Sport Košarka

NEMA TKO RAZIGRATI

Godine neplanskog rada došle na naplatu: Nemamo 'playa' jer u klubovima ne dajemo šansu mladima

NEMA TKO RAZIGRATI

Roko Ukić koji se mučio s ozljedom i veteran Marko Popović bili su razigravači na Eurobasketu. Za očekivati je da je za obojicu ovo bio posljednji veliki turnir u dresu reprezentacije. Stoga će se pravi problem playmakera tek sada pokazati. Godine neplanskog rada stižu na naplatu, upozorava na to Damir Tvrdić.

- Uvijek se javljao problem tko će razigravati, netko domaći ili stranac. Ali nitko nije spomenuo što je uzrok tome što mi nemamo razigravača, a to je što u klubovima već godinama na toj poziciji nismo davali šansu našim igračima – smatra Damir Tvrdić.

- Zadnja dvojica naših pravih playmakera su bili baš Ukić i Popović, jedan u Splitu, drugi u Zadru i Ciboni. Međutim, nakon njih, svi klubovi, posebno ABA ligaši, od Cibone, Zadra, Splita, Cedevite, na tim pozicijama su dovodili strance, uglavnom Amerikance. Čak su i njihove zamjene bili Amerikanci. Normalno da se u takvim okolnostima neće razviti domaći razigravač. Čak su i neki klubovi koji nisu igrali ABA ligu za playmakere uzimali strance. Najdrastičniji primjer je Split koji danas na toj poziciji ima tri mlada igrača, Filipovića, Kalajžića i Vručinića, i ponovo se doveo četvrti – Amerikanac – rekao je Tvrdić.

Petrović je u prošloj godini napravio dobar rezultat što će tiče kvalifikacija i plasmana na OI. Je li se ranije trebalo krenuti u pomlađivanje momčadi? Sad će svi reći da, naravno. Ali lako je govoriti nakon bitke. Ispali smo u osmini finala i normalno je da će se tražiti razlozi zbog kojih je do toga došlo – zaključio je Tvrdić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka