoj i u konkurenciji parova. To je bio ustvari prvi trenutak kad sam pomislila da stvarno imam šanse uspjeti u ovom sportu i ostvariti svoje snove tako da ga neću nikada zaboraviti.

Ana se prisjetila i teniskih početaka te podrške obitelji koju je imala od prvog dana:

- Imala sam četiri godine kada sam počela trenirati tenis. Išla sam gledati stariju sestru koja je već trenirala i ostalo je povijest! Cijela obitelj mi je od prvog dana bila podrška, pogotovo tata i sestra. I mama me podržavala ali je i uvijek inzistirala da poštujem školske obaveze i imam dobre ocjene. To nije uvijek bilo lako, no danas mi je drago zbog toga. 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 14:54