StoryEditor
Ostaloklasa optimist

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u flotnom i ekipnom jedrenju: mlade nade ‘Uljanika‘ iz Pule pobjedile su među 16 momčadi uzevši zlato i srebro

6. kolovoza 2020. - 11:50

Opet se zdušno navijalo na pa na kraju i slavilo na regati najmlađih jedriličara za klasu “optimist”, u onim popularnim “kadicama”. Te će i ovog puta Otvoreno prvenstvo Hrvatske u flotnom i ekipnom jedrenju, ostati upisano kao trijumf dvije ekipe, ali ekipe iz istog kluba. Naime, mlade jedriličarske nade “Uljanika” iz Pule pobjedile su među 16 momčadi uzevši zlato i srebro, dok je bronca pripala članovima splitskog “Labuda”.

- Kontinuitet dobrog rada i talent djece nanovo je došao na vidjelo. Dvije ekipe na postolju i ove godine, i to prvo te drugo mjesto, dok smo lani imali zlato i broncu. A i 2016. godine kao trener u klubu “Clivo” moja djeca su bila prva i druga u državi – nije uspio skriti ponos i pohvalu na račun svojih pulena, trener Dario Kliba, i sam proslavljeni jedriličar koji minulo desetljeće radi sa najmlađim kormilarima te samo niže uspjehe.

Tako i na ovom netom održanom državnom prvenstvu koje se u režiji “Marine Kaštela” jedriličarskog kluba iz Kaštel Gomilice, održalo u splitskom akvatoriju budući se jedrilo i ispred otoka Čiova te u Kaštelanskom zaljevu. Pa su u konkurenciji 138 malih kormilara do 15 godina starosti “Klibini klinci” bili najuspješniji, što se ekipnog dijela nadmetanja tiče.

- A pojedinačno pišemo zlato Tristana Tolu, članu “Vege” iz Pule koji je nakon devet odjedrenih plovova novi prvak Hrvatske. Srebrni je Josip Tafra iz splitskog “ Labuda”, dok je treći još jedan Splićanin, član “Zente” Bepo Duplančić. Bepu se piše titula prvaka i u konkurenciji do 12 godina, dok je kod djevojčica slavila Mija Močinić iz “Uljanika” - doznajemo rezultate od Armana Zekana, ispred organizatora prvenstva koji su posebni ritam morali sprovesti na kopnu zbog korona-situacije, pa se pazilo na socijalnu distancu, mjerila se temperatura jedriličarima prije svakog plova.

No na moru je sve ostalo standardno jedriličarski gdje je Alen Kustić, glavni sudac “dirigirao orkestrom” sudaca, bacača bova, “meštara” od regatnog polja koje se naravno “prebacivalo” i postavljalo kako je vjetar puhao, budući se jedrilo po maestralu i jugu.

No zadnjeg dana jedrenja nitko nije očekivao kako će djeci na moru društvo praviti i kanaderi. Požar na obroncima Kozjak primorao je pilote da spasonosnu vodu za gašenje pronađu u Kaštelanskom zaljevu te je slika s mora bila nestvarna. Na regatnom polju djeca u “optimistima”, flota bijelih jedara, a među nijima slijeću žuti kanaderi... No na kraju je sve uspješno okončano – požar je ugašen, regata odjedrena, pokali i medalje podijeljeni.

item - id = 1036654
related id = 0 -> 1128926
related id = 1 -> 1128914
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 20:34