Sport Ostalo

bravo, bravo, bravo!

Hrvatsko veslanje ima zlatnu budućnost: blizanci iz Osijeka, blizanke iz Vela Luke i dvije Zagrepčanke svjetski prvaci!

bravo, bravo, bravo!

Hrvatski veslački juniori i juniorke osvojili su dva zlatna odličja na Svjetskom prvenstvu u litavskom Trakaiju, nakon što su tri od šest naših posada izborile borbu za medalje.
 
Osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić “pozlatili” su nastup u finalu dvojaca bez kormilara. U fantastičnom finišu prestigli su Rumunje koji su vodili cijelu utrku te u završnih 500 metara ušli sa sekundom prednosti u odnosu na naš dvojac. Najveći talenti hrvatskog veslanja demonstrirali su rijetko viđenu završnicu, prošavši ciljnu ravninu s više od tri sekunde prednosti. Nakon peha i samo sedmog mjesta na svibanjskom EP-u u Njemačkoj, trener Krešimir Ižaković najavio je da će bratski dvojac na SP-u pokazati pravu vrijednost. Svjetsko zlato darivali su sami sebi za 17. rođendan (8. kolovoza).
 
Rezultati:
1. HRVATSKA 6:51.11
2. Rumunjska 6:54.50
3. Turska 6:58.90
4. Uzbekistan 7:03.24
5. Novi Zeland 7:04.56
6. Meksiko 7:05.43.
 
- Dolazeći na utrku znali smo da imamo jak finiš, tako da smo kroz sredinu staze samo održavali korak za Rumunjima. U posljednjih 500 metara zatvorili smo oči i finiširali na svoj način. Doista smo uživali u tome - rekao je Patrik Lončarić.
 
Vrhunski pothvat ostvarile su i najveće nade hrvatskog ženskog veslanja. Velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković u posadi sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić te pod stručnim vodstvom Saše Vukojičića, slavile su u finalu ženskih četveraca bez kormilara. Europske prvakinje iz njemačkog Krefelda na vrlo uvjerljiv su način pridodale kontinentalnom zlatu i ono svjetsko. Bile su nedodirljive svih 2000 metara, a uporne Rumunjke ostavile su na zaostatku većem od tri sekunde. Štrokerica Izabela Krakić dobila je tako dva slavljenička dana zaredom, u subotu (5. kolovoza) proslavila je 17. rođendan.
 
Rezultati:
1. HRVATSKA 6:57.75
2. Rumunjska 7:00.87
3. SAD 7:04.60
4. Kina 7:06.15
5. Poljska 7:09.00
6. Novi Zeland 7:17.36.
 
- Bez riječi sam… Još ne mogu vjerovati! Svakoj od nas bila je to najbolja utrka u životu. Na početku smo imale veliki pritisak, potom i u sredini staze, a posljednjih 500 metara dale smo svoj maksimum - izjavila je nakon utrke Bruna Milinović.
 
Vrijedan rezultat, četvrto mjesto na svijetu, ostvarila je i posada četverca bez kormilara u sastavu: Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipša. Iako su najbolje startali, u nastavku utrke pali su na četvrto mjesto te do kraja nisu uspjeli ostvariti proboj među vodeći tercet. Nešto više od dvije sekunde dijelilo ih je od brončane rumunjske posade…
Pobjedom u B finalu, za ukupno 7. mjesto, nastup na SP-u završio je četverac (Mario Marić, Hrvoje Vrdoljak, Jakov Bijelić i Ivan Tokić) s kormilarom Lukom Balekom. Aria Cvitanović je u ženskom samcu bila 15., dok je Karlo Habuda u muškom samcu zauzeo 19. mjesto, ali u najjačoj konkurenciji - čak 37 čamaca.  
 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo