StoryEditor
Ostalointervju na odlasku

Nenad Periš nakon odrađenog mandata na čelu Splitskog saveza sportova: Klubove koji stvaraju vrhunske rezultate treba dodatno financirati

30. studenog 2020. - 22:27
 Paun Paunović/Cropix

Nenad Periš, nekadašnji vaterpolist koji je kao najmlađi sudionik s POŠK-om 1981. osvojio KPK, međunarodni vaterpolski sudac, sudionik Olimpijskih igara i svih velikih prvenstava i sportski djelatnik, okončao je svoj mandat na čelu Splitskog saveza športova. Naslijedio ga je Andrija Polić.

- Bio sam predsjednik dvije i pol godine. Došao sam na pola mandata, nakon što su se članovi Izvršnog odbora međusobno dogovorili, a skupština Saveza me izglasala jednoglasno. Bio sam apsolutno neutralan jer nisam imao svoj klub. To je okolnost koja opterećuje na funkciji člana IO. Bez obzira koliko svatko želi biti profesionalan, kad je financiranje u pitanju, uvijek postoji osjećaj nekog opterećenja. Tu je mislim bolje da su u IO SSŠ-a ljudi koji zastupaju određeni sport, ali nisu na funkcijama u klubu – kazao nam je Periš.

U jednom je razdoblju Grad Split preuzeo odgovornost za raspodjelu sredstava?

- Da, to je bilo vrijeme kada su se sredstva izravno raspoređivala iz grada, međutim Zakon je jasan, odluka o raspodjeli mora ići preko krovne sportske organizacije, u nas je to SSŠ-a.

Što ste tijekom svog mandata saznali novo o funkcioniranju klubova u gradu?

- Primijetio sam veliku razliku u temeljnom razlogu zašto se neki klub bavi sport. Jedni se bave okupljanjem i aktivnošću mladih, a ovi drugi uz to traže i vrhunske rezultate. Taj vrhunski rezultat je ono što sutra poziva mlade da uđu u sport. Kao kad osvojimo recimo rukometnu reprezentativnu medalju, a reprezentativci dolaze iz Splita kao što su Balić ili Metličić, poveća se upis djece u rukomet. Sutra naše društvo ima kvalitetnije građane, organizirane, odgovorne, zdravije... I sport izravno utječe pozitivno na društvo i nikako nije trošak.

Što treba napraviti po pitanju razlikovanja klubova?

- U budućnosti treba prepoznati te razlike u klubovima. Novi predsjednik Andrija Polić je bio član moga IO i to predsjednik podkomisije za izradu novog statuta kojeg smo temeljito pretresli i “de facto” je gotov. Tko može biti pravi klub? Onaj tko ima uvjete za natjecanje u ovom gradu, razvijen sustav od najmlađih do seniora, ali onaj tko njih i seniore uključuje u natjecanja koja provode nacionalni savezi. Koliko god klub okupljao mladih, ako ne sudjeluje u natjecanjima matičnog saveza, pokazuje manjkavosti. To je na neki način razlika između kluba i sportske udruge – kazao nam je Periš i dodao:

- Bitno je i da klub ima infrastrukturu u gradu i to za natjecanje, ne samo za treninge. Takvi sportovi koji se ne mogu natjecati u gradu ne mogu biti jednako važni za grad kao što su sportovi ponikli u gradu. Primjer su nogomet košarka, rukomet plivanje, atletika, jedrenje, gimnastika, ali i taekwondo koji je postao u našem gradu prepoznat zbog izvrsnih međunarodnih rezultata...

Treba ipak svima dati da rade?

- Sve klubove treba poštivati, ali poticati i vrednovati razliku među tim klubovima i sportovima, kod financiranja i donošenja odluka bitnih za splitski sport.

Kako?

- Na neki način izdvojiti te klubove da budu u posebnim programima. Mislim da se može predložiti stavka u proračun za sportsku izvrsnost. Jer nisu isti interesi kluba koji se zadržava samo na radu s mlađim kategorijama i onoga tko radi rezultate, olimpijce ili pokušava osvojiti državne titule. Ima sportova koji i nisu olimpijski, ali rade ozbiljno te i njih treba uključiti u vrhunsku kategoriju. Primjer su neki klubovi borilačkih sportova i kuglački klub Mertojak koji izvrsno rade i postižu odlične rezultate. Onda unutar tih dviju podsku pina neka se klubovi i udruge pronađu, gdje im je mjesto. U te skupine se po mome mišljenju ulazi, ali ako se okolnosti i rezultati promijene i ispada.

Problem splitskog sporta je i manjkavost te nedostatak odgovarajućih objekata?

- Infrastruktura pokazuje da nemamo pravi, cjeloviti odnos prema sportu. Veliki su zahtjevi za adekvatnim borilištima. JUŠO radi maksimume u održavanju sportskih objekata. Primjer su bazeni Poljud gdje je obavljena energetska obnova i evo sada teniski tereni na Firulama. Ali potrebna je izgradnja novih objekata. Za to su potrebna velika sredstva. Nekih iskoraka ipak ima, dobili smo od Vlade RH i dijelom Grada Splita značajna sredstva za natkrivanje bazena na Zvončacu, to je odlična stvar i opet je to radi izvrsnih rezultata, prvenstveno plivača Jadrana Marina Mogića i Franka Grgića, ali i rezultata VK Jadran... U budućnosti moramo obavezno izgraditi gimnastičku i atletsku dvoranu kao i dvoranu za rukomet odnosno mali nogomet. Bez toga ne možemo naprijed. Školske dvorane koje se nazivaju sportsko školske dvorane moraju sportašima kada to školske obaveze dopuštaju biti dajte za treniranje, prvenstveno sportašima, a tek onda rekreaciji.

Kakav mandat predviđate vašem nasljedniku?

- Prije svega čestitam Andriji Poliću, na izboru za predsjednika, ali i Deni Borozan na kandidaturi. Ovi izbori su pokazali da Split ima kvalitetne sportske kadrove. Deni Borozan je odlična predsjednica uspješnog gimnastičkog kluba Marjan koji okuplja ogroman broj djece i stvara olimpijke, a Polić je bio član “moga” Izvršnog odbora, radi odličan posao u OK Split koji ima i mušku i žensku sekciju. Zadnje vrijeme postiže odlične rezultate, a znamo kako kolektivni sport ima svoje zahtjevne specifičnosti. Želim mu uspješan mandat u mandatu koji dolazi.

Što mislite što je najveći problem koji nas ograničava u postizanju boljih rezultata?

- Financiranje i pronalaženje sredstava, infrastruktura i stručni rad. Pronalaženje sredstava za vrhunski sport. Naročito za kolektivni sport, ali i pojedinačni u manjoj mjeri. Troškovi za natjecanje su ogromni. Zamislite kada u klubu imate recimo šest kategorija i kada svi moraju na putovanje na natjecanje svakih 15 dana pet ili više mjeseci. To su ogromna sredstva. Također kada se svim trenerima mora osigurati plaća pa uz to i zbog natjecanja osigurati sredstva za dovođenje pojačanja. Sve to izgleda nemoguće. Grad Split izdvaja u postotku najveći dio za Sport od svih gradova u Hrvatskoj, ali bez privrede, sponzora koji bi ulagali u sport to nije nekada dostatno za osvajanje pehara – rekao je Periš i dodao:

- Želio bih se zahvaliti svim sportašicama i sportašima, vrijednim sportskim djelatnicima i naravno vrijednim zaposlenicima-a na čelu s Vlatkom Škiljom, glavnim tajnikom. Bilo mi je čast biti predsjednik SSŠ-a i želim svima nama puno novih mladih sportašica i sportaša i naravno puno medalja, kako nacionalnih, tako i onih najvećih svjetskih, olimpijskih, ali i međunarodnih natjecanja organiziranih u našem gradu jer Split je ipak najsportskiji grad na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 04:47