StoryEditor
Košarkanije utjeha

Prokletstvo domaćina košarkaških kvalifikacija: uz Hrvatsku, Tokio neće vidjeti ni Srbija, Litva i Kanada

6. srpnja 2021. - 08:21

Ako mislite da je neodlazak hrvatske košarkaške reprezentacije na Olimpijske igre u Tokio tragedija, razmislite još jednom. To natjecanje preko TV ekrana gledat će i Kanada, Srbija i Litva koje su također, poput Hrvatske, kao domaćini imali velike ambicije, najveće moguće, i nisu uspjeli. Kao da se nekakvo prokletstvo nadvilo nad njih.

O raspletu turnira u Splitu sve već znamo. Hrvatska je od prvog dana izgledala neuvjerljivo, loše, i realno nije ni zaslužila Tokio. Ispala je u polufinalu od Njemačke, prešavši put od plus deset do minus deset u zadnjoj četvrtini.

U našem susjedstvu, u Beogradu, trebao je to biti rutinski posao Srbije s Micićem, Teodosićem, Marjanovićem, Bjelicom, Petruševim, Dobrićem... Takav je i bio sve do finala gdje su ih zaustavili Talijani 102:95. Poruke nekih srpskih igrača nakon poraza još su dramatičnije od naših, recimo Bjelica je rekao da su igrali kao go*na i da će nestati za pet godina ako se nešto ne promijeni. Prije pet godina u Rio de Janeiru Srbija je, podsjetimo, bila srebrna.

U Kaunasu je od početka bilo “nacrtano” finale Litva - Slovenija. Tako je i bilo. Luka Dončić bio je prevaga na strani naših susjeda s 31 košem, 11 skokova i 13 asistencija u finalnom susretu (96:85). Prvi put u povijesti Litva se nije plasirala na Olimpijske igre, a Slovenija će debitirati na toj smotri.

U Victoriji je pak pored Kanade, Turske i Grčke turnir osvojila Češka. Zasluženo, jer je u polufinalu nakon produžetka izbacila Kanadu, a onda u finalu razbila Grke 25 razlike. Kanađani su imali osmoricu NBA-ovaca i vjerojatno nikad talentiraniju reprezentaciju, s Wigginsom, Barrettom, Walkerom, Lylesom, Josephom... Nije pomoglo. Vjerovali ili ne, Kanada se na OI nije plasirala još od 2000. godine.

Razočaranje je u toj zemlji veliko, naravno, kao u Srbiji, Litvi i Hrvatskoj. Nije nam to neka utjeha, ali je ipak poruka da ako košarka nije stala u tim zemljama, koje su objektivno bolje od nas i u kvalitetnijim su sastavima čekale kvalifikacije, ne mora ni kod nas. Nije tragedija. Ustani, otresi prašinu sa sebe i kreni dalje. 

item - id = 1110638
related id = 0 -> 1123256
related id = 1 -> 1113017
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 04:51