StoryEditorOCM
Košarkadominacija

Zagrebom se orilo ‘Večeras je naša fešta‘, impresivni Split se uvjerljivom pobjedom plasirao u finale prvenstva

Piše Frane Vulas
23. svibnja 2023. - 21:59

Košarkaši Splita na impresivan način su izborili finale doigravanja HT Premijer lige. U drugom susretu polufinala ponovno su uvjerljivo svladali Cedevitu Junior i s ukupnih 2:0 u seriji izborili su finale. Nakon splitskih 86:68 u subotu, ovaj put je u Zagrebu bilo još uvjerljivijih 90:67 za momčad trenera Srđana Subotića. U finalu Split čeka boljeg iz polufinala Zadra i Cibone u kojem momčad iz Višnjika vodi 1:0, a u srijedu se drugi susret igra u Zagrebu. Zbog ‘jedinice‘ zarađene u prvom dijelu prvenstva Split će u finalnoj seriji na tri pobjede imati prednost domaćeg terena. Prva dva susreta igrat će se na Gripama.

Brojni navijači Splita u Zagrebu u završnici susreta su u Domu sportova zapjevali: ‘Večeras je naša fešta...‘. A moglo se čuti i skandiranje: ‘Šampioni!‘ Zajednički su na kraju utakmice pjevali navijači i igrači, a uslijedilo je i zajedničko fotografiranje. Sanja se prva titula Splita poslije one osvojene 2003., nakon 20 godina.

Odigrao je Split na vrlo visokoj razini protiv momčadi koja im je u prva tri međusobna ovosezonska susreta nanijela tri poraza. Međutim, u iduća tri okršaja, uključujući i dva u polufinalu, Split je bio uvjerljivo bolji.

Od početka susreta je Split dominirao. Igrom je dirigirao Mavra, velike role imali su i Shorter, Nelson, Runjić, Kalajžić, ali vrlo bitnu i Tišma (devet skokova). Mladi košarkaš je uz Sullivana (pet napadačkih skokova) imao važnu ulogu u premoći Splita u skoku, ali i u ukradenim loptama. Svi su se podredili momčadi i to se vidjelo na igri i rezultatu.

Uspjeli su Splićani čvrstom obranom iskusnog Simona limitirati na samo pet postignutih poena. Odlični mladi Kučić jedini je dugo držao Cedeviti Junior glavu nad vodom, makar ni on nije bio pravi u šutu za tricu, ali nije imao puno raspoloženih suigrača.

Kretanje rezultata

16:28 (11.)

Energetski jače, agresivnije, obrambeno kompaktnije i napadački okomitije u utakmicu je ušao Split. Mavra i Shorter su napadački odlično otvorili susret, a obrambeno je vrlo važnu ulogu imao starter Tišma s četiri skoka i tri ukradene lopte u prvoj četvrtini. Novi napadački impuls Splitu dali su potom i Kalajžić, pa Nelson koji je zabio dvije trice.

29:33 (15.)

Ulaskom snažnog Topolovića dobio je domaćin privremeno prevagu u skoku. Makar je momčad Damira Mulaomerovića i dalje imala dosta problema s izgubljenim loptama, iskoristili su domaći period dok su na klupi bile udarne igle Splita Mavra i Shorter. Na krilima dvije pogođene trice Rašića primaknula se Cedevita Junior na samo četiri poena zaostatka.

34:46 (18.)

Pribrao se Split, pod dirigentskom palicom Mavre vratio se na početne postavke sa starta utakmice pa je ponovno prednost rasla. Sada je obrambeni i napadački impuls dao ključni igrač prvog ogleda na Gripama borbeni Runjić. S njegova četiri vezana poena, dva s linije slobodnih bacanja pa polaganjem iz kontre, momčad Srđana Subotića ponovno je otišla na plus 12.

44:59 (26.)

U nekoliko navrata domaćin se primaknuo na sedam koševa zaostatka, vrlo raspoložen bio je mladi Kučić, a četiri prekršaja skupio je Nelson. Tome je svakako pridonijela i serija promašaja gostiju s linije slobodnih bacanja. Međutim, iskusni Simon nije baš bio u elementu, a ogromna je bila prevaga u napadačkom skoku Splita. Ubačajem Mavre otišao je Split na plus 15.

52:72 (32.)

Cedevita Junior se polako gasila, a Split nije dizao nogu s papučice gasa. Serijom 11:2 na koncu koje je Shorter pogodio tricu Subotićeva momčad otišla je prvi put na veliki plus 20. Pitanje finalista bilo je riješeno. Činilo se da se predao i Mulaomerović zbog toga što je posjeo Simona na klupu, a onda je trener domaćina sjeo i sam.

Semafor

Cedevita Junior – Split 67:90

Zagreb – Dvorana 2 Doma sportova. Gledatelja 600. Druga utakmica polufinala doigravanja HT Premijer lige košarkaša: Cedevita Junior – Split 67:90 (16:23, 23:23, 11:19, 17:25). S ukupnih 2:0 u seriji u finale se plasirao Split. Suci: Tomislav Hordov, Martin Vulić (obojica Zadar) i Franko Gracin (Zagreb).

Cedevita Junior: Mustapić (6), Kučić (19), Rašić (8), Marčinković (4), Serdarušić (10), Vrgoč (1), Šabić (3), Simon (5), Batinić (3), Topolović (8).

Split: Sullivan (6), Gizdavčić (3), Kalajžić (8), Tišma (6), Runjić (13), Ukić (7), Vuko (7), Shorter (18), Jukić, Nelson (6), Mavra (16).

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 12:07