Sport Ostalo

majstor mora

Veljko Rogošić: Ovo može napravit samo luđak

majstor mora

Ovo što sam ja napravio može samo luđak, a opet, sritan sam jer sam napravio ono što će teško nakon mene itko više ponoviti, kazao je umorni Rogošić

Ovo što sam ja napravio može samo luđak, a opet, sritan sam jer sam napravio ono što će teško nakon mene itko više ponoviti, kazao je umorni Rogošić

Europa i Afrika su ponovo spojeni, njihovo razdvajanje je trajalo milijunima godina, a obrnuti je proces okončan za točno 50 sati i 26 minuta!

Veljko Rogošić, neuništivi morski maratonac, u 67. je godini života preplivao 171 kilometar dugu sredozemnu “stazu” od Sicilije do Rta Bon u Tunisu. A prije samo godinu i pol dana se činilo kako je njegova borba sa životnim valovima zauvijek okončana, ležao je u splitskoj bolnici s dijagnozom virusne upale mozga, uz molitve supruge Željke.

Danas je Veljko opet heroj nacije, a ne samo svoje obitelji i najbližih prijatelja iz Kaštel Lukšića.
- Nema tih milijuna koji bi me prisilili da sve ovo ponovim... - bila je prva Rogošićeva rečenica kojom nam je dao do znanja u kojem smjeru trebamo voditi razgovor.

- Ovo što sam ja napravio, može samo lud čovik, je baš tako napišite, luđak! A opet, ne mogu vam ni opisati koliko sam sretan, uspio sam ono što nitko nije, a ne vjerujem i da će itko više i uspjeti, nije da se hvalim, ali spojiti na ovaj način Europu i Afriku je stvarno podvig.

Hvala Sanaderu

Početak nije slutio da će posljednji Rogošićev maraton imati tako dramatičan kraj. Ukoliko krajem imamo pravo nazvati šestosatnu borbu s valovima.
- Na Siciliji nas je dočekala lagana tramontana, bilo je stvarno ugodno za plivanje, no zadnjih šest sati je okrenulo na nevjerojatni maestral od barem pet bofora. Mislio sam kako ću do cilja stići za 40 sati, no grdno sam se prevario... Slobodno napišite da sam podcijenio more, a precijenio sebe. Odustajanje se činilo kao najbolja, zapravo najsigurnija opcija.

MILLENNIUM_JUMPP11-200707

Rogošiću najteža...
- Stvarno sam mislio odustati, nakon svakoga zaveslaja sam sebi govorio ovo mi je zadnji, ne mogu više, noge su mi bile skroz obamrle, uho me je strašno bolilo, a opet plivao sam dalje, želio sam ovaj podvig napraviti ne samo za sebe, nego i za Hrvatsku, a nisam mogao odustati ni radi prijatelja, premijera Ive Sanadera, koji je bio generalni pokrovitelj ove moje avanture - kazao nam je Rogošić želeći zahvaliti i “počasnom pokrovitelju” predsjedniku Stjepanu Mesiću te svim sponzorima bez čije pomoći ne bi mogao ući ne samo u Guinnessovu knjigu rekorda, nego i u svjetsku plivačku povijest.

Teret godina, kaže ovaj 67-godišnjak, nije osjećao, ipak vrijeme je za mirovinu.
- Najteži maraton je iza mene, a ispred mene je uživanje u životu - najavioo je Rogošić od kojega je sretniji možda samo njegov sin i imenjak, oftalmolog Veljko koji više neće morati strepjeti nad očevom morskom sudbinom.

Hvala Bogu

- Hvala Bogu da je sve gotovo, čitava obitelj je strahovala od njegovih ideja, ali ga nikada nismo napuštali, uvijek smo bili uz njega te pazili da sve prođe u najboljem redu. A opet, da je bio drugačiji, da je nas slušao, onda nikad ne bi uspio - otkrio nam je Veljko mlađi koji je uz oca bio i tijekom ovoga pothvata.

Uz valove i divlji maestral legendarnom je maratoncu bol u uhu bila možda i najveći problem.
- Plivanje onemogućava da se taj bol uspješno otkloni, pogotovo što otac nikad nije volio nositi plivačke kapice. Uho ga je, pretpostavljam, “uhvatilo” zbog klima-uređaja, a onda ga je on još iziritirao svojim čačkanjem. Govorio sam mu da ga ne dira, ali on me nije želio slušati.

Jedan drugi savjet je tata Veljko ipak poslušao.
- On vam i usred zime pije isključivo hladna pića, ovaj je put međutim popustio te je tijekom maratona pio tople juhice i zašećereni čaj, i to u takvim količinama da slobodno mogu kazati kako nikad više nije pio, a nikad manje jeo. Što je jeo? Samo voće.

Koliko je smršavio?
- Nismo još mjerili jer je otac bio toliko umoran da je odmah išao na spavanje, no i prije samoga maratona je bio mršaviji nego inače. Ma, općenito je on u sjajnoj fizičkoj kondiciji, noge se mu istina slaba točka, ali bi rukama mogao danima “raditi”.

Veljko Rogošić se u Hrvatsku, točnije u Split, vraća u subotu 26. srpnja brodom iz Ancone. Neki veći doček ne očekuje, premda mu, ma koliko god to ne želio priznati, ne bi bilo mrsko da se nađe tkogod za barem prigodno tapšanje po ramenima.
- Ja sam svoje otplivao, a sve poslije toga nije u mojoj nadležnosti - zaključio je dotaknuvši kraj i ove priče.

Sretan 67. rođendan

U Rogošićevoj pratnji bilo je samo devet ljudi smještenih u dvije ribarice i jednoj jedrilici. Temperatura mora varirala je između 23 i 26 stupnjeva, a zraka od dnevna 33 stupnja do noćna 23.

Uglavnom, uvjeti skoro pa idealni, ako “zanemarimo”, posljednjih šest sati plivanja kada je zapuhao iznimno jaki maestral koji bi se, kaže nam maratončev sin/imenjak Veljko Rogošić, po silini udara slobodno mogao usporediti s našom burom. Veljko je u more skočio u nedjelju 20. srpnja (na svoj 67. rođendan!), točno u 16 sati, da bi afričku obalu dotaknuo 22. srpnja u 18 sati i 26 minuta.

Impresivno...

Član PK “Jadran Split” od 1959. do 1973. godine.

•• 1960. godine oborio svoj prvi državni rekord, na 400 metara slobodnim stilom
•• 203 puta nastupio za državnu reprezentaciju
•• 51 put oborio državne rekorde u disciplinama 400 i 1 500 metara slobodno, 400 i 200 metara mješovito, te 200 metara leptir.
•• 142 puta državni prvak u različitim disciplinama što do danas niti jedan plivač na svijetu nije postigao
•• Sudionik Olimpijskih igara u Rimu 1960. i Tokiju 1964. godine
•• Svjetski prvak u plivačkome maratonu 1971. godine od Caprija do Napulja, iste godine proglašen i za najboljeg maratonca svijeta, a taj uspjeh ponavlja i sljedeće tri godine, a 1974. obara i svjetski rekord na toj dionici dugoj 35 kilometara (sedam sati, pet minuta, 41 sekunda
•• 1973. godine kao prvi sportaš dobija Grb grada Splita
•• 2002. godine predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao ga je redom Danice Hrvatske
•• 2004. godine dobio je Povelju kao prvi Hrvat koji je preplivao La Manche

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo