StoryEditor
Ostaloveliki pritisak

Iskrena ispovijest jedne od najboljih skijašica u borbi s depresijom: ‘Plakala bih dok ne zaspim, bilo me je teško izvući iz kreveta‘

Piše Vedran Božičević/SN
14. siječnja 2022. - 23:31

Jedna od najvećih skijašica svih vremena Lindsey Vonn (37) odala je priznanje gimnastičarki Simone Biles i tenisačici Naomi Osaki jer su temu mentalnog zdravlja sportaša podigle na globalnu razinu. Biles je lani, kao velika favoritkinja, odustala od najvećeg dijela natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju, priznavši da se psihički ne osjeća dobro, a iz sličnih se razloga na neko vrijeme prošle sezone povukla i japanska tenisačica, pišu Sportske novosti.

Vonn je i sama u više navrata govorila o vlastitoj borbi s depresijom tijekom velike karijere u kojoj je ostvarila 82 pobjede u Svjetskom kupu. Zato smatra da su i Biles i Osaka napravile veliku stvar kad su javno progovorile o svojim problemima.

- Činjenica da se Simone povukla tijekom Olimpijskih igara doista je otvorila prostor ovoj temi kao nikad prije. Biles i Osaka su ovom problemu dale razmjere kakve dosad nismo vidjeli - rekla je Vonn.

U razgovoru za magazin People umirovljena američka skijašica otkrila je kako svaki dan radi na svome psihičkom zdravlju.

- Borim se s depresijom od svoje 18. godine. Prošla sam dugačak put i ponosna sam na to. Ali, posao i dalje traje i nastavljam raditi na sebi svaki dan.

Skijanje joj je, kaže, nekad bilo bijeg.

 Na stazi sam najviše osjećala da držim sve pod kontrolom, tiho i u miru.

No, ni skijanje nije moglo pomoći kada su joj s 18 godina roditelji rekli da se razvode.

- Bila sam u lošoj fazi, plakala bih dok ne zaspim, a ponekad me je bilo teško izvući iz kreveta.

Javila se liječniku koji joj je prepisao antidepresive koji su je vratili u život.

- Osim uzimanja antidepresiva, radim sve što mogu kako bih bila sigurna da održavam dobro mentalno zdravlje. Vodim dnevnik, družim se s prijateljima, vježbam...

item - id = 1159377
related id = 0 -> 587180
related id = 1 -> 584939
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 23:36