StoryEditor
Ostalotraže adekvatnog investitora

Propala privatizacija HNK Šibenika ‘zatresla’ i Gradsko vijeće: Nismo odustali od prodaje budućeg prvoligaša

12. prosinca 2019. - 09:39

Propala prodaja nogometnog kluba Šibenik, u gradu je sveprisutna tema, pa nije nimalo čudno i da je na neki način obilježila predblagdansko zasjedanje šibenskog Gradskog vijeća.

Neprihvatljivo je da čak ni oni gradski vijećnici koji su bili izravno angažirani oko prodaje NK Šibenika, nisu informirani o tome da je posao s potencijalnim indijskim kupcem propao. To je presedan koji - izjavio je gradski vijećnik Nezavisne liste Stipe Petrine, Rikard Marenzi - ide izravno na dušu gradonačelnika Željka Burića jer o tome uporno šuti i ne obraća se Gradskom vijeću, unatoč svojedobnog obećanja da će o svemu što se tiče HNK Šibenika obavijestiti Vijeće!

Marenzi je zamjerio gradonačelniku i što nije provjeren ni taj jedini ponuđač koji se javio na natječaj, jer se, očito, kazao je, žurilo s prodajom kluba.

- Što ste, kao odgovorna osoba, poduzeli i čime nam jamčite da se ovakva situacija do kraja vašeg mandata neće ponoviti? - pitao je gradonačelnika Marenzi, inače, član gradskog Povjerenstva za provedbu natječaja i privatizaciju kluba.

Gradonačelnik Burić odmah je uzvratio:

Puno fame, a malo znanja! Natječaj uopće nije završen, traje i trajat će dok ponuđač eventualno ne ispuni sve uvjete natječaja, a kad se to dogodi izvijestit ćemo i Gradsko vijeće i javnost o tome.

- Od prodaje - decidiran je Burić - nećemo odustati, ali ni od uvjeta natječaja, i NK Šibenik će biti prvoligaš iduće godine!

Burić je također naglasio da nikakav Gupta nije za Grad bio relevantan subjekt u prodaji NK Šibenika, nego Paramount grupa (čiji je većinski vlasnik upravo indijski poduzetnik Gupta, op.a.). Odbio je, pomalo ljutito, sve insinuacije o tome kako je prodaja kluba obavijena velom tajne čime se zapravo bježi od odgovornosti, te oporbenim vijećnicima na čelu s Marenzijem, poručio da je “HDZ jedini koji je vrijedan da provede prodaju kluba i drugi put - priprijetio je vijećniku - nećete sudjelovati u toj prodaji!”

HSS-ovac Milorad Mišković, nasuprot tome, smatra da je upravo oporba pomogla gradonačelniku da progleda, uvjeren je da do daljnjega od prodaje kluba nema ništa, ali i siguran da će HNK Šibenik naći boljeg kupca od Gupte. Kad se u natječajnom postupku ne ispune svi propisani kriteriji, natječaj će se poništiti i postupak ide ispočetka. A mišljenje Agencije za sport mora dobiti klub, a ne Grad. Mi nismo ništa dobili! - naglasio je gradonačelnik.

- Klub će biti privatiziran, ustrajno će Burić, jer nije ni na gradonačelniku ni na politici da se bave s NK Šibenikom.

Ako bude novaca, kluba će biti, ako ne bude novaca, neće ga biti! - poručio je, napominjući kako je Gradu nogometni klub nametnut jer su silom prilika postali većinski vlasnici i cilj im je što prije naći novog titulara.

Međutim, novi vlasnik kluba morat će, kazao je, plaćati korištenje stadiona na Šubićevcu jer to nije njegovo vla sništvo niti će s preuzimanjem kluba postati. Vijećnik Marenzi nije dobro primio gradonačelnikovu prijetnju kako će HDZ sam privatizirati klub, jer, kako je rekao, radi se o gradskom, a ne HDZ-ovom klubu i o dobrobiti svih građana Šibenika, pa ne vidi razloga da gradonačelnik prijeti. Naprotiv, trebao bi vijećnicima oporbe biti zahvalan na pomoći, kazao je. A oporba će, zaključno će kazati Burić, biti uključena u prodaju NK Šibenika sukladno participaciji u Gradskom vijeću, odnosno sukladno volji građana iskazanoj na izborima. A volja građana je da je HDZ većina i nadam se, rekao je Burić, da će to biti još dugo, dugo..

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 23:43