StoryEditor
Ostalopovijest koja se i dalje piše

Na Porporeli odigran susret u čast 95 godina od prve utakmice Juga, predstavljen novi vizualni identitet, a uskoro dolazi i novi sponzor

6. rujna 2019. - 16:01

Xavi Garcia, Toni Popadić, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Filip Kržić, Luka Lozina, Daniil Merkulov, Kristijan Čulina, Marko Žuvela, Hrvoje Benić, Paulo Obradović, Antonio Vukojević, Marin Tomasović, Leo Cukrov, Toni Jarak, Roberto Radić, Zvonimir Perić, Hrvoje Zvono, Luka Stahor, Nikola Ljepava i Ivan Jurišić pod vodstvom Vjeka Kobešćaka te pomoćnika Đanija Pecotića, Miha Bobića i Mara Balića ‘istrčali’ su na Porporeli. 

Nedostajali su opravdano Alex Papanastasiou i Đivo Bobić. Jugaši su na predstavljanje izašli u novoj opremi. Zaigrali potom na dvije bare, u moru, sa svojim domaćinom, Porporelom, koja će iduće godine proslaviti 70 godina od prvog naslova pobjednika Divlje lige, Prvenstva dubrovačkih kupališta, koje je još osvojila 2007. godine. Ovog ljeta je zaustavljena u četvrtfinalu nakon što su prošle godine pala u finalu na četverce.

- Nadam se da od Juga možemo očekivati dobre rezultate, neke trofeje te afirmacija mladih igrača. Sve je teže i teže osvajati, ali vjerujem kako ćemo opet, možda ne ove sezone, imati momčad koja će s pravom računati na naslov prvaka Europe – istaknuo je Jugov trener Kobeščak. Prije njega jugaše je pozdravio Nikša Jelčić Čile, novi/stari knez Porporele.

Razmijenili su jugaši i porporelaši poklone prije utakmice. Tomislav Dumančić nije došao praznih ruku, kao ni porporelaši, knez te predsjednik Udruge Porporela Đivo Knego.

Povijest se pisala ispod crvenog ferala

- Nama je iznimna čast da se Vaterpolski klub Jug odazvao našem pozivu te da smo imali priliku ugostiti prvu momčad. I povijest Juga se pisala ispod našeg crvenog ferala – istaknuo je Knego.

Da, podno Svetog Ivana, tvrđave u sklopu dubrovačkih zidina, izgrađene 1346. godine, gdje se nalazi Porporela, stjenovito kupalište, jugaši su odigrali prvu utakmicu u svojoj povijesti. Bilo je to 28. lipnja 1924. godine. Suparnik je bio Penatur. Rezultat je bio 3:0 za Jug, a u povijesti dubrovačkog kluba je ostalo zapisano kako su u toj prvoj utakmici u ‘crveno plavoj’ kapici nastupili Riko Drobnić, Ljubo Merlo, Ante Zakarija, Rudi Reš, Luka Zlošilo, Toni Depolo i Mirko Braida koji je dao sva tri gola.

U plivanju je na 50 metara u juniorskoj konkurenciji pobijedio Tonko Poković, dok je drugi bio Milo Medini, a kod seniora Ives Bogdanović ispred Špira Bjeladinovića. Stazu od Porporele do Lokruma, oko 1420 metara, preplivao je Rudi Reš u vremenu od 24 minute. 

Igrale su i rezervne momčadi, a rezultat te utakmice je bio neodlučan 2:2. Pogotke za Jug postigli su Fabris i Ratković, a za Penatur Kipre i Ljubišić. U kronici je ostao zapisano: “Penatur je slabo pucao, ali veoma lijepo kombinirao”. Za drugu momčad Juga igrali su Bjeladinović, Ratković, Fabris, Pekas, Baletin…

Danas, 95 godina od te prve utakmice na Porporeli, jugaši su podno crvenog ferala najavili novu sezonu. Prva momčad je doživjela male promjene (otišao je Maro Joković u Olympiacos iz kojeg se vratio Paolo Obradović), isto je s opremom (novi proizvođač te novi dizajn), a novi je nakon 15 godina i glavni sponzor (Jug ima novo prezime – više nije Croatia osiguranje već Adriatic osiguranje).

Novi dizajn opreme je rezultat suradnje Juga s dubrovačkom umjetnicom, doc. dr. art. Iris Lobaš – Kukavičić. U fokusu je Grad kao središnji simbol. Njezina grafička rješenja, ističu u Jugu, savršeno su se uklopila u priču o Gradu i vaterpolu.

- Napravili smo iskorak povezavši umjetnost i sport – naglasili su jugaši ističući kako je i njihova priča počela na kupalištima. Dom su im bile Danče, tamo su trenirali u moru. Porporela je bila mjesto gdje su odigrali prvu utakmicu, a u Portu, staroj gradskoj luci, bili su domaćini do 1961. i završetka izgradnje bazena u Gružu. Tu su slavili velike pobjede, tu su padale slavne europske momčadi, europski velikani, a što je danas Jug, točnije, što je već desetljećima.

Vječita simbioza Juga i Grada

- Od samih početaka jasno je bila vidljiva simbioza Kluba i Grada. Godinama je Jug stvarao nove generacije mladih sportaša, usađujući im sportski i borbeni duh, ali istovremeno ih je pripremao za budućnost i godine koje su pred njima te ponosno pratio kako stasaju u svijet odraslih – podvukao je Tomislav Dumančić, čelni čovjek Juga.

Na Porporeli se još jednom napravio đir kroz 95 godina kluba koja je ispisana na više od 550 stranica autora Željana Konsua (monografija ‘Pet do 100’). Jednu monografiju su na poklon dobili porporelaši, koje je poklonima ‘zatrpao’ i novi glavni sponzor kluba. Kobešćak je domaćinu poklonio kompet plavih vaterpolskih kapica.

Najavljeno je na Porporeli kako će Dubrovnik uskoro dobiti i prvi muzej vaterpola. Naravno, u njemu će biti sve, od prve utakmice, zatim prvog trofeja kojeg je osvojio godinu dana nakon što je odigrao prvu utakmicu. Otišao je te 1925. do kraja u svom prvom nastupu na državnom prvenstvu. Danas, 94 godine poslije tog prvog trofeja, ima ih ukupno 64 u svojim vitrinama. 
U novoj sezoni brani duplu krunu u domaćim vodama, aktualni je prvak Hrvatske i pobjednik Kupa Hrvatske. Pokušat će uz to vratiti naslov pobjednika Regionalne lige, koji je uzela prošle sezone zagrebačka Mladost. Opet je sudionik najelitnijeg europskog klupskog natjecanja – Lige prvaka, natjecanja u kojem naslov brani mađarski Ferencvaros. Opet mu je prvi cilj izboriti nastup na završnom turniru, a kad dođe na završni turnir, tada će mu želja, kao i proteklih sezona, biti otići što dalje... ∙    

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 22:13