StoryEditor
Ostaloprepune gripe

Noć muzeja sa sportskim plaštom: Splićani se družili s legendama svoga grada, asovima koji nikad neće biti zaboravljeni

Piše Vedran Babić
31. siječnja 2020. - 23:52
Vladimir Dugandžić/Hanza media

Ljubitelji sporta koji su pohodili Noć muzeja, a njih je u Splitu podosta, obavezno su morali proći preko Gripa. Kuća slave splitskog sporta i Košarkaški klub Split širom su otvorili svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima.

U sklopu Sportskog centra Gripe u Kući slave splitskog sporta posjetitelji su razgledali jedinstvene izloške i memorabilije, dresove, pehare, fotografije i mnoge druge rekvizite vezane za sportaš(ic)e i klubove koji su pronijeli svijetom ime Splita. Već unutar dva sata više od 2000 ljudi prodefiliralo je Kućom, među njima i naši slavni sportaši Željko Jerkov, Milivoj Bebić, Rato Tvrdić, Deni Lušić, Josip Reić, Renco Posinković, Duško i Marin Mrduljaš, Karla Šitić...

Mlađan Tudor i Oto Bakić su i zapjevali, a Mirko Vlastelica poklonio je Kući repliku najstarije nogometne lopte iz 9. stoljeća, međunarodno priznate kao takve. Poklon je poslao i organizator teniskog turnira u Bolu Feliks Lukas koji je djeci darovao 200 originalnih teniskih loptica. Oduševljeni bogatom poviješću splitskog sporta, posjetitelji su ispisali stranice i stranice knjige dojmova. U moru komentara izdvojimo ovaj:

- Predivno i poučno za sve, ali moramo imati muzej. To svi ovi sportaši i Split zaslužuju.

Nekih 200 metara dalje i “žuti” su se također potrudili sastavivši bogat program. U prostorijama kluba posjetitelji su mogli malo proćakulati s legendama kluba Damirom Šolmanom i Željkom Jerkovom te direktorom kluba Edom Blaževićem, napraviti đir kroz Žuti salon gdje se nalaze vitrine s trofejima, kao i baciti oko na izložbu “Jugoplastika na krovu Europe” koju je realizirao Muzej grada Splita, a koja je od sinoć stalno postavljena u dvorani.

Bio je otvoren i Fan shop, na TV-u u VIP salonu vrtjela se utakmica Jugoplastika - Barcelona iz finala Kupa prvaka 1990. u Zaragozi, mladi naraštaji kluba odigrali su revijalnu utakmicu, a priređeno je i natjecanje u slobodnim bacanjima za zainteresirane goste, i to baš na novom parketu i pod obručima gdje igraju i treniraju seniori Splita.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 22:26