StoryEditor
Strani nogomet‘KORONA‘ BEZDAN

Najbolji europski klubovi u samo nekoliko mjeseci izgubit će najmanje četiri milijarde eura; što su popularniji, to im je gore

Piše Hina
17. svibnja 2020. - 17:16

Čak i ako glavne europske nogometne lige nastave i završe prvenstva, najbolji europski klubovi i dalje će pretrpjeti financijsku štetu zbog pandemije koronavirusa, a ona bi mogla iznositi nevjerojatnih 3,9 milijardi eura, objavio je britanski BBC.

Ako se lige prekinu, kao što su to učinili u Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji, gubitak bi porastao na više od 6,9 milijardi eura.
Zabrinjavajuće svote objašnjavaju zašto se toliko govori o potrebi završetka svih natjecanja unatoč svim logističkim poteškoćama u organizaciji.

Njemačka Bundesliga je ovoga vikenda započela s natjecanjima, a primjerice Borussija Dortmund će svaku domaću utakmicu izgubiti oko tri milijuna eura jer neće biti gledatelja na Westfalenstadionu.

Poslovni analitičari procjenjuju da će klubovi Premier lige izgubiti oko 900 milijuna eura ako će se utakmice igrati bez gledatelja o kraja sezone 2020-21. Veći klubovi trpe najteže gubitke, pri čemu je Manchester United izgubio oko 150, a Arsenal 130 milijuna eura.

"Potpuno ukidanje prihoda od utakmica najveća je bojazan u ovom trenutku jer su ti prihodi jednostavno isključeni", rekao je Charlie Marshall, izvršni direktor udruženja europskih klubova.

"To je financijski poražavajuće za sve klubove, posebno one koji se oslanjaju na velik broj navijača," dodao je Marshall.
Dio stručnjaka smatra kako će ova kriza pozitivno izjednačiti snage na terenu, međutim drugi smatraju kako financijska sredstva koje generira elita pokreću igru, kroz tržište transfera i vrednija natjecanja.

"Najpopularniji klubovi u Europi glavni su pokretači na tržištu transfera i na tržištu medijskih prava, što ima halo efekt na čitav nogometni ekosustav. Ekonomski gledano, što duže traje kriza, klubovi će imati sve manji ukupni volumen prihoda. Zbog toga postoji puno neizvjesnosti i straha u cijeloj nogometnoj industriji, oglašavanju, marketinguoko toga što će nam donijeti budućnost," smatra Marshall.

item - id = 1021593
related id = 0 -> 1129883
related id = 1 -> 1129860
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 23:00