StoryEditorOCM
Ostalohrabro srce

Fantastični Dino Sinovčić osvojio svjetsko srebro u Manchesteru: ‘Ovo stvarno nismo očekivali‘

Piše Hina
31. srpnja 2023. - 22:10

Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (31) osvojio je srebrnu medalju na 100 metara leđno u disciplini S6 na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu koje je u ponedjeljak počelo u Manchesteru.

Prvog dana natjecanja na 11. Svjetskom prvenstvu u paraplivanju koje se održava na novootvorenom Manchester Aquatics Centru, Hrvatska je stigla do medalje.

Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić osvojio je srebro na 100 m leđno, što je njegova treća medalja u nizu na svjetskim prvenstvima nakon dva zlata osvojena 2019. u Londonu i prošle godine u portugalskom Funchalu na Madeiri.

Nakon dva zlata, Sinovčić je ovoga puta s rezultatom 1:17.71 doplivao do srebra što je sjajan rezultat s obzirom na ozljedu s kojom se borio dva mjeseca. Slavio je Kinez Hong Yang s rezultatom 1:15.17, dok je broncu osvojio Argentinac Matias de Andre s rezultatom 1:18.74.

Sinovčić je u jutrošnjim kvalifikacijama bio treći s rezultatom 1:17.51, a premda je u finalu plivao sporije, na koncu je popravio plasman za jedno mjesto.

- Ovo je možda najveći uspjeh u mojoj karijeri s obzirom na situaciju koju smo imali prije dva mjeseca. Početkom petog mjeseca mi je pukao pektoralni mišić, s obzirom da nisam trenirao peti i šesti mjesec, ovo stvarno nismo očekivali - kazao je sjajni Splićanin koji ima i broncu s posljednjih Paraolimpijskih igara u Tokiju, zlato s Europskog prvenstva u Dublinu 2018. godine, te srebro s EP-a 2021. u Funchalu.

- Izuzetno sam sretan i zadovoljan, jer sam u ovakvom stanju uspio osvojiti medalju. Nadam se da ću iduće godine na paraolimpijskim igrama u Parizu nastupiti maksimalno spreman - dodao je član splitskog Mornara.

Prvog dana 11. izdanja Svjetskog prvenstva u paraplivanju nastupile su još dvije hrvatske predstavnice.

Paula Novina je na 400 slobodno (S8) osvojila sedmo mjesto s novim osobnim i hrvatskim rekordom 5:25.98.

Novina je rekord rušila i u jutrošnjim kvalifikacijama isplivavši osmi rezultat kvalifikacija, 5:31.12, a do Manchestera je njezino najbolje vrijeme iznosilo 5:32.54.

Slavila je Talijanka Xenia Francesca Palazzo s rezultatom 5:01.46, ispred Španjolke Nahie Zudaire Borrezo sa 5:05.91 i Brazilke Cecile Jeronimo de Araujo koja je plivala 5:08.94.

"Ovo je moje treće svjetsko prvenstvo i drugo finale. Dva puta sam rušila hrvatski rekord i to za više od šest sekundi. Bilo je to jako dobro otvaranje svjetskog prvenstva, jako sam zadovoljan,. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Nadam se da ću i iduće utrke odraditi na kvalitetnom nivou," kazala je plivačicu zagrebačkog Natatora koju na SP-u čekaju još tri discipline - 50m slobodno, 200 mješovito i 100 prsno.

Nikolina Mitar, članica splitskog Cipla je u svojem premijernom nastupu na velikim natjecanjima u disciplini sto metara prsno (SB4) nažalost, bila diskvalificirana.

Na svjetskom paraplivačkom prvenstvu u Manchesteru hrvatske boje brani i Emma Mečić koja će nastupati u disciplinama 200 mješovito, 400 slobodno i 100 metara leđno.

Na SP-u u Manchesteru nastupa više od 530 plivača iz 67 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:10