Ostalookrugli jubilej

Sretan 70. rođendan: Mornar je stil života, tu se odgajaju dica, sklapaju brakovi...

Piše Ante Ivelić
26. studeni 2019. - 21:27
rgx time: 1.6927719116211E-5

Svečana akademija održana u Vili Dalmacija povodom 70. rođendana plivačkog i vaterpolskog kluba Mornar okupila je gotovo sve generacije od samog osnutka oba kluba. Da podsjetimo, 1949. godine plivači i vaterpolisti bili su sekcija pri klubu veslača i jedriličara. Dvije godine kasnije dobili su statuse samostalnih klubova i od tada pišu sportsku povijest - 11 su olimpijskih medalja “mornari” donijeli svom Splitu.

Dvije plivačke, dvije su donijeli vaterpolski treneri, a ostale igrači. Jedina plivačka olimpijska odličja osvojila je neponovljiva Đurđica Bjedov, zlato na 100 metara prsno i srebro na 200 metara u istoj disciplini. Meksiko 1968., sombrero i suze na jednom od najvećih dočeka u Splitu ikad

Dali su mornarevci još dobrih plivača, Škanata, Trojanović, Radonić, Dijaković, Franičević, Gašparac, Kuriđa, u nešto novijoj povijesti tu su Mićo Milošević, Miro Žeravica - koji je potekao u Mornara, a tek nedavno olimpijka i treća na EP u Londonu – leđašica Matea Samardžić, pa hrvatski rekorder Lovro Bilonić. A tek Tonka (reci cvrčak) Čović, Anita Galić, Madlena Stapić, Jasna Efendić, Lidija Jurić, Tea Cerkvenik i sve druge sjajne plivačice.

- Meni je lipe godine života da Mornar, ka amaterskom radniku koji je uz Mornar zavolija i plivanje i dicu Mornara i ljude u klubu. Malo se vrimena minjaju, ali u ono vrime kad san ja bija aktivan, praktički mi smo živili sa Mornaron. Eto – rekao je Nikica Zenić, bivši predsjednik PK i PVD Mornar.

– Davno je to bilo, 1980. sam počeo plivat’ u Mornaru jer sam rođen u Splitu. Čak 13 godina sam proveo u tom klubu, šta da vam kažem, predivno djetinstvo uz mog pokojnog trenera Vinka Eleza. Mornar je zaslužan za mnoge moje kasnije uspjehe – kazao je bivši plivač Miloš Milošević.

Vaterpolisti su pedesetih već svojili četiri naslova državnih prvaka. Još jedan i zadnji 1961. godine. Najveći uspjeh je stigao 1986. godine kada su u finalu Kupa kupova pobijedili Catalunyu. Tada je momčad vodio Dragan Matutinović, sjajno je igrao Vojko Šegvić, a iz te generacije potekli su Renco Posinković i Joško Kreković. Krekovići su generacijama u Mornaru, otac Zvonimir, sin Joško i danas senior unuk Karlo. Godinama su vaterpolisti imali sjajnu podršku tvrke Brodospas i vodećih ljudi - Vicka Batinice, Mladena Brodarića, ali i liječničke obitelji Pivalica, knjigovodstvenog servisa Dobit...

- Ja san morneravac od kolina šta se kaže. Ja mislin da je moj otac Zvone bija više od 40 godina u Mornara. I evo sin Karlo sad igra – rekao nam je Joško Kreković.

– Moj ćaća je bio predsjednik Mornara, ženu san upozna u Mornara, dica su mi igrala u Mornara. Da mogu slobodno reći, Mornar je moj život – kaže svjetski prvak iz Melbourna Zdeslav Vrdoljak.

Naslijedili su vaterpolisti ikone kluba koji su prvi parali mreže pod kapicom Mornara – Korčulanina Lovru Radonića, Ivu Škatulu, Vinka Rosića, a tu su još Jani Barle, Josip Jović i njima uz bok još mnogi drugi.

Na svečanosti nazočni su mogli vidjeti film kojeg je pripremio Joško Elezović u suradnji s Mornarevim olimpijcem Zoranom Kačićem, a koji je osvježio slike prošlosti i najljepše godine mornarevaca. Mnogima smo vidjeli suzu u u oku. Grad i Županija dobili su zahvalnice PVD-a Mornar, Mladen Drnasin je ispred hrvatskog vaterpolskog saveza uručio priznanje vaterpolistima, prigodnu riječ je u ime ŠD Jadran izgovorio predsjednik Srđan Kovačić, na kraju su Srdelice zapjevale Mornarevu himnu “Sve bi seke ljubile mornare”. I opet se na jednom mjestu osjetilo to zajedništvo sportskog Splita.

Mornareva obitelj živi već 70 godina uz najljepše priče s bazena. I živjet će još dugo ta priča o ljepoti, ponos i uspjesima jednog od simbola ovoga grada.

#VATERPOLO#PLIVANJE#MORNAR