StoryEditor
Ostalomaraton

Spektakl na Zvončacu: Španjolci su uzeli jeftine karte i došli plivati u Split

Piše Pero Smolčić
15. lipnja 2019. - 18:51

Kakav šušur na Jadrana, na Zvončacu. Već četvrtu godinu uzastopce na Jadrana ljeto počinje plivačkim maratonom, tako je bilo i sada. Stotinjak plivača našlo se na startu, što u utrci na jedan kilometar, što u onoj na pet kilometara. Suci su start označili u deset sati, a plivač POŠK-a Petar Matić i plivačica španjolskog Hosplitaleta Gemma Romero pobjednici su 4. Jadranovog plivačkog maratona. 

Matić je s 38 godina na leđima slavio  ispred 23 godine mlađeg Danka Štambuka. Mladi Jadranaš vodio je nakon prvog od tri kruga, ali se iskusni Matić potom odvojio i kontrolirao situaciju do kraja. Kroz ciljnu je crtu prošao gotovo minutu prije svog jedinog rivala. Točno 50 sekundi bila je razlika u borbi dvojice plivača Donata za 3. mjesto. I tu je iskustvo prevladalo, 48-godišnji Dražen Adžić bio je bolji od 13 godina mlađeg Nike Vlatkovića.

‘Uživao u svom tempu’

– Bilo je super, lipo vrime, bonaca, toplo more. Što se tiče uvjeta bilo je super za plivat. Nije bila posebno jaka konkurencija što mi je omogućilo da plivam svoj tempo. To je u ovakvim utrkama dobro jer promjene ritma znaju biti nezgodne. Sada sam guštao od početka do kraja – kazao nam je pobjednik utkre na pet kilometara Petar Matić.

Nije imao veliku konkurenciju.

– Bio je jedan momak blizu mene, imao je neki čudan kurs. Našli bi se na bovi, a onda bi ga izgubija. Osjeća sam da sam jači od njega pa se nisam zabrinjava. Kasnije ga nisam više vidija. Nemaš uvik pregled svega, uvik se mora ostavit neka doza rezerve za finiš. Tako sam i ja sad napravija i moga san mirno privest utrku kraju.

Kakvi su planovi za nastavak ljeta?

– Planovi su plivat šta više, ipak i posal i obitelj i godišnji odmori... Odredit će sve to broj utrka, ali volija bi šta više bit u moru, šta više plivat.

Uz Splićane i Zadrane kojih je bilo najviše primijetili smo i veliki broj španjolskih plivača, njih petnaestak iz Barcelone. Većina je došla iz Barcelonete, ali pobjednica je iz Plivačkog kluba L’Hospitalet, 43-godišnja Gemma Romero, od koje su bila brža tek šesnaestorica muškaraca, pobjegla je pune dvije i pol minute Riti Erceg iz Donata. 

Riti je tek dvanaest godina, a uspjela je isplivati pet kilometara za manje od jednog i pol sata. Bronca je otišla 52-godišnjoj Marti Sans iz Barcelonete.

U utrci na jedan kilometar u obje su konkurencije prva tri mjesta uzeli jadranaši. Pobjednički pehari završili su u rukama Davora Sučića i Mariete Košta. 

S obzirom na veliki broj potrošenih kalorija, valjalo je to nadoknaditi, a organizatori su priredili manistru na pome. 

Jadran će dogodine slaviti 100. rođendan kluba pa se najavljuje velika fešta na početku sezone daljinskog plivanja u Dalmaciji.

Priko sto plivača

– Nama je bitan šušur, bilo je priko sto plivača, nama je ovo uvik prijelazni period kad s bazena na Poljudu dolazimo na Zvončac di smo mi doma. Drago mi je da je ovoliko plivača došlo. Hvala svima, pogotovo obitelji Levačić, Hrvatskoj ratnoj mornarici, ekipi iz Sportskog ribolovnog društva Jadran... - nabrajao je Goran Pavić, dopredsjednik PK Jadran.

– Jadranaši su odlični plivači, imamo dva olimpijca (Marin Mogić i Franko Grgić, nap. a.). Ovdi je prilika za druženje, ovo je neki uvod u proslavu 99 godina Jadrana, a za dogodine se pripremamo da bude još brojniji maraton, još više plivača.

I još više stranaca?

– Drago nam je da su sada došli Španjolci, iskoristili su jeftine direktne letove iz Barcelone, dogodine očekujemo da ćemo privući još više stranih sudionika – zaključio je Pavić.

 

Rezultati

5 km, muškarci

1. Petar Matić, POŠK 1:02.39,1
2. Danko Štambuk, Jadran 1:03.28,2
3. Draženn Adžić, Donat 1:05.54,0

5 km, žene

1. Gemma Romero, L’Hospitalet 1:24.50,0
2. Rita Herceg, Donat 1:27.27,0
3. Marta Sans, Barceloneta 1:31.23,0

1 km, muškarci

1. Davor Sučić, Jadran 11:33,1
2. Ante Lučev, Jadran 11:37,3
3. Leon Juras, Jadran 11:38,8

1 km, žene

1. Marieta Košta  11:48,8
2. Ela Karakaš, Jadran 11:57,2
3. Klara Tokić, Jadran 12:01,1

 

 

#JADRAN SPLIT

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:42