StoryEditor
Hajduklegenda bijelih

Za njega nema zabranjenih tema: Zlatko Vujović komentirao stanje u Hajduku, osvrnuo se na Torcidu, Brbića, Palaversu, Oreščanina...

Piše PSD
7. svibnja 2019. - 12:33

Oni koji nisu gledali Zlatka Vujovića imaju ozbiljan „propuh“ u biografiji. Strelovito desno krilo Hajduka i reprezentacije koje je sedam sezona poentiralo i na francukim stadionima u dresu Bordeauxa, Cannesa, Parisa SG, Sochauxa i Nice. Sveukupno 522 utakmice i 207 pogodaka. Istoga dana, 26. kolovoza 1958. godine, u Sarajevu je rođen i brat-blizanac Zoran.

Intervju s Zlatkom Vujovićem objavljenom na službenoj stranici Prve HNL prenosimo u cijelosti.

Zlatko govori brzo, onako kako je i igrao. Za njega nema zabranjenih tema. Naravno da su uvijek pogodnije one ugodne, ohrabrujuće. Takva je glede Majstor s mora današnja.

- Krenulo je poodavno, kad je došao Siniša Oreščanin. Ja sam uzlaznu putanju očekivao i prije, znajući da su igrači solidni, da ni strancima ne manjka nužne vrijednosti jer zaista ima pojačanja. Šteta što su se potkrale loše serije. Srećom, u međuvremenu je sve promijenjeno. Zahvaljujući Miji Caktašu, makar je i on „nestajao“ na neko vrijeme – sada daje više od 100 posto.

Zar nije izvrstan i brazilski napadač Jairo de Macedo da Silva?

- Jest OK onako stasit, čvrst, hitar. Prirodna mantinela. Zna sve, ali ne zabija koliko bi mogao i morao. Kao da se zabavlja. Bit će svrsishodniji kad počne češće utrčavati u prazan prostor i hvatati sjajne Mijine lopte.

Oduševljava nekolicina mladih?

- Da. Darko Nejašmić, Domagoj Bradarić, pa i Stanko Jurić.

U drugom planu je Ante Palaversa, za kojeg će se od Manchester Cityja dobiti 6 milijuna eura, a ostavljen je na posudbi do 2020. godine?

- Otkako je potpisao niti igra, niti ga je briga. Čudo od igrača koji se čudno ponaša. Ja ne znam kako taj momak razmišlja? Neka mu glavu ne pune nerealnim stvarima. Ne bih mu htio biti u koži. Zar ne shvaća da će ga u Engleskoj „baciti među krokodile“? Jasno da neće biti u Cityju, nego negdje na posudbi. Umjesto da se ovdje trgne i totalno spremi, umjesto da štogod vrati Hajduku, praktički je nestao s radara.

Valjda rezonira da je dao dosta, u eurima?

- Hvala Bogu, klub je zaradio i svi si zadovoljni. Jedino je nezadovoljan trener. Opravdano.

Zlatko je nekoliko puta podvukao da su Bili na pravom putu:

- Bez sumnje.

Je li upitan plasman u Europu?

- Nije. Ove sezone ide kompletna Velika četvorka, dakle Dinamo, Rijeka, Hajduk i Osijek.

Još se nadaju Goričani i Lokosi?

- Čast njihovim ambicijama, potencijalu također, no ispostavlja se da u trci dugoj 36 etapa ipak nisu konkurentni. Barem ne dovoljno. Teško je to izdržati.

Ispostavlja se da hajdukovce spašava bivši dinamovac?

- U vezi s Oreščaninom potrebno je kazati samo jedno: di je bija da je bija dobro nam je doša!

Zgodna sintagma, tako se naime u Dalmaciji pjavalo kad se vratija Šime: „Di je bija da je bija lipo mu je bilo…“ 

- Svakog trenera drži ili ruši rezultat. A Siniša ga ima. Ne može mu se prigovoriti baš ništa. Normalno ja da usput radi na vlastitom dokazivanju. Nije diskutabilno da je sposoban, da se trudi maksimalno i troši u cijelosti.

Vujović nastavlja: 

- Na potezu je direktor Saša Bjelanović, red je da zasuče rukave i nađe nogometaše koji će dati dopunski poticaj, dimenziju više. Zauvijek se mora stopirati angažman tzv. polovnih.

Ovisi kako će reagirati predsjednik Marin Brbić i uprava?

- Predsjednik štedi svaku lipu, to mu je zadaća. Pitajući „…a koga ćemo prodati?“ Ovo s Hrvatskom ligom je u redu, ali što će biti s Europskom? Put je trnovit, šanse nevelike. To ne znači da ih nema. Sve ovisi o mjesec dana prijelaznoga roka.

Stiže li vrijeme da pod Marjan, na Rivu i sve glasovite ST-punktove napokon aterira toliko željeni trofej, kupa ili pogotovo prvenstva?

- Hm, čini mi se da su izgledi u nadmetanju s tako bogatim Dinamom simbolični – on kupi koga hoće! Ispostavlja se da je Rijeka prije dvije godine bila iznimka koja potvrđuje pravilo. Hajduk je u aktualnom prvenstvu prolazio i krizama i uzletima, miješale su se euforija i depresija. Inače, jasno je da mu za prvo mjesto nedostaju petorica-šestorica više nego kvalitetnih i moćnih. Kolikogod postojeći kadar bio korektan, očito je da se stalno krpa i krpa.

Upozorava na nezgodnu situaciju:

- Dovedeš igrača koji ne opravda poziv, i ne možeš ga se riješiti. A igra tako da nikad ništa nije zagarantirano…

Zamolili smo legendu komentar o Torcidi?

- Niti znam niti kopam, nije to moj posao. Neka svatko odgovara za svoje postupke. Činjenica je da Torcida puni tribine – da je nema, ne bi dolazilo ni 2.000 gledatelja.

Previše je ekscesa?

- Smatram da su oni refleks i posljedica frustriranosti neuspjesima. Pogledajmo trenutačno stanje: čim su kvalifikacije za međunarodni kup praktički na dlanu, bace se tek dvije baklje.

Cijenjeni sugovornik ukazuje na pozitivan poljudski smjer u svim aspektima, tako da čekanje budućnosti protječe u optimističkom ozračju. On nije konkretno involviran?

- Ne. Nije to moj životni ni profesionalni odabir. Nemam licencu, niti ću se školovati da je steknem. Odazvao sam se doduše kad je suradnju predložio Marijan Pušnik, nastojao pomoći iskustvom, saznanjima s velikih utakmica i naukovanja kod velikih stručnjaka. Onim što se ne nalazi ni u kojoj knjizi.

Dragocjenost sasvim izvjesna. Završna poruka?

- Poanta je u odnosu prema obvezama i u sportskom vladanju. Kako smo mi slušali, kako radili – neusporedivo!

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 19:32