StoryEditor
Hajdukhajdukova dica

Tudor ima nos za mlade igrače, osim rezultata, najvažniji je zadatak pronaći mjesto za Dolčeka, Teklića, Blagaića...

Piše Igor Krištafor/ SN
2. siječnja 2020. - 20:02
rgx time: 3.0994415283203E-5

Dok se čeka nedjeljna prozivka Hajduka i prvi trening koji će povesti novi/stari trener Bijelih Igor Tudor te uvodna riječ, odnosno određivanje kursa, nekoliko je zanimljivih pitanja koja se nameću. Valja vidjeti tko će osim Oleksandra Svatoka koji je otišao, te Hamze Barryja koji je predestiniran za odlazak, još otići iz Hajduka, ali i tko će doći, prije svega upotpuniti praznu poziciju centralnoga napadača. Tudor je najavio da će pokušati “napraviti Hajduk boljim nego što je sada”, spominjao je na inauguracijskoj presici da su trofeji samo ono što navijači traže, pišu SN.

Željan je Tudor rada s Hajdukom kako bi ga popravio u sljedeće dvije i pol godine na koliko je potpisao ugovor. Tek kada preuzme konce momčadi i odradi pripreme, vidjet će se temelji za njegov budući natjecateljski rad. Govorio je Tudor o podizanju vrijednosti igrača, a mladih u svom kadru ima, od dokazanoga vratara Marina Ljubića, stopera Marija Vuškovića i Stipe Radića, dvojice lijevih bekova Davida Čoline i Ivana Dolčeka, već etabliranoga veznjaka Darka Nejašmića, pa Tonija Teklića koji čeka veću priliku, te onih koji se približavaju prvoj momčadi poput Jakova Blagaića i Dina Skorupa, ali i ofenzivaca Jurice Bajića i Ivana Brnića…

Zanimljivo je kako će Tudor riješiti “štafetu” na lijevom boku između Čoline (14 nastupa) i Dolčeka (12 nastupa), dvojice mladih reprezentativaca koji su došli ovoga ljeta, kao zamjene za Domagoja Bradarića čiji je transfer u Lille napunio račun poljudskoga kluba. U proteklom razdoblju nije bilo mjesta za obojicu, Dolček koji je prvi došao je započeo sezonu, da bi potom nastavio Čolina nakon što se oporavio od ozljede uzrokovane naporom jer dugo nije igrao na ovoj razini. Zanimljivo je da su njih dvojica odigrali tek samo jednu utakmicu zajedno, u jedinoj gostujućoj pobjedi kod Varaždina 3:0 kada su radili dar-mar po lijevom boku u sustavu 4-2-3-1, a Dolček je postigao i gol.

Implementacija mladih isto je jedno od bitnih pitanja pred Tudorom koji je na predstavljanju rekao “nema trenera koji ne bi prije stavio svoga dobroga juniora nego prosječnog stranca”, pa je za očekivati da će se unatoč imperativnom osvajanju drugoga mjesta voditi i tom mišlju.

Uostalom, Tudor je u svom mandatu imao nos za mlade igrače koji su Hajduku kasnije donijeli veliki novac, a neki od tih igrača danas su važni čimbenici u reprezentaciji. Pod Tudorom je debitirao Nikola Vlašić, postao najmlađi strijelac u Hajdukovoj povijesti u prvenstvu i u Europi. Još ranije, premda je debitirao kod Miše Krstičevića, sjajno je igrao Mario Pašalić, junak velike pobjede nad Dinamom, a od svoga prethodnika je naslijedio i Jeana Evrarda Kouassija koji se pod njim profilirao do unosnoga transfera.

Kod Tudora je karijeru na prvoligaškoj razini počeo i Andrija Balić koji je kasnije također prodan za visok iznos. Nade su u to vrijeme bili Antonio Milić, zatim Elvir Maloku, igrao je i Josip Bašić, relativno mladi bili su tada i Mijo Caktaš i Marko Bencun te još neki s kojima je radio Tudor.

#HAJDUK#IGOR TUDOR

Izdvojeno