Sport Strani nogomet

Ozbiljan biznis

Nastup na Euru 2020. donosi vreću novaca: svota koju bi Hrvatska mogla zaraditi pomutit će vam pamet

Ozbiljan biznis

Nakon obavljenog ždrijeba kvalifikacijskih skupina već se počelo raspravljati o "šuški", znate i sami da igranje na završnici Europskog i svjetskog prvenstva donosi dobar prihod nacionalnim savezima od UEFA-e i FIFA-e. Skupina koju su dobili Dalićevi izabranici je, taman po mjeri, ne treba padati u euforiju, ali niti biti pretjerano oprezan, osim Slovaka nemamo s niti jednom reprezentacijom negativan skor, putovanja, osim do Azerbejdžana nisu pretjerano daleka. Gotov pa sve – taman.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je UEFA već pripremila skalu prihoda vezanu uz Euro 2020., činjenice su poznate i prezentirane što bi značilo ponovno punjenje budžeta savezima samo za nastup završnici, ali i dobru zaradu plasmanom u drugi krug i završnicu.

Dakle samo igranje na Euro 2020. koje će izboriti 24 reprezentacije donosi 9,25 milijuna eura. Pobjeda u skupini će se honorirati s milijun i pol eura, bod donosi 750.000 eura. Dakle samo plasman i tri pobjede u skupini donose značajan prihod od 13,75 milijuna eura. To je pak maksimalan iznos. Nekima će biti možda neznatno manje. Ako osvoje skupinu, a ne budu imali sve tri pobjede, no neće biti manje od 12,5 milijuna eura.

Drugi krug, onaj u kojem se ide na eliminacije je konkretno podijeljen, sam plasman u osminu finala donosi nova dva milijuna eura, četvrtfinale donosi 3,25 milijuna eura. "Masna lova" se dijeli završnom kvartetu, polufinalisti dobivaju po pet milijuna eura, viceprvak sedam, a novi (ili stari) europski prvak će dobiti okruglo deset milijuna eura.

Ovo je samo prihod od UEFA-e odnosno iz njenog nagradnog fonda. Ne treba niti raspravljati koliko će plasman na Euro 2020., pa prema tome i daljnji prolazak u turniru donijeti savezima novca od oglašivača, sponzora, raznoraznih prava .... Uglavnom ovo već prelazi razinu sporta i ostaje izuzetno veliki i ozbiljan biznis.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet